logo
16 EYLÜL 2025


Kars'ta kazlar kış sofraları için besiye alındı

Kars'ın soğuk kış ayları ve karla kaplı coğrafyası, yöreye özgü lezzetiyle bilinen kazların yetiştirilmesi için ideal bir ortam sunuyor. Kış sofralarının vazgeçilmez bir parçası ve önemli bir gelir kaynağı olan kazlar, besi sürecine alındı

31.08.2025 10:51:00
İhlas Haber Ajansı
Kars'ta kazlar kış sofraları için besiye alındı
Kars'ta kazlar kış sofraları için besiye alındı
Kars'ın soğuk kış ayları ve karla kaplı coğrafyası, yöreye özgü lezzetiyle bilinen kazların yetiştirilmesi için ideal bir ortam sunuyor. Kış sofralarının vazgeçilmez bir parçası ve önemli bir gelir kaynağı olan kazlar, besi sürecine alındı.
Kars'ın Akyaka ilçesine bağlı İncedere köyüne İstanbul'da gelerek yerleşen Mahir Bulut, hem köyüne geri döndü hem de aile bütçesine katkıda bulunmak üzere kaz yetiştiriciliğine başladı. 500 kaz ile kaz yetiştiriciliğine başlayan ve bin 400 kaz varlığına ulaşan Bulut, kesim öncesi kazlarını besiye alırken, günde birkaç kez ise kazları göletlere getirerek yüzdürüyor. Bu şekilde bir taraftan kazlarının su ihtiyacını karşılarken, bir taraftan da kazlarının yıkanarak temizlenmesini sağlıyor.
Kars'a dönerek köyünde kaz yetiştiriciliğine başladığını ifade eden Mahir Bulut, "Bu kazlar yaklaşık 15 günlük iken bana geldiler. Biliklerimiz elimde büyüdü. Bunların bir büyüme süreçleri vardı. Büyüdüler kesim zamanı yetişmesi gerekiyor. En iyi şekilde besilerini yapıyoruz. Hem merada yayılımı sağlıyoruz hem de akşamları arpa ile besliyoruz. Bunların kesim zamanı geldikten sonra bir kısmını keseceğiz. Bir kısmı da kedimize damızlık olarak ayıracağız. Çoğunluğunu satacağız, geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz" dedi.
Öte yandan, İncedere köyünde bulunan gölete getirilen kazlar, burada yüzerek temizleniyor, kazlar daha sonra meraya çıkarılıyor. Akşamları ise içeriye alınan kazlar, arpa ve buğday verilerek kilo alarak yağlanması sağlanıyor.
Genellikle havaların soğumasıyla başlayan bu süreçte, kazlar daha çok arpa ve buğday gibi yüksek besin değerine sahip doğal tahıllarla beslenerek kilo aldırılır. Bu özel beslenme, kaz etinin lezzetini, kalitesini ve yağ oranını artırarak kış aylarında tüketilecek hale gelmesini sağlıyor.
Kazlar, kışın kesilip tuzlanarak dışarıda ayazda bekletiliyor. Kars'a gelen yerli ve yabancı turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği kaz eti, yüksek fiyatlardan alıcı buluyor.
Kars'ta kaz yetiştiriciliği, aynı zamanda yüzyıllardır süregelen kültürel bir geleneği de temsil ediyor. Karslılar için bir sosyalleşme aracı olan "kaz ziyafetleri", kış aylarında misafir ağırlamanın ve toplu yemeklerin en keyifli hali oluyor. Aynı zaman da kaz, bölgenin gastronomik zenginliğini gözler önüne seriyor.İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Can Holding'e yönelik 'kara para' soruşturmasında 5 şüpheli tutuklandı
Mehmet Kenan Tekdağ serbest bırakıldı
Grand Kartal faciasında mütalaa açıklandı
7 sanığa 78'er kez 'olası kastla öldürme' suçlaması
'Karşımızda terör devleti var'
Erdoğan'dan İsrail'e yaptırım çağrısı
Haberin başlığını 'Türkiye'den' diye atmak isterdim ama
Yunanistan'dan 2 tekne Gazze'ye doğru yelken açtı
CHP'nin avukatı açıklama yaptı
Kritik dava ertelendi
Fransa'da hükümetin düşmesi sonrası gözler Macron'da
Ülke genelinde 18 Eylül'de 'Macron karşıtı' yeni eylemler planlanıyor
Karar çıktı
Mahkeme beklenen kararı verdi
Gazze için kritik toplantı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar'a gitti
Trump'tan Avrupa'ya: 'Rusya'dan petrol almayın'
'Onlar işlerini yapmıyorlar'
Batman'da bir araca silahlı saldırı düzenlendi
Anne, baba ve 2 çocuğu öldü
İsrail, Gazze'de UNRWA'ya bağlı 10 binayı vurdu
'Filistinliler meçhule doğru göçe zorlanıyor'
Finale 8’de 8 ile gelmiştik
12 Dev Adam finalde kaybetti
Fenerbahçe'den kritik galibiyet
Trabzonspor'u tek golle geçti
'CHP, kolay lokma değildir'
Özel Ankara mitinginde konuştu
Küstah sözlere tepki
'Açıklamaları reddediyoruz'
Can Holding'e yönelik 'kara para' soruşturmasında 5 şüpheli tutuklandı
Mehmet Kenan Tekdağ serbest bırakıldı
Grand Kartal faciasında mütalaa açıklandı
7 sanığa 78'er kez 'olası kastla öldürme' suçlaması
'Karşımızda terör devleti var'
Erdoğan'dan İsrail'e yaptırım çağrısı
Haberin başlığını 'Türkiye'den' diye atmak isterdim ama
Yunanistan'dan 2 tekne Gazze'ye doğru yelken açtı
CHP'nin avukatı açıklama yaptı
Kritik dava ertelendi
Fransa'da hükümetin düşmesi sonrası gözler Macron'da
Ülke genelinde 18 Eylül'de 'Macron karşıtı' yeni eylemler planlanıyor
Karar çıktı
Mahkeme beklenen kararı verdi
Gazze için kritik toplantı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar'a gitti
Trump'tan Avrupa'ya: 'Rusya'dan petrol almayın'
'Onlar işlerini yapmıyorlar'
Batman'da bir araca silahlı saldırı düzenlendi
Anne, baba ve 2 çocuğu öldü
İsrail, Gazze'de UNRWA'ya bağlı 10 binayı vurdu
'Filistinliler meçhule doğru göçe zorlanıyor'
Finale 8’de 8 ile gelmiştik
12 Dev Adam finalde kaybetti
Fenerbahçe'den kritik galibiyet
Trabzonspor'u tek golle geçti
'CHP, kolay lokma değildir'
Özel Ankara mitinginde konuştu
Küstah sözlere tepki
'Açıklamaları reddediyoruz'
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.