Kakao fiyatlarındaki yükseliş durdurulamıyor
Bu yıl içinde değeri iki katına çıkan kakaoda fiyat artışı devam ediyor. Kakao ton başına 10 bin dolar seviyesini geçti. Bu durumun en çok çikolata sektörünü vuracak
28.03.2024 01:39:00
Fahri Fatih Özcan
Fahri Fatih Özcan





Kakao fiyatları 10 bin doları aşarak rekor tazeledi. Kakao fiyatı artışından dolayı çikolata fiyatlarının artması bekleniyor.
Kakao fiyatlarında yaşanan son dönemdeki hızlı yükselişin temel nedenleri arasında, küresel arzda yaşanan düşüşler ve Batı Afrika'daki üretim sorunları yer alıyor.
2023-2024 sezonunda, önceki 12 aya kıyasla yaklaşık yüzde 8'lik bir düşüş yaşandı. Fildişi Sahili ve Gana'daki kakao fabrikaları, tohum maliyetlerini karşılayamadıkları için üretimi kısma veya durdurma kararı aldı.
Batı Afrika'daki iklim faktörleri de özellikle uzun süreli kuraklık ve şiddetli yağmurlar, hasadı olumsuz etkiledi. Kakao ağaçlarını etkileyen CSSVD virüsü gibi bitki hastalıkları da üretimi düşüren faktörler arasında yer aldı.
Kakao fiyatları son 3 ayda New York'ta yüzde 150'den fazla arttı ve Mart 2023'ten beri yüzde 255 artış gösterdi.
Yeni dikilen kakao ağaçlarının meyve vermesi 3 ila 5 yıl alacağı için, gelecek 2-3 yıldaki arzın son 15-20 yılın ortalamasından daha düşük olabileceği ve bunun da fiyatları yukarı çekebileceği öngörülüyor.
Bu durum, çikolata fiyatlarının keskin bir şekilde artmasına ve çikolata üreticilerinin alternatif malzemelere yönelmesine neden olacak. Özellikle yüksek kakao içeren bitter çikolataların fiyatlarının artması ve lüks bir gıda haline gelmesi bekleniyor.
Kakao fiyatlarındaki bu rekor artış, hem tüketiciler hem de üreticiler için önemli bir ekonomik etken olmaya devam edecek gibi görünüyor.
Kakao fiyatlarındaki artış, çikolata endüstrisini de önemli ölçüde etkiliyor.
Kakao fiyatlarındaki yükseliş, çikolata üretim maliyetlerini artırıyor ve bu da tüketici fiyatlarına yansıtılıyor. Bazı çikolata üreticileri, maliyetleri dengelemek için ürün boyutlarını küçültmeye başladı.
Yükselen maliyetler, çikolata fiyatlarının artmasına neden oluyor. Bu durum, tüketicilerin çikolataya erişimini ve satın alma gücünü etkiliyor. Çikolata üreticileri, yüksek kakao fiyatları nedeniyle alternatif malzemeler kullanmayı düşünmeye başladılar.
Bu arada Türkiye'de ticari olarak kakao üretimi yapılmıyor. Bunun nedeni kakao ağacı, tropikal iklimleri tercih eden bir bitki türüdür ve genellikle 20 derece enlemine yakın bölgelerde yetişir. Türkiye'nin subtropikal ve ılıman iklim koşulları, kakao yetiştiriciliği için uygun değil. Ancak, Türkiye Avrupa ülkeleri arasında en fazla çikolata ihraç eden ikinci ülke ve çikolata üretiminde kullanılan fermantasyon ve konçlama işlemleri Türkiye'de yapılıyor.
Kakao fiyatlarında yaşanan son dönemdeki hızlı yükselişin temel nedenleri arasında, küresel arzda yaşanan düşüşler ve Batı Afrika'daki üretim sorunları yer alıyor.
2023-2024 sezonunda, önceki 12 aya kıyasla yaklaşık yüzde 8'lik bir düşüş yaşandı. Fildişi Sahili ve Gana'daki kakao fabrikaları, tohum maliyetlerini karşılayamadıkları için üretimi kısma veya durdurma kararı aldı.
Batı Afrika'daki iklim faktörleri de özellikle uzun süreli kuraklık ve şiddetli yağmurlar, hasadı olumsuz etkiledi. Kakao ağaçlarını etkileyen CSSVD virüsü gibi bitki hastalıkları da üretimi düşüren faktörler arasında yer aldı.
Kakao fiyatları son 3 ayda New York'ta yüzde 150'den fazla arttı ve Mart 2023'ten beri yüzde 255 artış gösterdi.
Yeni dikilen kakao ağaçlarının meyve vermesi 3 ila 5 yıl alacağı için, gelecek 2-3 yıldaki arzın son 15-20 yılın ortalamasından daha düşük olabileceği ve bunun da fiyatları yukarı çekebileceği öngörülüyor.
Bu durum, çikolata fiyatlarının keskin bir şekilde artmasına ve çikolata üreticilerinin alternatif malzemelere yönelmesine neden olacak. Özellikle yüksek kakao içeren bitter çikolataların fiyatlarının artması ve lüks bir gıda haline gelmesi bekleniyor.
Kakao fiyatlarındaki bu rekor artış, hem tüketiciler hem de üreticiler için önemli bir ekonomik etken olmaya devam edecek gibi görünüyor.
Bu durum çikolata endüstrisini nasıl etkiliyor?
Kakao fiyatlarındaki artış, çikolata endüstrisini de önemli ölçüde etkiliyor.
Kakao fiyatlarındaki yükseliş, çikolata üretim maliyetlerini artırıyor ve bu da tüketici fiyatlarına yansıtılıyor. Bazı çikolata üreticileri, maliyetleri dengelemek için ürün boyutlarını küçültmeye başladı.
Yükselen maliyetler, çikolata fiyatlarının artmasına neden oluyor. Bu durum, tüketicilerin çikolataya erişimini ve satın alma gücünü etkiliyor. Çikolata üreticileri, yüksek kakao fiyatları nedeniyle alternatif malzemeler kullanmayı düşünmeye başladılar.
Bu arada Türkiye'de ticari olarak kakao üretimi yapılmıyor. Bunun nedeni kakao ağacı, tropikal iklimleri tercih eden bir bitki türüdür ve genellikle 20 derece enlemine yakın bölgelerde yetişir. Türkiye'nin subtropikal ve ılıman iklim koşulları, kakao yetiştiriciliği için uygun değil. Ancak, Türkiye Avrupa ülkeleri arasında en fazla çikolata ihraç eden ikinci ülke ve çikolata üretiminde kullanılan fermantasyon ve konçlama işlemleri Türkiye'de yapılıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.