Kayısı çekirdeğinden kahve üretildi
Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü tarafından kayısı çekirdeğinden üretilen kahvenin Tarım ve Orman Bakanlığının desteğiyle seri üretiminin yapılması hedefleniyor.
09.01.2021 00:15:00





Malatya'da kayısı çekirdeğinden toz ve yaş olarak üretilen kahvenin Tarım ve Orman Bakanlığının desteğiyle seri üretiminin yapılması planlanıyor. Dünya kuru kayısı üretiminin büyük kısmının yapıldığı kentte, kayısı çekirdeği ihracatından yıllık ortalama 15 milyon dolarlık gelir elde ediliyor.
Katma değeri artacak
Coğrafi işaret tescil belgesine sahip Malatya kayısısının çekirdeğinden üretilen kıvamlı ve instant kahve türleriyle bu ürünün katma değerinin artırılması hedefleniyor. Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Ar-Ge Destek Programı kapsamında 2017 yılında başlattıkları kayısı çekirdeği kahvesi geliştirme projesinin geçen yıl sona erdiğini söyledi.
Hem toz hem yaş kahve üretildi
Kayısı çekirdeği kahvesini toz ve yaş olmak üzere iki şekilde ürettiklerini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu: "Kayısı çekirdeğinin ürün çeşidini artırarak insanların kullanımına sunmak adına yeni çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda kayısı çekirdeği kahvesini geliştirdik. Malatya kayısısı bilindiği üzere dünyada marka, Avrupa Birliği tescil belgesine sahip, çekirdeği de hem güvenilir gıdalar listesinde hem de coğrafi işaret tescil belgesi var. Marka ürünün tanıtılması amacıyla enstitü olarak bizler de kıvamlı ve instant olmak üzere iki çeşit kahve geliştirdik. Cumhurbaşkanımızın ve Bakanlığımızın 2023 vizyon projesi kapsamında enstitü olarak her yıl bir ürünün ticarileştirmesi amacıyla çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Kayısı çekirdeği kahvesi bu ürünlerden bir tanesi. Farklı ürünlerin ticarileştirme ve markalaştırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İnstant kahve kullanım açısından kolay, içimi rahat." AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.