Kuraklık tarımı dört koldan vuruyor
Tarım faaliyetleri, birçok ülkede suyun en fazla tüketildiği alan olarak öne çıkıyor. Türkiye'de de her yıl tüketilen toplam 57 milyar metreküp suyun yüzde 77'si, yani 44 milyar metreküpü tarımda sulama suyu olarak kullanılıyor.
03.12.2025 00:50:00
AA
AA





Tarım faaliyetleri, birçok ülkede suyun en fazla tüketildiği alan olarak öne çıkıyor. Türkiye'de de her yıl tüketilen toplam 57 milyar metreküp suyun yüzde 77'si, yani 44 milyar metreküpü tarımda sulama suyu olarak kullanılıyor.
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Gürlük, kuraklığın ürünlerin besin değerini de etkilediğini, verimin dışında kalite kaybının da dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu kaydetti. Gürlük, Türkiye genelinde bir yılda harcanan su miktarından 500 milyon metreküpünün ise Bursa'da tüketildiğini ancak kuraklık nedeniyle bu miktarların giderek azaldığını dile getirdi.
Bursa'nın, tarımsal üretimde 11. sırada yer alan, buna karşın meyve suyu ve gıda sanayisinde yaklaşık yüzde 50 payı bulunan önemli bir merkez olduğunu belirten Gürlük, bu nedenle Bursa'daki tarım topraklarının tekstil ve otomotiv sanayisinin baskısından korunması gerektiğini kaydetti. Meyve bahçeleri gibi mevcut plantasyonlarda ürün değiştirmenin zor olduğundan bahseden Gürlük, tarım sektöründe mısır ve pamuk gibi çok su tüketen ürünlerden ayçiçeği ve baklagiller gibi daha az su isteyen ürünlere geçişler olduğunu aktardı. Bursa Tarım Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Özkan, su yatırımlarındaki eksikler ve kuraklığın da etkisiyle kentte son iki yıldır tarımsal ürün miktarının ciddi şekilde azaldığını ve bu durumun fiyatlara yansıdığını söyledi. Özkan, "Çiftçi yeterli suyu da bulamadığı için fazla ürün üretemiyor. Diyelim bir bahçeden 10 ton ürün alacaksa, su yeterli olmadığı için 7-8 tonlara düşüyor" diye konuştu.
Geçen yaz sezonunun tarımsal sulama açısından çok sıkıntılı geçtiğini anlatan Özkan, "İznik Gölü'nden ve birçok barajdan sebze sulama için su verilmeme kararı alındı. Sonradan baktılar çok kötü olacak, kısım kısım su verildi ama bazı barajlarımız da tamamen kurudu" dedi. Özkan, çiftçinin su bulmak için yeni arayışlara yöneldiğine işaret ederek, "Şu an bizim köyümüzde yaklaşık 10 çiftçi kendi bahçesine kuyu yaptırıyor, sondaj vurduruyor. Hazırlığını herkes yapıyor ama ne kadar olacak? Üstten su gelmeyince alttan ne kadar yeterli olacak onu da bilemeyiz" dedi. Bursa'nın Osmangazi ilçesine bağlı Karabalçık Mahallesi'nde yaklaşık 30 yıldır çiftçilik yapan Veysel Koşan, kuraklık nedeniyle bu yıl bölgede yetişen ürünlerin genelinde yaklaşık yüzde 30-35 verim kaybı yaşandığını aktardı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.















































































