KKTC'de 5 deniz sondajı yapılacak
Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) deniz ruhsat sahaları dahil olmak üzere petrol ve doğal gazda 2020'de 5 deniz sondajı yapacak





"2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı"nda yer alan enerji ve madencilik sektörü planlarına göre, Türkiye'nin elektrik talebinin 2020'de 329.6 milyar kilovat/saate yükseleceği hesaplanıyor.
Bu yılki elektrik talebinin ise 315.2 milyar kilovat/saat olacağı tahmin ediliyor. Elektrik üretiminde 2019'da yüzde 29.5 olarak öngörülen doğal gazın payının, 2020'de yüzde 27.2'ye düşeceği öngörülüyor.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payının ise 2020'de yüzde 36.4'e çıkması bekleniyor. Türkiye'deki görünür linyit rezervinin de 19.3 milyar tona yükseleceği hesaplanıyor. Ekonomiye kazandırılacak madencilik sahaları kapsamında, madencilik ihracatının 2020'de 5.2 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor.
Türkiye'nin, KKTC deniz ruhsat sahaları dahil olmak üzere petrol ve gazda 2020'de 5 sondaj yapılması planlanıyor. Bu kapsamda 3 bin kilometre iki boyutlu ve 20 bin 707 kilometre üç boyutlu sismik arama faaliyetlerinin sürdürülmesi hedefleniyor.
Program kapsamında kaya gazı ve metan gazında kapsamlı araştırma faaliyetlerinin yürütülerek bu alanda toplam 5 geleneksel olmayan kuyu açılması planlanıyor.
AA