İşte peynirlerin kralı
Gravyer üreticisi Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu, gravyerin damakta bıraktığı lezzetin yanı sıra sindirimi de kolaylaştırdığını söyleyerek, "Büyük emeklerle üretiliyor. Peynirlerin kralı olarak biliniyor" dedi.
15.08.2021 17:40:00





Kars'ta asırlardır aynı yöntemlerle üretilen gravyer peyniri, 6 ile 9 ay süren lezzet yolculuğunun ardından sofralardaki yerini alıyor. Peynir üretiminde ülkenin önde gelen kentlerinden Kars'ta 'zavot' ırkı ineklerin sütünden elde edilen gravyer, damaklarda eşsiz bir tat bırakıyor.
Yapımı zahmetli olan gravyer için üreticiler Boğatepe köyündeki onlarca bitki çeşidinin bulunduğu yaylalardaki ineklerden toplanan sütleri mandıraya getiriyor.
Mandıradaki sütleri süzgeçten ve sonrasında belli aşamalardan geçiren üreticiler, bakır kazanlara aktardıkları sütleri pişiriyor. Parçacıklar haline gelene kadar pişirilen süt, daha sonra süzülerek kazanlardan alınıyor.
Kalıplara doldurulan ve üzerlerine ağırlık konularak birkaç gün süzme işlemine devam edilen süt, 48 saat dinlendirilmek üzere orta sıcaklıktaki bir odaya alınıyor.
Süt bu zorlu aşamaların ardından serin bir odada 6-9 ay daha bekletilerek gravyer halini alıyor. Gravyer üreticisi Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu, gravyerin damakta bıraktığı lezzetin yanı sıra sindirimi de kolaylaştırdığını söyledi. Dünyada 4 bin civarında peynir çeşidi olduğunu aktaran Koçulu, "Türkiye'de ise kayıt altında 293 peynir var. Kayıt dışı peynirlerle birlikte sayı 400'e çıkıyor. Gravyer besin değeri yüksek olmasıyla dünyadaki en özel peynirler arasında yer alıyor. Büyük emeklerle üretiliyor. Peynirlerin kralı olarak biliniyor. Peynir rengini de hayvanların merada otladığı çiçeklerden almaktadır. Merada sütler sağılır, 2 saat sonra gelir ve temizlenir. Bazı zorlu aşamalardan geçen ürün 6-9 ay olgunlaştıktan sonra peynir halini alır" diye konuştu. AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.