logo
24 MAYIS 2025

Kozalak pekmezine kış aylarında da yoğun talep

Bağışıklığı güçlendirdiği için pandemi döneminde vatandaşın gözdesi olan kozalak pekmezine kış aylarında da ilgi yoğun oldu.

27.02.2022 08:40:00
Kozalak pekmezine kış aylarında da yoğun talep
Kozalak pekmezine kış aylarında da yoğun talep
Bağışıklığı güçlendirdiği için pandemi döneminde vatandaşın gözdesi olan kozalak pekmezine kış aylarında da ilgi yoğun oldu.

Çam kozalaklarının uzun süre kaynatılmasıyla hazırlanan kozalak pekmezinin vücutta mikrop ve enfeksiyon oluşmasını engellediği biliniyor. Faydaları saymakla bitmeyen kozalak pekmezi, akciğerleri temizleme özelliğiyle son dönemlerin gözdesi haline geldi. Eskişehir'de uzun yıllardır yöresel ürünler üzerine işletmesi bulunan Yasemin Akpınar, çam kozalağı pekmezinin kararında kullanıldığı zaman bağışıklık güçlendirmede çok yararlı olabileceğinden bahsetti.

'Kozalak pekmezi pandemi sayesinde popüler oldu'

Çam kozalağı pekmezinin memleketi Kastamonu'dan 12 yıl önce geldiğini ve Eskişehir'de kendi yöresel ürünlerini sattıklarını söyleyen Yasemin Akpınar, kozalak pekmezinin gün geçtikçe daha popüler olduğunu anlattı. Vatandaşların şifa niyetine bu pekmezi tükettiğinden bahseden Akpınar sözlerine şöyle devam etti:

'Ben Kastamonu Taşköprülüyüm. Eskişehir'e 12 yıl önce geldik. Bizim oraların sarımsağı meşhur. Taşköprülü olduğumuzu duyunca sarımsak isteyenler oluyordu. Birkaç sefer getirdik daha sonra eşimle bunu işimiz haline getirmeye karar verdik ve Kastamonu'nun yöresel lezzetlerini bir dükkanda topladık. Çam kozalağı pekmezi de yöresel ürünlerimizden biri. Solunum sıkıntısına iyi geldiği için pandeminin başında insanların gözdesi olmuştu. Korona hastalarının akciğerlerine iyi geldiği, temizlediği biliniyor. Kozalak pekmezine hala çok fazla talep var. Pandemi döneminde birçok kötü şey yaşandı fakat kozalak pekmezi pandemi sayesinde popüler oldu. İnsanlar artık şifa niyetine çok fazla talep gösteriyor bu ürüne.'

'Zaman kozalakların kokusunu almanız gerekiyor'

Kozalak pekmezinin kararında tüketilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan üretici Yasemin Akpınar, fazlasının zararlı olduğundan bahsetti. Akpınar pekmezi doğal yollarla hazırlanması gerektiğinin altını çizerken, 'Gerçek ürünlerde kavanozun kapağını açtığınız zaman kozalakların kokusunu almanız gerekiyor. Bizim ürünlerimiz yüzde yüz doğal. Kastamonu'da odun ateşinde pişirilerek yapılıyor, zaten ürünleri oradan getiriyoruz. Çam kozalağı pekmezi, yarım tatlı kaşığı sabah, akşam olmak üzere iki defa yenilmesini öneriyoruz. Belli bir ölçüde yenilmesi gerekiyor, fazlası zarar. Pekmez, kolay kolay bozulan bir ürün değil. Çok uzun süre muhafaza edilebilir. Fakat cam şişelerde saklamanın daha sağlıklı olduğunu söyleyebilirim. Kozalak pekmezi de doğru şekilde muhafaza edildiği zaman çok uzun yıllar azar azar kullanılabilir' dedi.İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Şimşek farklı âlemde
Fabrikalar bir bir kapanıyor ancak...
İşsizliğin acı boyutu
Her kontenjan için 19 başvuru
En tehlikeli plan
İsrail terörüne bir de böyle bakın
Fatih Belediye Başkanı iddialara yanıt verdi
'Hemen bugün açıklayın'
'Bu bir felaket'
Erdoğan doğum oranına dikkat çekti
'Fatih Belediyesinden başlayacağım'
Özgür Özel Silivri'de konuştu
'Caymaya hakkı yok!'
Bahçeli'den Erdoğan'a adaylık cevabı
Minguzzi davasında karar
4 kişi serbest bırakıldı
Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu'na ceza
Yalan tanıklık davasında karar
Bayram tatili 9 güne uzatıldı mı?
Fahrettin Altun açıkladı
Kamuoyunun gündeminden düşmeyen davada mütalaa açıklandı
Savcı, Zehra Kınık'a hapis cezası talep etti
ABD’de küçük uçak yerleşim bölgesine düştü
En az 15 ev ile çok sayıda araç yandı, çok sayıda ölü var
İslam dünyası susuyor, Yemen vazgeçmiyor
İsrail'e yeni füze saldırısı daha
Bir ülke daha 'milli paralarla ticaret' dedi
Afganistan, Çin ve Rusya'nın kapısını çaldı
İlk kez hakim karşısında
Ahmet Özer neyle suçlanıyor?
Şimşek farklı âlemde
Fabrikalar bir bir kapanıyor ancak...
İşsizliğin acı boyutu
Her kontenjan için 19 başvuru
En tehlikeli plan
İsrail terörüne bir de böyle bakın
Fatih Belediye Başkanı iddialara yanıt verdi
'Hemen bugün açıklayın'
'Bu bir felaket'
Erdoğan doğum oranına dikkat çekti
'Fatih Belediyesinden başlayacağım'
Özgür Özel Silivri'de konuştu
'Caymaya hakkı yok!'
Bahçeli'den Erdoğan'a adaylık cevabı
Minguzzi davasında karar
4 kişi serbest bırakıldı
Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu'na ceza
Yalan tanıklık davasında karar
Bayram tatili 9 güne uzatıldı mı?
Fahrettin Altun açıkladı
Kamuoyunun gündeminden düşmeyen davada mütalaa açıklandı
Savcı, Zehra Kınık'a hapis cezası talep etti
ABD’de küçük uçak yerleşim bölgesine düştü
En az 15 ev ile çok sayıda araç yandı, çok sayıda ölü var
İslam dünyası susuyor, Yemen vazgeçmiyor
İsrail'e yeni füze saldırısı daha
Bir ülke daha 'milli paralarla ticaret' dedi
Afganistan, Çin ve Rusya'nın kapısını çaldı
İlk kez hakim karşısında
Ahmet Özer neyle suçlanıyor?
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.