Kızılderililerin içeceği Türkiye'de
Kızılderililerin yüzlerce yıl boyunca soğuk havalarda dirençlerini korumak ve sağlıklı beslenmek için tükettiği aronya meyvesinden elde edilen 6 çeşit ürün Vitaronia markasıyla tüketiciyle buluşuyor
08.04.2018 00:00:00
Sağlıklı, sert tabiat koşullarına dirençleriyle ve uzun yaşamalarıyla tanınan Kızılderililerin tükettiği ürünler son dönemde dünya genelinde popüler oldu. Bu ürünlere 'super foods- süper gıdalar' de deniyor. Aronya meyvesi de bunlardan biri... Anavatanı Kuzey Amerika olan aronya özellikle Balkanlar'da yoğun olarak yetiştiriliyor. Bu bitkiden elde edilen ürünler Avrupa'da sağlıklı beslenme ve organik marketlerde satılıyor.
2000 yılında ülkemize yeni ürünler ve teknolojiler sunmak üzere kurulan Nanotech Grup, aronya bitkisinden elde edilen ürünleri Türkiye'de piyasaya sundu. Şirket ilk aşamada Vitaronia markası adı altında meyve suyu çeşitleri ile aronya çayını tüketiciyle buluşturdu. Nanotech Grup Genel Müdürü İlyas Ercan, ürün çeşitlerini yakın dönemde 21'e çıkaracaklarını söyledi. Aronyadan marmelat ve reçel de yapılıyor. Rusya'da da tıbbi anlamda kullanılan bir meyve aronya.
Aronya ayrıca gıda sanayiinde ve eczacılıkta da kullanılıyor ve bu özellikleri ile gelecek vadeden bir meyve olarak öne çıkıyor.
Aronya konusunda bilgi veren Sağlıklı Beslenme ve Yaşam Uzmanı Dr. Ender Saraç, meyvenin Avrupa'da Balkanlar ve Alp Dağları'nda yetiştiğini kaydederek, şunları söyledi: "Aronya benim de takip ettiğim bir meyve... Sağlıklı kalabilmek için elbette hiçbir şey tek başına yeterli değil. Aronya Kızılderililerin şifa reçetelerinden birini oluşturuyor. Kızılderililer bilge insanlar... 'Dünyayı atalarımızdan miras almadık, çocuklarımızdan borç aldık' felsefesine sahipler. Günümüzde tıptaki en büyük sorun, inflamasyon da (yangı) denilen mikropsuz iltihaplar... Sedef, egzama romatizma bunun sonucu oluşuyor. Sebebi ise asidik beslenme, beyaz un, şeker ve tuz... Atalarımız ise doğal besleniyordu. Gezen tavuk, doğal et, ekşi mayalı ekmek yiyordu" şeklinde konuştu.
Karadeniz'in iklimi müsait
Aronya meyvesini millileştirmek için Samsun'da çalışma yaptıklarını kaydeden Saraç, İç Karadeniz Bölgesi bu meyvenin yetişmesi için müsait iklime sahip... Yalova'da deneme üretimi yapıldı. Türkiye de yetişebilecek bir ürün. Aronyanın faydalarına da değinen Saraç, şunları söyledi: "Felç hastalarının tedavisine katkı sağlıyor. İyi huylu kolesterolü yükseltmek kolay değil. Egzersiz ve zencefilin yanı sıra aronya da bu konuda işe yarıyor. Şekeri ve tansiyonu düşürüyor" dedi. Aronyanın bir besin takviyesi olmadığını belirten Dr. Saraç, "Doğal bir meyvedir. Aronya meyvesi stres, çevre kirliliği ve günlük yaşam aktivitelerinin vücudumuzda yarattığı hücrelere zarar veren serbest radikaller ile mücadele eden antioksidan polifenolik doğal karışımını içerir" diye konuştu.
Alternatif ve güvenilir gıda arayışı var
Nanotech Grup Genel Müdürü İlyas Ercan, uzun inceleme ve titiz seçimler neticesinde insanımıza, günlük hayatında güvenle tüketebileceği bir ürün kazandırdıklarını söyledi. İnsanların alternatif ve güvenilir gıda arayışında olduğu gerçeğinin farkında olduklarını belirten Ercan, şöyle devam etti: "Nanotech Group, adını birçoğumuzun duymadığı aronyadan elde edilen meyve suyunu sizlerle buluşturuyor. Ekibimizin yıllarca süren araştırmaları neticesinde Aronya meyvelerinden soğuk sıkım tekniği elde edilen ve özel tesislerimizde şişelenen Vitaronia meyve suyunu ilk günkü tazeliği ile sizlere ulaştırmaktadır. Hasattan şişelenmesine kadar tüm aşamaları kalite ve gıda ekibi tarafından denetlenmektedir."
AHMET SAFA TERZİ/İSTANBUL
2000 yılında ülkemize yeni ürünler ve teknolojiler sunmak üzere kurulan Nanotech Grup, aronya bitkisinden elde edilen ürünleri Türkiye'de piyasaya sundu. Şirket ilk aşamada Vitaronia markası adı altında meyve suyu çeşitleri ile aronya çayını tüketiciyle buluşturdu. Nanotech Grup Genel Müdürü İlyas Ercan, ürün çeşitlerini yakın dönemde 21'e çıkaracaklarını söyledi. Aronyadan marmelat ve reçel de yapılıyor. Rusya'da da tıbbi anlamda kullanılan bir meyve aronya.
Aronya ayrıca gıda sanayiinde ve eczacılıkta da kullanılıyor ve bu özellikleri ile gelecek vadeden bir meyve olarak öne çıkıyor.
Aronya konusunda bilgi veren Sağlıklı Beslenme ve Yaşam Uzmanı Dr. Ender Saraç, meyvenin Avrupa'da Balkanlar ve Alp Dağları'nda yetiştiğini kaydederek, şunları söyledi: "Aronya benim de takip ettiğim bir meyve... Sağlıklı kalabilmek için elbette hiçbir şey tek başına yeterli değil. Aronya Kızılderililerin şifa reçetelerinden birini oluşturuyor. Kızılderililer bilge insanlar... 'Dünyayı atalarımızdan miras almadık, çocuklarımızdan borç aldık' felsefesine sahipler. Günümüzde tıptaki en büyük sorun, inflamasyon da (yangı) denilen mikropsuz iltihaplar... Sedef, egzama romatizma bunun sonucu oluşuyor. Sebebi ise asidik beslenme, beyaz un, şeker ve tuz... Atalarımız ise doğal besleniyordu. Gezen tavuk, doğal et, ekşi mayalı ekmek yiyordu" şeklinde konuştu.
Karadeniz'in iklimi müsait
Aronya meyvesini millileştirmek için Samsun'da çalışma yaptıklarını kaydeden Saraç, İç Karadeniz Bölgesi bu meyvenin yetişmesi için müsait iklime sahip... Yalova'da deneme üretimi yapıldı. Türkiye de yetişebilecek bir ürün. Aronyanın faydalarına da değinen Saraç, şunları söyledi: "Felç hastalarının tedavisine katkı sağlıyor. İyi huylu kolesterolü yükseltmek kolay değil. Egzersiz ve zencefilin yanı sıra aronya da bu konuda işe yarıyor. Şekeri ve tansiyonu düşürüyor" dedi. Aronyanın bir besin takviyesi olmadığını belirten Dr. Saraç, "Doğal bir meyvedir. Aronya meyvesi stres, çevre kirliliği ve günlük yaşam aktivitelerinin vücudumuzda yarattığı hücrelere zarar veren serbest radikaller ile mücadele eden antioksidan polifenolik doğal karışımını içerir" diye konuştu.
Alternatif ve güvenilir gıda arayışı var
Nanotech Grup Genel Müdürü İlyas Ercan, uzun inceleme ve titiz seçimler neticesinde insanımıza, günlük hayatında güvenle tüketebileceği bir ürün kazandırdıklarını söyledi. İnsanların alternatif ve güvenilir gıda arayışında olduğu gerçeğinin farkında olduklarını belirten Ercan, şöyle devam etti: "Nanotech Group, adını birçoğumuzun duymadığı aronyadan elde edilen meyve suyunu sizlerle buluşturuyor. Ekibimizin yıllarca süren araştırmaları neticesinde Aronya meyvelerinden soğuk sıkım tekniği elde edilen ve özel tesislerimizde şişelenen Vitaronia meyve suyunu ilk günkü tazeliği ile sizlere ulaştırmaktadır. Hasattan şişelenmesine kadar tüm aşamaları kalite ve gıda ekibi tarafından denetlenmektedir."
AHMET SAFA TERZİ/İSTANBUL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.