Koyunlara yayla tıraşı
Türkiye'nin hayvancılık açısından en önemli merkezlerinden Doğu Anadolu'da beslenen koyunlar, 5 ay sürecek yayla sezonu öncesi kırkılıyor
05.05.2018 00:00:00
Iğdır ve Ağrı sınırında bulunan Sinek Yaylası başta olmak üzere yöredeki yaylalara çıkmaya hazırlanan besiciler, aylarca sürecek sezon için başlattıkları hazırlıkları sürdürüyor. Geçimlerini genellikle hayvancılık yaparak sağlayan besiciler, hayvanlarının yaylalarda daha rahat dolaşabilmeleri ve daha iyi gelişmeleri için yünlerini kırkıyor.
Kırkma görevini sürülerin çobanlarına veren besiciler, bu sayede çobanların yünleri satarak ek gelir elde etmelerine de yardımcı oluyor. Ağrı Dağı'nın Korhan Yaylası'na çıkmaya hazırlanan besicilerden İsmet Hamsay, havaların ısınmasıyla hazırlıklara başladıklarını söyledi. Hazırlıklar arasında koyun kırkmanın da yer aldığını belirten Hamsay, "Önce koçları ve kısır hayvanları kırkıyoruz, sonra koyunların ve daha sonra bu yıl doğan kuzuların kırkımını yapacağız.
Kırkma hayvanın hem daha iyi gelişimini sağlıyor hem de sıcak havalarda oluşabilecek hastalıklara karşı önlem almış oluyoruz." dedi. İsmet Hamsay, bölgedeki köylerde 5 ay sürecek yayla sezonu öncesi bu işlemin gerçekleştirildiğini aktararak, "Hayvanlarımızın kırkımını yaparak kene ve benzeri parazitlerden da onları kurtarmış oluyoruz. Hayvanlardan kırktığımız yünleri isteyenlere satıyoruz.
Koyunların yünlerinden kadınlarımız yatak yapıyor, elde edilen iplikleriyle halı, kilim ve benzeri dokuma ürünleri yapılıyor. Yün çok sağlıklıdır, eskiden çok talep görüyordu, şimdi ise yaşlı insanlar buna daha çok önem veriyor." diye konuştu.
AA
Kırkma görevini sürülerin çobanlarına veren besiciler, bu sayede çobanların yünleri satarak ek gelir elde etmelerine de yardımcı oluyor. Ağrı Dağı'nın Korhan Yaylası'na çıkmaya hazırlanan besicilerden İsmet Hamsay, havaların ısınmasıyla hazırlıklara başladıklarını söyledi. Hazırlıklar arasında koyun kırkmanın da yer aldığını belirten Hamsay, "Önce koçları ve kısır hayvanları kırkıyoruz, sonra koyunların ve daha sonra bu yıl doğan kuzuların kırkımını yapacağız.
Kırkma hayvanın hem daha iyi gelişimini sağlıyor hem de sıcak havalarda oluşabilecek hastalıklara karşı önlem almış oluyoruz." dedi. İsmet Hamsay, bölgedeki köylerde 5 ay sürecek yayla sezonu öncesi bu işlemin gerçekleştirildiğini aktararak, "Hayvanlarımızın kırkımını yaparak kene ve benzeri parazitlerden da onları kurtarmış oluyoruz. Hayvanlardan kırktığımız yünleri isteyenlere satıyoruz.
Koyunların yünlerinden kadınlarımız yatak yapıyor, elde edilen iplikleriyle halı, kilim ve benzeri dokuma ürünleri yapılıyor. Yün çok sağlıklıdır, eskiden çok talep görüyordu, şimdi ise yaşlı insanlar buna daha çok önem veriyor." diye konuştu.
AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.