logo
12 TEMMUZ 2025

Köy yoğurdu mayası üretildi

Selçuk Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet Levent Baş tarafından, uzun süren Ar-Ge çalışmaları sonrasında, Türkiye'de bir ilk olduğu belirtilen, sefir yoğurt mayası üretildi

16.08.2013 00:00:00
Ahmet Levent Baş, Ar-Ge çalışmaları sonucunda laboratuvar ortamında Türkiye'nin ilk sefir yoğurt mayasını ürettiklerini belirtti. Sefiri, Toros Dağları'ndan elde edilen bitkileri saflaştırıp çoğalttıktan sonra liyofilizasyon (dondurarak kurutma) yöntemiyle ürettiklerini ifade eden Baş, şunları kaydetti:"Geleneksel köy yoğurdu, halk arasında 'Yoğurt Çalma' adı verilen yöntemle yapılıyor. Ancak her mayalamada yoğurdun içerisindeki vücudumuz için gerekli bakterilerin oranı ve kalitesi düşüyor. Buna karşın laboratuvar ortamında ürettiğimiz sefirde böyle bir şey söz konusu değil. Toz şeklinde ve son derece doğal yolla mayalama yapılıyor ve her mayalamada ayrı bir toz kullanıldığı için kalite ve vitamin oranı hiç düşmüyor. İçerisinde hiçbir GDO, koruyucu, dengeleyici, koku verici, kıvam artırıcı, boya ve şeker maddesi de bulunmuyor."Sefir yoğurt mayasının evde geleneksel köy yoğurdu yapmak isteyenlerin vazgeçilmezi olacağını vurgulayan Prof. Dr. Baş, "Eğer doğal ve geleneksel yoğurdun eşsiz lezzeti ve niteliklerini her zaman aynı düzeyde elde etmek istiyorsanız sefir tüm bu isteklerinize en kaliteli cevabı verecektir" dedi.Sefir yoğurt mayasının alışveriş merkezlerinde satışa sunulduğunu anlatan Prof. Dr. Baş, mayanın bir paketinin, 0.5 litreden 5 litreye kadar olan miktardaki sütü mayalayabilme özelliğine sahip olduğunu aktardı.Baş, 2 litrenin üzerinde olan miktarlarda mayalanma süresinin biraz daha uzadığını dile getirerek, şöyle konuştu: "Mayalama işlemi öncesi ısıtılan sütü 42-45 dereceye kadar soğutmak gerekir. Bunu termometre ya da parmağınızı 5 saniye sütün içerisinde bekleterek (eli yakmayacak ısı) de tespit edebilirsiniz. Isı çok önemlidir, çünkü ideal yoğurt kalitesini sütün mayalanma ısısının az ya da çok olması önemli ölçüde etkiler. Sütü soğutma işlemini yaptıktan sonra sefir mayasını ayrı bir kap içerisinde az bir miktar ılık süt ile iyice eritmek gerekir. Eritme işleminin ardından sütün içine dökülerek tam karışım sağlanmalı. Mayalama işlemi yapıldıktan sonra kendi ısısını koruması için örtü ile sarın ve sarsmadan yaklaşık 4-6 saat bekletin. Daha sonra yoğurdunuzu buzdolabına alıp soğutabilirsiniz." AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Diyarbakır'da 5 katlı bina tahliye edildi
Sallandığı ihbarı yapılmıştı
'AK Parti, MHP ve DEM olarak bu süreci birlikte pişireceğiz'
Erdoğan beklenen konuşmasını yaptı
Arktik’te sessiz rekabet
Buz ülkesinde gerilim yükseliyor
Rusya-Ukrayna cephesinde yeni dönem
Elektronik savaşın yükselişi
Çiftçiye şimdi de kuraklık darbesi
'Yüzde 85'lere varan verim düşüklüğü var'
Çalışma hayatında işler karışık
'Sessiz istifa' yaygınlaştı!
"SDG, YPG'dir. YPG, PKK'nın bir türevidir"
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Barrack lafı dolandırmadı
Güçlü alternatif aranıyor
Küresel sistemde doların ipi çekiliyor
Oysa sınav hiç de kolay değildi
LGS'de rekor sayıda birinci şaşırttı
"Böylesini hiç görmedim!"
Texas'taki sel felaketi iklim değişikliğine inanmayan Trump'ı şaşırttı
Bolu Belediye Başkan Yardımcısı savunma yaptı
Kartalkaya davası devam ediyor
ABD Dışişleri Bakanlığı 1300'ü aşkın personelini işten çıkardı
"Yeniden yapılanmanın bir parçası"
İBB'ye yönelik soruşturmada gelişme
8 kişi daha tutuklandı
Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarında değişiklik
Azami faiz yüzde 3.11
Diyarbakır'da 5 katlı bina tahliye edildi
Sallandığı ihbarı yapılmıştı
'AK Parti, MHP ve DEM olarak bu süreci birlikte pişireceğiz'
Erdoğan beklenen konuşmasını yaptı
1234567891011121314
Diyarbakır'da 5 katlı bina tahliye edildi
Sallandığı ihbarı yapılmıştı
'AK Parti, MHP ve DEM olarak bu süreci birlikte pişireceğiz'
Erdoğan beklenen konuşmasını yaptı
Arktik’te sessiz rekabet
Buz ülkesinde gerilim yükseliyor
Rusya-Ukrayna cephesinde yeni dönem
Elektronik savaşın yükselişi
Çiftçiye şimdi de kuraklık darbesi
'Yüzde 85'lere varan verim düşüklüğü var'
Çalışma hayatında işler karışık
'Sessiz istifa' yaygınlaştı!
"SDG, YPG'dir. YPG, PKK'nın bir türevidir"
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Barrack lafı dolandırmadı
Güçlü alternatif aranıyor
Küresel sistemde doların ipi çekiliyor
Oysa sınav hiç de kolay değildi
LGS'de rekor sayıda birinci şaşırttı
"Böylesini hiç görmedim!"
Texas'taki sel felaketi iklim değişikliğine inanmayan Trump'ı şaşırttı
Bolu Belediye Başkan Yardımcısı savunma yaptı
Kartalkaya davası devam ediyor
ABD Dışişleri Bakanlığı 1300'ü aşkın personelini işten çıkardı
"Yeniden yapılanmanın bir parçası"
İBB'ye yönelik soruşturmada gelişme
8 kişi daha tutuklandı
Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarında değişiklik
Azami faiz yüzde 3.11
Diyarbakır'da 5 katlı bina tahliye edildi
Sallandığı ihbarı yapılmıştı
'AK Parti, MHP ve DEM olarak bu süreci birlikte pişireceğiz'
Erdoğan beklenen konuşmasını yaptı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.