Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Çin seyahati ve burada yaptığı açıklamalar bir anda, 'Türkiye, BİRCS'e üye mi oluyor?' başlığıyla gündemde.
Keşke olsa. Keşke iktidar partisi bu cesareti gösterebilse. Ama olamaz, yapamazlar. Çünkü o malum dış güçler izin vermez.
Gerçi bu oyunu biz daha öncede görmüştük. Hem de birinci adamdan.
2018 yılıydı. 'dostum' dedikleri ABD Başkanı Trump o alçak mektubu yazmıştı. 'Ekonominizi mahvederim' demişti.
O günlerde Afrika'nın başkenti Johannesburg'ta BRICS ülkeleri Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın gerçekleştireceği BRICS Liderler Toplantısı'nın özel davetlisi olarak katıldı.
Erdoğan, kendisine eşlik eden gazetecilerin sorularını yanıtlarken sözlerine toplantıda yaptığı açıklamalardan bahsederek şöyle diyordu;
"BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın üyesi olduğu bir işbirliği platformu. Bizi buraya İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı sıfatıyla davet ettiler.
Zirvede Türkiye'yi BRICS'e dahil etmeleri çağrısı yaptım…
Bu 5 ülke ile G-20'de beraberiz. Temenni ederim ki bizi buraya alacak adımı atarlar. Biz de BRICS'te yerimizi alırız…
BRICS'e üyelik, gerçekten önemli fırsatlar yaratabilir…
Dünyadaki bu tür oluşumlardan kaçmamızın doğru olmayacağına inanıyorum. Bu tür oluşumlar içerisinde yer almak, yapılacak atılımlara ortak olmak anlamına gelir. Bu da zarar değil, fayda sağlar…
'Bizi de alırsanız platformun yeni adı BRICS-T olur' dedik."
5 yıl geçti
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin'e gitti. Pekin'de "Çin ve Küreselleşme Merkezi" isimli düşünce kuruluşunda "Değişen Dünya Düzeninde Türkiye-Çin İlişkileri" başlıklı konferansın basına açık bölümündeki konuşmasında şunları söyledi:
"AB ile Gümrük Birliği'ne sahip olmakla birlikte BRICS gibi farklı platformlarda çeşitli ortaklarla yeni işbirliği fırsatlarını da araştırıyoruz. Bu itibarla önümüzdeki hafta Rusya'da düzenlenecek BRICS+ Toplantısına katılmayı sabırsızlıkla bekliyorum."
Toplantının basına kapalı kısmında Hakan Fidan'a 'BRICS'e katılmak ister miydiniz?' sorusu soruluyor.
Hakan Fidan, '"Elbette isteriz, neden istemeyelim. AB ile Gümrük Birliği anlaşmamız var, aynı zamanda BRICS gibi farklı platformlarda, partner ülkelerle işbirlikleri için yeni fırsatlara bakıyoruz".
Bu sözler, Çin basınında, 'Ankara BRICS üyesi olmak istiyor' şeklinde manşet olurken anında Vladimir Putin'in Sözcüsü Dimitri Peskov, "Türkiye'nin ilgisini memnuniyetle karşılıyoruz, zirve gündemine alacağız" açıklamasını yapıyor.
BRİCS-T olur mu?
Olmaz. Bir gece ansızın Ruanda ile turizm anlaşması yapan AKP iktidarı, bu birliğin ülkemizin siyasi, ekonomik durumuna pozitif katkıları net iken ve de bölgesel gelişmelerde ülkemize artı puan kazandırabilecekken 5 yıldır BRİCS'e imza atamadı.
'Bu kafayla dünya sizinle ancak dalga geçer'
AKP-BRICS gündemini bu cümle ile özetleyen BTP lideri Hüseyin Baş açıklamalarına şöyle devam etti;
'Avrupa Birliği'ne girmek isteyen bir ülke BRICS'e girmek istemez. Çünkü olmayacağını bilir. Bu, Rusya'nın çıkıp, 'Ben, NATO'ya girmek istiyorum' demesi gibi bir şey.
Böyle şey olabilir mi? NATO zaten Rusya'ya karşı kurulmuş. BRICS, Avrupa Birliği'ne ve Amerika eksenindeki dünyaya karşı kurulmuş bir yeni dünya düzeni.
Sen bir yandan Avrupa kapısında 50 sene ülkeni uyutuyorsun öte yandan da çıkıp, 'Ben BRICS'e gireceğim' diyorsun.
Ben, BRICS'e girme taraftarıyım ama bu politikalarla dünya kamuoyu seninle ancak dalga geçer.
Bırak BRICS'e girmeyi, Avrupa Birliği'ne girmeyi dünya kamuoyu sizinle dalga geçmeye başlar.
Bir yandan Avrupa'ya gireyim, bir yandan BRICS'e gireyim, bir yandan bütün Ortadoğu'yu içeri doldurayım. Bu olmaz.
Siz gidiyorsunuz, 'BRCIS'e girmek istiyoruz' diyorsunuz ama BRICS'te, NATO ülkesi yok. Nasıl olacak bu?
Dolayısıyla vatandaşı uyutmaktır. Güya Abdülhamit'ten aldıkları denge politikasını yanlış anlamışlar. Bu denge politikası falan da değil bildiğin dengesizlik politikasıdır."
Putin net konuştu
Sayın Baş'ın ifadesiyle iktidarın bu 'dengesizlik politikası' Rusya'da rahatsızlık yaratmaya devam ediyor.
Türkiye'nin, savaş halinde oldukları Ukrayna ile bazı alanlarda işbirliği yaptığını ifade eden Putin şunları söyledi;
"Dikkatinizi çekmek istediğim bir konu var. Türkiye, Ukrayna ile bazı alanlarda işbirliği yaparken, Ukrayna, Türkiye'ye gaz taşıyan boru hatlarını vurmaya çalışıyor.
Bu bir şaka veya herhangi bir şekilde abartma değil. Rus ordusunun elektronik harp sistemleri tarafından iki insansız hava aracı düşürüldü ve Karadeniz sahilindeki gaz pompalama istasyonunun yanına düştü.
Lütfen dostumuz Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu konu hakkındaki gerçeklerle ilgili bilgi verin. Karadeniz altındaki sevkiyat sistemini koruyan gemilere yönelik de sürekli insansız deniz araçlarıyla saldırı yapılıyor."
Putin, AKP'yi batıya karşı uyardı
"Bana öyle geliyor ki Türkiye'de hükümetin ekonomik bloğu son zamanlarda kredi almaya, yatırım yapmaya, Batılı finans kuruluşlarından hibe almaya ağırlık veriyor.
Bu muhtemelen kötü bir şey değil ama eğer Rusya ile ticari ve ekonomik ilişkilerin kısıtlanmasıyla bağlantılı olursa, o zaman Türk ekonomisinin kazancından çok kaybı olur. Bana göre böyle bir tehdit var."
BRICS nedir?
Herkes BRICS'in üyelerinden, ekonomik büyüklüğünden, kaynaklarından, öneminden vs. bahsediyor. Ama babasından bahseden yok.
Ülkemize sık sık gelen ama medyanın bir türlü görmediği BRICS Ülkeleri İş Geliştirme Merkezi Başkan Vekili Prof. Dr. Vladimir Gorbanovsky 2019'daki ziyaretinde şöyle diyordu;
"Rus vatandaşlarının hepsi iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine sevinmektedir. Bizim ilişkilerimizin tarihi derindir. Türk-Rus halkları arasındaki ilişkilerin daha da derinleşmesinde sizin büyük emeğiniz var.
Sizin, Rusya'ya gelişiniz, Duma'da verdiğiniz konferans, Rusya hakkındaki konuşmalarınız, Milli Ekonomi Modeli'nizin Rusya'da uygulanması, bunları hepsi Türk ve Rus halkları arasındaki ilişkilerin daha da derinleşmesine hizmet etmektedir…
Ekonomi görüşleriniz BRICS ülkelerinde kullanılıyor
Rusya'da liberal modelin çöktüğüne işaret eden Gorbanovsky, "Bu sisteme makyaj yapmak istediler ama bu çöktü. Ben, İstanbul'da 4 gün kalacağım. Bu süre içinde sizin Milli Ekonomi Modeli'nizin BRICS ülkelerinde pratikte daha geniş şekilde nasıl hayata geçirileceğini görüşmek istiyorum.
Çünkü Hindistanlı ve Çinli arkadaşlarımız yeni iktisadi uygulamalar için Rusya'ya bakıyorlar, Rusya ise size bakıyor."
Kimdi o kişi? Prof. Dr. Haydar Baş Hocamız.
Zavallı hala ölülerden medet umuyor. Diriyken hangi derdimize deva oldu. Babadan oğula devran sürülerek mi? Nasıl olsa bir kaç aklını kiraya veren hep olacak ve kimi getirirseniz arkasından gidecek!!
- Kadir gecesi için hazırladım / 26.03.2025
- Biz ne yaşıyoruz böyle? / 24.03.2025
- Bu ülkede zor olan Türk olmakmış! / 23.03.2025
- Hz. Ali (a.s) ve Beytülmal / 22.03.2025
- Hz. Muhammed (s.a.a.v) ve Beytülmal / 21.03.2025
- Kavgam İmamoğlu için değil adalet ve Türkiye içindir / 20.03.2025
- Mesele İmamoğlu’nun diploması mı? / 19.03.2025
- Tarımda da başkalarına söz verenleri tercih ettiniz / 18.03.2025
- Tarım ile trafik ve depreme çözüm üretebilirdik / 17.03.2025