Kırklareli peyniri tescillendi
Lezzetini Istrancalar'da yetişen zengin bitkilerden alan Kırklareli peyniri tescillendi. 16 ülkeye ihraç edilen Kırklareli beyaz peyniri coğrafi işaret aldı
28.01.2021 23:44:00





Temiz havası ve yeşil doğasıyla ün salan Istranca Dağları'nın zengin bitki örtüsünde beslenen büyük ve küçükbaş hayvanlardan Avrupa standartlarında elde edilen süt ile üretilen Kırklareli peyniri, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası ile Kırklareli Ticaret Borsası iş birliğinde yapılan başvurunun değerlendirilmesinin ardından Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescillendi.
Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Soner Ilık, coğrafi işaret tesciliyle kente özgü yöntemlerle üretilen peynirin artık tanınırlığının artacağına inandığını söyledi.
Peynirin markalaşması ve korunması açısından coğrafi işaretin önemli olduğunu anlatan Ilık, zorlu bir sürecin tamamlandığını ve peynirin marka değerini hem ülke çapına hem de dünya çapına yaygınlaştırmayı sürdüreceklerini ifade etti.
Kırklareli peynirinin yapım aşamaları
Sütün maya ile kesilmesinden oluşan peynir, olgunlaşmasıyla belli bir kimliğe bürünüyor ve zahmetli bir yoldan geçerek sofralara geliyor.
Yağ oranı standardizasyon işlemi ile başlayan sütün peynir yolculuğu pastörize işlemiyle devam ediyor. Soğutma, mayalama sonrası pıhtısı beklenen sütün süzülmesinin ardından tuzlama işlemine tabi tutuluyor. Salamurada çeşidine göre belli süre tutulan peynir, olgunlaşması amacıyla soğuk hava depolarına alınıyor. AA
Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Soner Ilık, coğrafi işaret tesciliyle kente özgü yöntemlerle üretilen peynirin artık tanınırlığının artacağına inandığını söyledi.
Peynirin markalaşması ve korunması açısından coğrafi işaretin önemli olduğunu anlatan Ilık, zorlu bir sürecin tamamlandığını ve peynirin marka değerini hem ülke çapına hem de dünya çapına yaygınlaştırmayı sürdüreceklerini ifade etti.
Kırklareli peynirinin yapım aşamaları
Sütün maya ile kesilmesinden oluşan peynir, olgunlaşmasıyla belli bir kimliğe bürünüyor ve zahmetli bir yoldan geçerek sofralara geliyor.
Yağ oranı standardizasyon işlemi ile başlayan sütün peynir yolculuğu pastörize işlemiyle devam ediyor. Soğutma, mayalama sonrası pıhtısı beklenen sütün süzülmesinin ardından tuzlama işlemine tabi tutuluyor. Salamurada çeşidine göre belli süre tutulan peynir, olgunlaşması amacıyla soğuk hava depolarına alınıyor. AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.