Lübnan'da kriz üstüne kriz
Lübnan'da Merkez Bankası rezervlerinin temel ihtiyaç ürünlerini sübvanse edemeyecek seviyelere ulaştığı birkaç aydan beri ilaç temininin yanı sıra elektrik ve akaryakıt krizleriyle boğuşan halk, şimdi de elektrik ve yakıt kıtlığına bağlı olarak su krizinin baş göstermesinden korkuyor.
30.08.2021 11:54:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Etnik ve dini fay hatlarıyla paramparça olan Lübnan'da hükümet kurulamadığı için dertler bitmiyor, çile artıyor. Müslüman ve Hıristiyan dinlerine mensup siyasi güçlerin bir yıldan fazla süredir hükümeti kurmaya yanaşmadığı ülkede günden güne kötüleşen ekonomik kriz, vatandaşın doğrudan hayatını etkileyen su sektörünü de vurdu.
Elektrik krizi, su krizini tetikledi
Lübnan'da bir süredir devam eden akaryakıt krizinin sebep olduğu elektrik kesintileri, şebekeye su pompalama makineleri ve damacanayla satılan içme suyunu arıtma tesislerini de olumsuz etkiledi. Aylardan beri elektrik kesintilerinin yanı sıra eczanelerde ilaç bulmakta zorlanan Lübnanlılar, akaryakıtın yokluğunda şimdi de içme suyunun kesilmesinin endişesiyle yaşıyor. Aslında devletin şebeke suyunun yetersiz olduğundan uzun yıllardan beri tankerlerle su ihtiyaçlarını gidermeye alışmış Lübnanlılar, halihazırdaki akaryakıt krizinden dolayı tankerler de vatandaşın su ihtiyacını karşılamaya yetmiyor.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Lübnan Direktörü Henrietta Fore, geçen hafta ülkedeki çoğunluğu çocuk 4 milyon kişinin gelecek günlerde içme suyuna ulaşım konusunda ciddi sıkıntılar yaşamasının muhtemel olduğuna dikkat çekmişti.
Ülkenin resmi haber ajansı NNA'ya konuşan Fore, "Lübnan, sular üzerinden geçen hastalıkların artışına tanık olabilir" diyerek, su krizinin yaşanmaması için ülkede enerjinin ivedilikle sağlanması çağrısı yapmıştı.
Lübnan Enerji ve Su Kaynakları Bakanlığına bağlı Litani Nehri Ulusal Birimi Müdürü Sami Ulviye, ülkedeki su krizini oluşturan sorunları şöyle sıraladı: "Lübnan'da devletin su kurumları evlere dağılan şebekeye suyu pompalayamıyor. Tankerle evlere su temin eden dağıtıcılar yakıt krizi nedeniyle artık çalışamıyor. Üçüncü sorun ve en tehlikelisi ise içme suyu kıtlığı yaşanıyor. Bu krizin, Lübnanlıların yanı sıra yüz binlerce Suriyeli mültecinin hayatını tehdit eden gıda ve sağlık güvenliği düzeyinde çok tehlikeli boyutları söz konusu." Ulviye, ülkedeki su krizinin çözümü için şebeke suyunu pompalayacak istasyonlara ivedilikle yakıt temin edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Kanalizasyon arıtılamıyor
Ulviye, ekonomik kriz gölgesinde kanalizasyon sularını arıtma tesislerinin enerji kısıtlamaları ile bakımsızlık nedeniyle birkaç hafta içinde çökebileceği uyarısında bulundu. Yaklaşık 170 kilometrelik uzunluğuyla Lübnan'ın en büyük akarsularından biri olan Litani Nehri, uzun yıllardan beri yatağına akan kanalizasyon sularının yarattığı kirlilik nedeniyle zaman zaman ülkede gündem oluyor. Su krizi nedeniyle Lübnanlılar duşu denizde alıyor!
Terzilere rağbet arttı
1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizin yaşandığı Lübnan'da yaklaşık 1.5 yıldır etkili olan ekonomik kriz karşısında alım gücü zayıflayan halk, yeni kıyafetler almak yerine dolaplarındaki eskilerin onarılması için terzilere gider oldu. Halkın alım gücünün zayıflamasıyla ülkede unutulmaya yüz tutmuş, birkaç nesil öncesinin itibar ettiği bazı meslekler de yeniden rağbet görmeye başladı. Bu mesleklerin başında terzilik geliyor. Terzi İyli Akuri, son aylarda müşteri sayısının yüzde 50 arttığını, eskiye oranla dükkana günde 10 ila 15 kişinin fazladan geldiğini aktardı. Giysi fiyatlarının fahiş oranda artığına işaret eden Lübnanlı, kıyafet yerine gıda malzemesi almayı tercih ettiğini söyledi.
Kanser hastaları da ilaç bulamıyor
Ekonomik krizin ilaç ve sağlık sektörünü vurduğu Lübnan'da kanser hastalarının yakınları, piyasada bulunmayan ilaçların temini talebiyle gösteri düzenledi. Başkent Beyrut'taki Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu binası önünde toplanan hasta yakınları ve aktivistler, bir süredir eczanelerde bulunamayan kanser ilaçlarının temin edilmesini talep etti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.