Kolon kanserine yakalanmamak için 10 öneri!
Bağışıklık sistemimizin gücünü büyük ölçüde bağırsaklarımızdan aldığını biliyor muydunuz? Hatta mutluluk hormonu olan serotoninin yüzde 90’ının bağırsaklardan salgılandığını? Peki bağırsaklarımızın sağlıklı olmasının yolunun sağlıklı mikrobiyotadan geçtiğini?
06.07.2023 08:16:00
Haber Merkezi
Haber Merkezi





Bağışıklık sistemimizin gücünü büyük ölçüde bağırsaklarımızdan aldığını biliyor muydunuz? Hatta mutluluk hormonu olan serotoninin yüzde 90'ının bağırsaklardan salgılandığını? Peki bağırsaklarımızın sağlıklı olmasının yolunun sağlıklı mikrobiyotadan geçtiğini? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Oya Yönal, "Bağışıklık sistemi hücrelerinin yüzde 70'i bağırsaklarda bulunur. Bağırsakta bizimle birlikte yaşayan ve 100 trilyon civarında bulunan bakteri, maya ve virüslere 'bağırsak mikrobiyotası' veya 'bağırsak florası' denir. Doğum şekli, antibiyotik kullanımı, çevresel koşullar ve özellikle beslenme şekli mikrobiyotamızı belirler. Bağırsak florasındaki yararlı bakterileri artırmak için yaptığımız her yatırım zararlı bakterilerin etkisini azaltır. Yapılan araştırmalar; bağırsaklarımızda bulunan bu dost veya zararlı bakterilerin miktarının genel sağlığımızı ve ruh durumumuzu etkilediğini açıkça ortaya koyuyor" diyor. Peki bağırsak sağlığımızı korumak, bağırsaklarımızda zararlı bakterileri azaltıp dost bakterileri artırmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Oya Yönal, bağırsak sağlığımız için 10 altın öneride bulundu, önemli açıklamalar yaptı.
1. Yapay tatlandırıcı dahil şekerli ve yağlı besinlerden kaçının. Bu gıdalar bağırsakta zararlı mikroorganizmaların çoğalmasına neden olabiliyor.
2. Lif (posa) oranı yüksek besinler tüketin ve sağlıklı beslenin. Bulgur, yulaf, nohut, barbunya, kuru fasulye, brokoli, kuşkonmaz, badem, antep fıstığı, elma, fındık, şeftali, turunçgiller ve brokoliyi beslenmenize ekleyerek bağırsak sağlığınızı destekleyebilirsiniz.
3. Yeterli su tüketin.
4. Probiyotik ve Prebiyotiklerden faydalanın. Kefir, yoğurt, sirke gibi besinler içerdikleri probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığının korunmasında önemli etkiye sahipler.
5. Düzenli ve kaliteli uyuyun. Yetişkinler için ortalama 7 saat kaliteli uyku şart.
6. Gelişigüzel antibiyotik kullanmayın.
7. Düzenli egzersiz yapın. Haftada üç gün en az 30 dakika tempolu yürüyüşle bağırsak hareketlerini dolayısıyla bağırsak sağlığınızı güçlendirin.
8. Sigara ve alkolden uzak durun.
9. Besinleri çok çiğneyin. Lokmalarınızın küçük olmasına, aşırı yememeye, özellikle gece yemeğinden kaçınmaya dikkat edin.
10. Stresi yönetmeyi öğrenin. HASAN PARLAK
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.