‘Kara para almaktan sakın!’
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: “Kurumuş (hayırsız) ellerden ve asık suratlardan bağış dilemekten ve kara para almaktan sakın. Zira bunlar sana bir şey verirlerse minnet ederler ve vermezlerse seni üzerler.”
03.11.2019 00:00:00





Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "İhsan ve bağışı ümmetimin merhametlilerinden dileyiniz ki onların gölgesinde yaşayasınız." (Bihar, 96/160/38).
İmam Ali (a.s), oğlu Hasan'a şöyle buyurmuştur: "Ey oğulcağızım! Zaman zorlaşıp kıtlığa düçar kalırsan, kökü sağlam, dalları gelişen (asil) kimselerden yardım al. Onlar bağışlayıcı, fedakâr ve şefkatlidirler. Zira bu tür insanlar insanın ihtiyacını daha çabuk karşılar ve zorluklarını kaldırırlar." (a.g.e., s. 159/38).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Yüzsuyu donmuş bir haldedir. İnsanlardan bir şey istemek onu damla damla akıtır. O halde yüzsuyunu kimin yanında döktüğüne dikkat et." (Nehc'ul-Belağa, 346. Hikmet)
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İhtiyaç içinde kalmak ehli olmayandan bir şey dilemekten daha kolaydır." (a.g.e. 66. Hikmet).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Kurumuş (hayırsız) ellerden ve asık suratlardan bağış dilemekten ve kara para almaktan sakın. Zira bunlar sana bir şey verirlerse minnet ederler ve vermezlerse seni üzerler." (a.g.e. 96/160/38).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsanın sonradan görme kimselerden bir şey isteme zorunda kalmasından daha acı bir şey yoktur." (Gurer'ul-Hikem, 10744).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Birinin seni reddedeceğinden korkuyorsan ondan bir şey dileme." (A'lam'ud-Din, 304).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İsteğinin karşılanmasını istiyorsan, gücün yetebileceği miktarda bir şey dile." (Gurer'ul-Hikem, 4051).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Üç şey mahrumiyete sebep olur: İstemekte ısrar etmek, gıybet etmek ve alaya almak." (Tuhef'ul-Ukul, 321).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Çok şey dilemek insanı usandırır." (Gurer'ul-Hikem, 7094).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her kim haddinden fazla bir şey dilerse, mahrum kalmaya layıktır." (A'lam'ud-Din, 303).
İmam Cevad (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her kim kötü bir insana ümit bağlarsa, en küçük cezası mahrumiyettir." (Keşf'ul-Gumme, 3/140).
İmam Rıza (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her kim bir şeyi yolundan dilerse sürçmez. Eğer sürçse de çözüm bulma hususunda yardımsız kalmaz." (Durret'ul-Bahire, 37).
Ensar'dan bir şahıs Allah Resûlü'nün (s.a.a) yanına vararak ondan bir şey diledi. Ardından Sakif kabilesinden biri geldi. Allah Resûlü (s.a.a) şöyle buyurdu: "Ey Sakifli adam! Bu Ensar'dan olan şahıs senden önce gelip bir şey diledi. O halde otur, önce onun ihtiyacını karşılayayım, sonra senin!" (Bihar, 2/63/15). (Muhammed Muhammedî Reyşehrîi Mizanu'l-Hikmet). OKAN EGESEL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.