Kamu bankalarında kredi süreci yavaş ilerliyor
Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, işletmelerin finansman ihtiyacının arttığına işaret ederek, "Kredi faizleri yüzde 32-34 bandından yüzde 26-28 bandına geriledi. Kredi alabilmek teminat şartlarına bağlı. Kamu bankalarında ise kredi süreci 3-6 ayı bulabiliyor. Yatırımcı bu kadar bekleyemez" dedi.
04.02.2022 14:46:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Geçen yıl 10.6 milyar dolar ihracat gerçekleştiren hırdavat sektörünün çatı kuruluşu Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD), sektör paydaşları ile buluşmaya devam ediyor. Bir yılı aşkın süredir Türkiye'nin önde gelen ihracatçı alt sektör temsilcileri ile 'Dernekler Buluşmaları' düzenleyen HISİAD, Mobilya Aksesuar Sanayicileri Derneği (MAKSDER), İstanbul Dökümcüler Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (İSDÖK), Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB), Silivri Sanayi ve İş Adamları Derneği (SİAD) ve Pencere Üreticileri Kalite Birliği Derneği (PÜKAB) ile bir araya geldi. Geçen yıl 20.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren 5 büyük sektör de yeni dönemde STK'larda temsiliyetlerini artırmayı hedefliyor.
Hedef katma değerli ihracat
HISİAD Başkanı Çetin Tecdelioğlu, "Bizler yeni dönemde ihracatımızın gizli güçleri tamamlayıcı sektörlerimiz olan kalıp, mobilya aksesuarları, döküm gibi birçok sektörümüze komiteler oluşturacağız. Katma değerli ihracatımızı daha da artırmak adına dünyadaki fırsatları iyi analiz edeceğiz ve kurulan bu komiteler sayesinde daha fazla ihracat gerçekleştireceğiz. Ayrıca sektörlerimizin temsiliyetini artıracak bu komiteler sektörler arası birlikteliği de olumlu anlamda etkileyecek. Bu sektörler geçtiğimiz dönemlerde STK'larda temsil edilemedi. Yeni dönemde bu sorunları aşacağımıza inanıyoruz. Hırdavat sektörü olarak 2021 yılını 10 milyar dolar ihracat ile kapattık. Şu anda 10.6 milyar dolar ihracatımız var" dedi.
Şirketlerin finansman ihtiyacının arttığını dile getiren Tecdelioğlu, kredi faizlerinde 6 puanlık bir gerileme yaşandığını kaydetti. Kamu bankalarından rahat kredi kullanıp kullanamadıkları yönündeki soru üzerine Tecdelioğlu, "Kamu bankalarında kredi süreci 3- 6 ay arasında değişiyor. Şubeden gruba, oradan merkeze soruluyor. Sanayici yüksek enflasyon ortamında bu kadar uzun süre bekleyemez" dedi. Sanayiciler olarak geçen yıl Haziran ve Ekim aylarında ücretlerde artışa gittiklerini ifade eden Tecdelioğlu, "Zam yapmazsak, eleman bulamıyoruz" dedi.
İhracat önemli
Etkinlikte konuşan MAKSDER Başkanı Tekin Çınar ise "Sektör olarak yönümüz tamamen ihracat. Mobilya aksesuarları olmadan mobilyanın ayağa kalkması mümkün değil. Sunta ve MDF'ler tek başına bir şey ifade etmiyor. Mutlaka ray, menteşe gibi şeylere ihtiyaç var. Bu nedenle sektörümüz çok önemli. MAKSDER'in 72 üyesi var. Yaklaşık 800 ile 1 milyar Euro arasında ihracat yapıyoruz. Özellikle dünyadaki taleplerin birçoğu ülkemize yöneliyor. Çok özverili çalışıyoruz. Sesimizi daha iyi yansıtmayı hedefliyoruz." dedi.
Kalıpçılıkta katma değer yüksek
UKUB Yönetim Kurulu Başkanı Şahan Eçin ise, "Kalıpçılık sektörünün 27 yıldır içinde olmama rağmen hala kavram kargaşası yaşanan bir sektör. Endüstriyel olarak seri üretilen tüm ürünlere üretim yapan bir sektörüz. Kalıpçılık dünyada 151 milyar dolarlık bir ciroya sahip. Bunun içine plastik, sac, döküm de dahil. Ülkemizde ise 2.5 milyar dolarlık bir cirodan söz edebiliriz. 45 ila 50 bin arasında bir istihdamı yönetiyoruz. Kalıpçılık normal şartlarda bacasız bir sektör. Katma değeri yüksek. Ülkemizde katma değer ortalaması kilo başına 1.3 dolar iken kalıpçılıkta 25 ila 100 dolar arasında değişiyor. 340 milyon dolarlık bir ihracattan söz edebiliriz" dedi.
PÜKAB Yönetim Kurulu Üyesi İlker Teoman ise "Pencereyi imal eden mahalle arasındaki sanayi sitelerindeki pencere atölyelerini temsil ediyoruz. Takribi 3 milyon kişiyi istihdam eden bir sektör. Türkiye için çok önemli bir sektör. Pencerede Almanya ve Çin'in ardından dünyanın 3. büyük üreticisiyiz. Avrupa'dan Afrika'ya büyük ihracat yapan bir sektörüz. Ancak bir türlü bir kalıbın içine sokulamayan, mikro ve orta ölçekli işletmelerle oluşan bir sektör olduğu için verilerine, istatistiklerine ulaşılamayan bir sektörüz. Hiçbir kurumda verilerimize ulaşamıyoruz. Diğer taraftan 700 milyon dolarlık pencere ihracatımız profille birlikte 1 milyar doları aşıyor" dedi.
Enerji konusunda sıkıntılar sürecek
SİAD Başkanı Hakan Kocabaş ise geçen hafta yaşanan doğal gaz ve elektrik kesintilerine değinerek, enerji konusunda sıkıntının 1-2 yıl daha devam edeceğini söyledi. Kocabaş, "Enerji kesintileri devam ederse, pazarlarımızı kaybederiz" diye konuştu.
Sanayici Kur Korumalı Mevduat Hesabı'na geçiyor mu?
Sanayicilere Kur Korumalı Mevduat Hesabı'na geçip geçmediklerini de sorduk. HISİAD Başkanı Çetin Tecdelioğlu, "Sanayicilerin girdileri dolara bağlı. Ham madde alıyoruz, dolarla; kimyasal madde vesaire alıyoruz, yine dolarla. Tasarruf sahipleri Kur Korumalı Mevduat Hesabı'na geçebilir. Sanayici zaten finansman arayışı içinde" şeklinde konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.