Kuşburnu, C vitamini içeriği bakımından meyve türleri arasında en yüksek orana sahiptir, 100 gram kuşburnunda 5300 miligram C vitamini var. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Güneş, Tokat ve çevre illerde yetişen kuşburnu bitkisinin C vitamini kaynağı olduğunu söyledi. Dr. Güneş, kuşburnunun meyve ve diğer bitkisel özellikleriyle oldukça fonksiyonel bir bitki olduğunu belirterek, "Kuşburnunun en dikkat çekici özelliği, vücutta depolanamadığı için günlük alınması gereken C vitamini içeriği bakımından bütün meyve türleri içerisinde en yüksek orana sahip olmasıdır. Yapılan araştırmalarda 100 gram kuşburnu meyvesinde 5300 miligram C vitamini belirlenmiştir. Kuşburnu meyvesi, C vitamini yanında diğer bazı vitamin ve mineral maddeler bakımından da zengindir. " dedi.
"Yeterli ilgi göremiyor"
Kuşburnunun dikenli, doğal bir çit bitkisi olduğunu kaydeden Dr. Güneş, "Meyvesinden marmelat, çay, meyve suyu, pasta sanayinde katkı maddesi, bebek maması, şarap gibi gıda maddeleri yapılmaktadır. Eczacılıkta vitamin tabletleri yapımında kullanılmaktadır. Kuşburnu çekirdekleri ise öğütülerek besi hayvanlarına yem olarak kullanılmaktadır. Birçok kullanım alanına sahip olmasına rağmen kuşburnu Türkiye'de gereken ilgiyi görememektedir" diye konuştu.
"Yeterli ilgi göremiyor"
Kuşburnunun dikenli, doğal bir çit bitkisi olduğunu kaydeden Dr. Güneş, "Meyvesinden marmelat, çay, meyve suyu, pasta sanayinde katkı maddesi, bebek maması, şarap gibi gıda maddeleri yapılmaktadır. Eczacılıkta vitamin tabletleri yapımında kullanılmaktadır. Kuşburnu çekirdekleri ise öğütülerek besi hayvanlarına yem olarak kullanılmaktadır. Birçok kullanım alanına sahip olmasına rağmen kuşburnu Türkiye'de gereken ilgiyi görememektedir" diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.