Yemek yaparken bazı şeylere dikkat etmek, daha lezzetli bir tadın ortaya çıkmasında büyük rol oynuyor. Mesela, bir süre buzlukta bekletilen soğan, doğrandığında gözü yakmadığı gibi kolayca da dilimlenebiliyor.
Köftenin lezzeti için...
Yapacağınız köftenin daha lezzetli olmasını istiyorsanız, içine katacağınız bayatlamış ekmeği suda değil, et suyunda ıslatın. Böylece köftenizi çok daha lezzetli kıldığını, damağınızda hissedeceksiniz.
Etleri yumuşatmanın formülü
Uzmanlar, etleri yumuşatmak için de limon suyunu tavsiye ediyor. Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pişirilirse, hem yumuşak ve lezzetli olur, hem de çabuk pişer. Bir diğer yol ise yoğurtla terbiye etmek. Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini istiyorsanız, içine biraz sirke katın. Hem daha çabuk pişer, hem daha lezzetli olur.
Et pişmiyor mu,
çaresi var?
Sert etleri, çabuk pişirmek için tencereye bir parça ekmek atın. Göreceksiniz ki, işiniz son derece kolaylaşacak. Pişireceğiniz parça et sertse, daha önceden sirke ve zeytinyağıyla ovarak bir gece, bütün gece olmasa bile, hiç olmazsa birkaç saat bekletmenizde yarar var.
Soğan doğrarken
ağlamayın!
Salataya soğan doğrarken gözlerinin yanmasından şikayetçi olan hanımlara, 'soğanı bir süre buzlukta bekletmeleri' öneriliyor. Bu sayede hem doğrarken gözünüz yanmaz, hem soğan kolay dilimlenir, hem de daha parlak görünüşlü olur.
Şekerlenen reçele çare
Yaptığınız reçel şekerlendi diye sakın üzülmeyin. Bu durumdaki reçeli tencereye doldurun, her kilosu için iki limondan elde ettiğiniz limon suyunu ilave edin ve bir taşım kaynatın, reçeliniz normale dönecektir.
Böreği fırına
hemen atmayın
Yapacağınız böreğin, lezzetli olması ve kıvamında pişmesini istiyorsanız, ateşe koymadan önce birkaç saat bekletin.
Kıtır kıtır patates için...
Patates kızartmasının kıtır kıtır, gevrek olmasını istiyorsanız, patatesleri una buladıktan sonra tavaya atmalısınız. Patates pürenize de değişik bir koku vermek istiyorsanız, içine bir miktar Hindistan cevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz.
Tavuğu sütte bekletin
Yapacağınız tavuk yemeğini daha lezzetli kılmak mümkün. Tavuk etlerini birkaç saat sütün içinde bekletin. Etler hem daha yumuşak, hem de daha leziz olacaktır.
Yağı fazla
kaçırırsanız...
Yemeğe yağı fazla kaçırırsanız, iki dilim bayat ekmek size bu sorundan kurtarıyor. Yemeğin üzerine bayat ekmekleri koyarak kapağını kapatın ki buharıyla birlikte yağını da çeksin. Pişirirken yemeğinizin tuzunun fazla olduğunu düşünürseniz, içine soyulmuş patates koyabilirsiniz.
Lezzetli çayın sırrı...
Lezzetli çay demlemenin sırrı da 'süre'de yatıyor. Çoğumuzda, 'çay ne kadar çok demlenirse, tadının o kadar iyi olacağına' dair bir hüküm vardır. Bu tamamen yanlıştır. Çayın uzun süre demlenmesi, içindeki bazı maddelerin oranını değiştirecek, bu da çayın tadını etkileyecektir. Çayınızı en fazla 10 dakika demleyin, o zaman çayınız daha lezzetli olacaktır.
Naylon kutuda
maydanoz
Bu arada, çarşıdan, pazardan aldığınız maydanozlarınızı, dereotunuzu uzun zaman dolabınızda bozulmadan, sararmadan saklamanın yolunu biliyor musunuz? Bunun için maydanoz ve dereotunu önce güzelce yıkayın. Temiz bir peçeteyle sarıp iyice kurulayın. Temiz kapaklı bir naylon kutuya koyup buzdolabına kaldırın. Uzun müddet bozulmadan kaldığını göreceksiniz.
Ekmeğiniz
küflenmesin
Ayrıca, ekmeğin küflenmesini önlemek için, ekmek kutusuna, ufak bir kabın içine tuz koymayı ihmal etmeyin.
Köftenin lezzeti için...
Yapacağınız köftenin daha lezzetli olmasını istiyorsanız, içine katacağınız bayatlamış ekmeği suda değil, et suyunda ıslatın. Böylece köftenizi çok daha lezzetli kıldığını, damağınızda hissedeceksiniz.
Etleri yumuşatmanın formülü
Uzmanlar, etleri yumuşatmak için de limon suyunu tavsiye ediyor. Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pişirilirse, hem yumuşak ve lezzetli olur, hem de çabuk pişer. Bir diğer yol ise yoğurtla terbiye etmek. Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini istiyorsanız, içine biraz sirke katın. Hem daha çabuk pişer, hem daha lezzetli olur.
Et pişmiyor mu,
çaresi var?
Sert etleri, çabuk pişirmek için tencereye bir parça ekmek atın. Göreceksiniz ki, işiniz son derece kolaylaşacak. Pişireceğiniz parça et sertse, daha önceden sirke ve zeytinyağıyla ovarak bir gece, bütün gece olmasa bile, hiç olmazsa birkaç saat bekletmenizde yarar var.
Soğan doğrarken
ağlamayın!
Salataya soğan doğrarken gözlerinin yanmasından şikayetçi olan hanımlara, 'soğanı bir süre buzlukta bekletmeleri' öneriliyor. Bu sayede hem doğrarken gözünüz yanmaz, hem soğan kolay dilimlenir, hem de daha parlak görünüşlü olur.
Şekerlenen reçele çare
Yaptığınız reçel şekerlendi diye sakın üzülmeyin. Bu durumdaki reçeli tencereye doldurun, her kilosu için iki limondan elde ettiğiniz limon suyunu ilave edin ve bir taşım kaynatın, reçeliniz normale dönecektir.
Böreği fırına
hemen atmayın
Yapacağınız böreğin, lezzetli olması ve kıvamında pişmesini istiyorsanız, ateşe koymadan önce birkaç saat bekletin.
Kıtır kıtır patates için...
Patates kızartmasının kıtır kıtır, gevrek olmasını istiyorsanız, patatesleri una buladıktan sonra tavaya atmalısınız. Patates pürenize de değişik bir koku vermek istiyorsanız, içine bir miktar Hindistan cevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz.
Tavuğu sütte bekletin
Yapacağınız tavuk yemeğini daha lezzetli kılmak mümkün. Tavuk etlerini birkaç saat sütün içinde bekletin. Etler hem daha yumuşak, hem de daha leziz olacaktır.
Yağı fazla
kaçırırsanız...
Yemeğe yağı fazla kaçırırsanız, iki dilim bayat ekmek size bu sorundan kurtarıyor. Yemeğin üzerine bayat ekmekleri koyarak kapağını kapatın ki buharıyla birlikte yağını da çeksin. Pişirirken yemeğinizin tuzunun fazla olduğunu düşünürseniz, içine soyulmuş patates koyabilirsiniz.
Lezzetli çayın sırrı...
Lezzetli çay demlemenin sırrı da 'süre'de yatıyor. Çoğumuzda, 'çay ne kadar çok demlenirse, tadının o kadar iyi olacağına' dair bir hüküm vardır. Bu tamamen yanlıştır. Çayın uzun süre demlenmesi, içindeki bazı maddelerin oranını değiştirecek, bu da çayın tadını etkileyecektir. Çayınızı en fazla 10 dakika demleyin, o zaman çayınız daha lezzetli olacaktır.
Naylon kutuda
maydanoz
Bu arada, çarşıdan, pazardan aldığınız maydanozlarınızı, dereotunuzu uzun zaman dolabınızda bozulmadan, sararmadan saklamanın yolunu biliyor musunuz? Bunun için maydanoz ve dereotunu önce güzelce yıkayın. Temiz bir peçeteyle sarıp iyice kurulayın. Temiz kapaklı bir naylon kutuya koyup buzdolabına kaldırın. Uzun müddet bozulmadan kaldığını göreceksiniz.
Ekmeğiniz
küflenmesin
Ayrıca, ekmeğin küflenmesini önlemek için, ekmek kutusuna, ufak bir kabın içine tuz koymayı ihmal etmeyin.