Kanser hastalarına altın tavsiyeler
Kanser tedavisinde en önemli hususlardan biri hastanın beslenme düzeni. Fitoterapi Uzmanı Dr. Şenol Şensoy, kanser hastalarının neleri tüketmesi gerektiğini ve nelerden uzak durması gerektiğini Yeni Mesaj okurları için madde madde açıkladı
03.06.2021 16:00:00





Kanser tedavisinde en önemli hususlardan birinin hastanın beslenme düzeni olduğunu söyleyen Fitoterapi Uzmanı Dr. Şenol Şensoy, "Doğru beslenme formülleri kanseri tedavi etmez ama bu formüllerle kanserin tedavisine destek verilir, hastanın direncinin yüksek tutulmasına yardımcı olunur" dedi. Kanser hastalarının neleri tüketmesi gerektiğini 10 maddede anlatan Şensoy şunları söyledi:
1- Listemizde ilk sıra doğal beslenmeye ait. Mümkün olduğu kadar organik ürünleri tercih edeceğiz.
2- Zerdeçal, zencefil gibi baharatlarla sarımsak ve limonu mutfağımızın başköşesine koyalım.
3- Binbir derde deva çörek otunu soğuk sıkım olarak alıp sabah öğle akşam birer çay kaşığı içebiliriz.
4- Her öğünden sonra bir yemek kaşığı orijinal zeytinyağı tüketebiliriz, sindirim için de birebirdir.
5- Bağışıklık güçlendirici kelle paça çorbasını her gün içebiliriz, bol limon ve sarımsak ekleyebiliriz.
6- Kuruyemişler hayatımızın önemli bir parçası olsun, her gün bir küçük kase karışık taze kuruyemiş faydalı olacaktır.
7- Günde 3 adet acı badem tüketelim, fazlası zararlı olabilir.
8- Brokoli başta olmak üzere mevsim sebzelerini bolca tüketelim.
9- Ev yapımı yoğurt ve ev yapımı kefir en büyük dostumuz olsun.
10- Günde 3 bardak yeşil çay tüketebiliriz.
Dr. Şensoy bu beslenme listesinin sadece önerildiğini, hastaların var olan tedaviyi aksatmadan raporlarına göre daha seçici bir beslenme listesi oluşturmaları gerektiğinin altını çizdi.
Kanser hastaları nelerden uzak durmalı?
Kanser hastalarının uzak durması gerektiği besinlere de değinen Dr. Şenol Şensoy 10 maddelik önerilerini şu şekilde sıraladı:
1- Kanserin ana sebeplerinden biri olan alkol ve sigara bu hastalığa yakalandıktan sonra asla kullanılmaması gerekenler listesinde ilk sırada.
2- Şekerden mümkün olduğu kadar uzak durmalıyız. Ancak tamamen kesmeyeceğiz. Beynimizin şekerle beslendiğini unutmayalım. Yeter ki doğal şeker tüketelim.
3- Yağlı yiyeceklerden uzak duralım, özellikle kemoterapi alan hastalarda mide bulantılarının artmasına sebep olabilmektedir.
4- Unlu mamullere de veda edelim. Ekmek, makarna, pasta, börek, çöreğe tedavimiz bitene kadar ara verelim. İlla ekmek tüketeceksek siyez buğdayı ya da tam buğday ekmeği tavsiye ederim.
5- Margarin gibi katı yağlardan uzak duracağız, tercihimiz zeytinyağı olmalı.
6- Market alışverişimize dikkat edeceğiz. Raf ömrünün uzaması amacı ile katkı maddesi içeren hiçbir ürünü almayacağız.
7- Hormonlu meyve-sebzelerden uzak duracağız, mevsiminde üretilen doğal meyve sebzeleri tüketeceğiz.
8- Kızartmalar yerine haşlamaları tercih edeceğiz.
9- GDO içeren hiçbir ürünü tüketmeyeceğiz. Bu, aslında sağlıklı insanlar için de geçerli.
10- Kola gibi asitli içecekleri hayatımızdan çıkaracağız.
1- Listemizde ilk sıra doğal beslenmeye ait. Mümkün olduğu kadar organik ürünleri tercih edeceğiz.
2- Zerdeçal, zencefil gibi baharatlarla sarımsak ve limonu mutfağımızın başköşesine koyalım.
3- Binbir derde deva çörek otunu soğuk sıkım olarak alıp sabah öğle akşam birer çay kaşığı içebiliriz.
4- Her öğünden sonra bir yemek kaşığı orijinal zeytinyağı tüketebiliriz, sindirim için de birebirdir.
5- Bağışıklık güçlendirici kelle paça çorbasını her gün içebiliriz, bol limon ve sarımsak ekleyebiliriz.
6- Kuruyemişler hayatımızın önemli bir parçası olsun, her gün bir küçük kase karışık taze kuruyemiş faydalı olacaktır.
7- Günde 3 adet acı badem tüketelim, fazlası zararlı olabilir.
8- Brokoli başta olmak üzere mevsim sebzelerini bolca tüketelim.
9- Ev yapımı yoğurt ve ev yapımı kefir en büyük dostumuz olsun.
10- Günde 3 bardak yeşil çay tüketebiliriz.
Dr. Şensoy bu beslenme listesinin sadece önerildiğini, hastaların var olan tedaviyi aksatmadan raporlarına göre daha seçici bir beslenme listesi oluşturmaları gerektiğinin altını çizdi.
Kanser hastaları nelerden uzak durmalı?
Kanser hastalarının uzak durması gerektiği besinlere de değinen Dr. Şenol Şensoy 10 maddelik önerilerini şu şekilde sıraladı:
1- Kanserin ana sebeplerinden biri olan alkol ve sigara bu hastalığa yakalandıktan sonra asla kullanılmaması gerekenler listesinde ilk sırada.
2- Şekerden mümkün olduğu kadar uzak durmalıyız. Ancak tamamen kesmeyeceğiz. Beynimizin şekerle beslendiğini unutmayalım. Yeter ki doğal şeker tüketelim.
3- Yağlı yiyeceklerden uzak duralım, özellikle kemoterapi alan hastalarda mide bulantılarının artmasına sebep olabilmektedir.
4- Unlu mamullere de veda edelim. Ekmek, makarna, pasta, börek, çöreğe tedavimiz bitene kadar ara verelim. İlla ekmek tüketeceksek siyez buğdayı ya da tam buğday ekmeği tavsiye ederim.
5- Margarin gibi katı yağlardan uzak duracağız, tercihimiz zeytinyağı olmalı.
6- Market alışverişimize dikkat edeceğiz. Raf ömrünün uzaması amacı ile katkı maddesi içeren hiçbir ürünü almayacağız.
7- Hormonlu meyve-sebzelerden uzak duracağız, mevsiminde üretilen doğal meyve sebzeleri tüketeceğiz.
8- Kızartmalar yerine haşlamaları tercih edeceğiz.
9- GDO içeren hiçbir ürünü tüketmeyeceğiz. Bu, aslında sağlıklı insanlar için de geçerli.
10- Kola gibi asitli içecekleri hayatımızdan çıkaracağız.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.