logo
18 TEMMUZ 2025

Mayınlı arazi yasası çıkacak

02.06.2009 00:00:00
Zonguldak'ı ziyaret eden TBMM Başkanı Köksal Toptan, "1992'den bu yana mayınlı arazinin temizlenmesi için Türkiye uğraşıyor. Bunun için yasa tatilden önce çıkarılacak" dedi.

 

Zonguldak Belediye Başkanlığı'nı ziyaret eden TBMM Başkanı Köksal Toptan, belediye binası önünde Vali Erdal Ata ve Belediye Başkanı CHP'li İsmail Eşref tarafından karşılandı. Kendisini karşılayan personelle de tokalaşan Toptan, daha sonra 29 Mart seçimlerinde Zonguldak Belediye Başkanlığı görevini AKP'li Secaattin Gonca'dan devralan CHP'li İsmail Eşref'i makamında ziyaret ederek kutladı. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Toptan, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesini ve bu arazilerin temizliği yapan şirkete 44 yıllığına verilmesini ön gören tasarıda AKP'nin geri adım attığının hatırlatılması üzerine şöyle dedi: "Kimse geri, yahut ileri adım atmıyor. Herkes Suriye sınırında ortalama 300 metre genişliğinde ve 530 kilometre uzunluğundaki mayınlı bölgenin mayınlardan temizlenmesi suretiyle, buranın üretime açılması konusunda hemfikir. Burada hiç kimsenin aykırı bir düşüncesi yok. Çünkü buralar yıllardan beri kullanılmayan topraklar olduğu için, 'mümbit (verimli) yerler' olarak değerlendiriliyor uzmanlar tarafından ve kullanılması konusunda bir görüş birliği var." Yap-işlet-devret modeliAncak yöntem konusunda tartışmalar olduğunu, aslında gelen tasarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda beraber oluşturulduğunu, fakat genel kurul tartışmaları sırasında görüş ayrılıkları ortaya çıktığını kaydeden Toptan, şöyle dedi: "Sorun bu bölgenin yap-işlet-devret karşılığı verilip verilmemesinden kaynaklanıyor. Kendi imkanlarımızla, yahut uluslararası ihale yoluyla buranın mayınlarının temizlenmesi konusunda bir görüş ayrılığı yok." Yöntem konusunda kişisel bir görüşünün bulunmadığını belirten Köksal Toptan, "Ben çözüm bulmaya çalışıyorum. Bu tasarının Meclis'ten tatilden önce çıkmasını istiyoruz. Çünkü çok zaman kaybettik. 1992'den bu yana mayınlı arazinin temizlenmesi için Türkiye uğraşıyor, ama maalesef bir sonuç alamadık. Onun için, şu yahut bu şekilde sonuç almamızı sağlayacak bir düzenlemeyi bir an evvel yapmamız lazım" diye konuştu.  AKP'den mayın tartışmasına yeni formülÖte yandan AKP, Suriye sınırındaki mayınlı arazinin temizlenmesine ilişkin yasa tasarısını yeniden düzenliyor. Buna göre, mayın temizleme ihalesi sürecine Genelkurmay Başkanlığı da dahil edilecek. AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlarken, mayın temizleme ihale sürecine Genelkurmay Başkanlığının da dahil edilmesi için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bozdağ, bu konuda özetle şunları kaydetti: "Genelkurmay'ın mayın temizleme işinin NATO'ya bağlı NAMSA üzerinden yapılmasına ilişkin bir açıklaması oldu. Biz şimdi bunu formüle etmeye çalışıyoruz. Eğer mayınlı arazinin temizlenmesi hizmet alımı suretiyle mümkün olmazsa o zaman ikinci aşama uygulanacak. Yani Genelkurmay'ın talepleri doğrultusunda bir formülasyon geliştirilecek. Konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı bürokratları çalışıyorlar, işin hukuki altyapısını oluşturmak için ne yapılabileceğini ele alıyorlar."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Taş üstünde taş kalmadı
İsrail Gazze'nin yüzde 88'ini yıktı
Meclis komisyonu için ilk toplantı
İYİ Parti üye vermeyecek
Lula'dan Trump'a şok suçlama
'Bize şantaj yapıyor'
Putin buna çok kızacak
AB yaptırım paketini onayladı
İsrail'e silah taşıyor!
Gemi o limana uğrayacak
Tatar'dan diyalog mesajı
Diyalogdan kaçmıyoruz, ama...
Soruşturma açıldı
Tüm alışveriş onlardan geçiyor
TOBB haziran verilerini açıkladı
Kurulan şirket sayısı azaldı
45 yıl isteniyor
İzmir operasyonunda iddianame hazırlandı
'Yüzde 70'i fazla kilolu'
Sağlık Bakanı açıkladı
Tepkiler eşliğinde tek tek geçiyor
Zeytinlikler maden sahası oluyor
Genç işsizliğinde düşündüren oranlar
İşte Türk gençlerinin durumu
İBB'ye bir operasyon daha
18 kişi hakkında gözaltı kararı
Ersin Tatar'dan "egemen eşitlik" vurgusu
O şart olmazsa müzakere yok
Memurlara yarım zamanlı çalışma hakkı
Maaşlarının yarısını alacaklar
Taş üstünde taş kalmadı
İsrail Gazze'nin yüzde 88'ini yıktı
Meclis komisyonu için ilk toplantı
İYİ Parti üye vermeyecek
Lula'dan Trump'a şok suçlama
'Bize şantaj yapıyor'
Putin buna çok kızacak
AB yaptırım paketini onayladı
İsrail'e silah taşıyor!
Gemi o limana uğrayacak
Tatar'dan diyalog mesajı
Diyalogdan kaçmıyoruz, ama...
Soruşturma açıldı
Tüm alışveriş onlardan geçiyor
TOBB haziran verilerini açıkladı
Kurulan şirket sayısı azaldı
45 yıl isteniyor
İzmir operasyonunda iddianame hazırlandı
'Yüzde 70'i fazla kilolu'
Sağlık Bakanı açıkladı
Tepkiler eşliğinde tek tek geçiyor
Zeytinlikler maden sahası oluyor
Genç işsizliğinde düşündüren oranlar
İşte Türk gençlerinin durumu
İBB'ye bir operasyon daha
18 kişi hakkında gözaltı kararı
Ersin Tatar'dan "egemen eşitlik" vurgusu
O şart olmazsa müzakere yok
Memurlara yarım zamanlı çalışma hakkı
Maaşlarının yarısını alacaklar
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.