Kanal İstanbul'u Katar mı yönetecek?
Resmi Gazete'de yayımlanan Türkiye ile Katar arasındaki 'su yönetimi' mutabakatı kafaları kurcaladı. Söz konusu karardaki, 'kıyı ve geçiş suları yönetiminde işbirliği' ibaresi, hayata geçerse bir 'geçiş suyu' projesi olan Kanal İstanbul'un yönetimi Katar'a mı verilecek sorusunu gündeme getirdi
21.03.2021 13:53:00





Türkiye ile Katar arasında su yönetimi konusunda imzalanan anlaşmanın onayı Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan 21 Mart 2021 tarihli kararda, "26 Kasım 2020 tarihinde Ankara'da imzalanan ekli 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Katar Devleti Hükümeti Arasında Su Yönetimi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı'nın onaylanmasına, 244 sayılı Kanunun 5'inci maddesi ve 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2'inci ve 3'üncü maddeleri gereğince karar verilmiştir" ifadeleri yer aldı. Resmi Gazete'de yer alan kararda, Türkiye ve Katar'ın işbirliği alanları 'entegre su kaynakları yönetimi, su tesisleri yönetimi, kıyı ve geçiş suları yönetimi' olarak maddelendi. Tarım ve Orman Bakanlığı, Kasım ayında yaptığı açıklamada söz konusu anlaşmanın 'su yönetimi alanında deneyim ve tecrübelerin paylaşılması ile bilgi alışverişini' mümkün kılacağı bir metin olduğunu, iki ülke arasında suyun paylaşılması ve benzeri hususları içermediğini belirtmişti.
Bu karar Katar için mi çıktı?
Resmi Gazete'de yer alan karardaki, 'kıyı ve geçiş suları yönetimi' ibaresi kafalarda bazı sorular oluşmasına neden oldu. Zira Ak Parti hükümetinin toplumdaki tüm tepkilere rağmen hayata geçirilmesinde ısrarcı olduğu Kanal İstanbul projesinin geçiş güzergahında pekçok Katarlının arazi kapattığı ortaya çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Benim çılgın projem' dediği, Kanal İstanbul projesi bir 'geçiş suyu' olduğu düşünüldüğünde acaba bu Kanal İstanbul'un yönetimi Katar'a mı verilecek sorusu gündeme geldi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.