Meralar sanayi arsası oluyor, hayvancılık nasıl gelişsin!
Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince, yetkinlikte yaptığı konuşmada, sanayiye tahsis edilen arazilerin yüzde 80’inin meralardan oluştuğunu belirterek, "Bu büyük sorunlar doğurabilecek bir durum. Hayvan yetiştiriciliğinde kapalı sistem bizim için çözüm değil. Hayvancılığın gelişmesi için aile işletmelerinin zarar etmeyeceklerine inanmaları gerekir" dedi.
28.08.2022 16:51:00





Gıda sektörünün sorunlarının tüm yönleriyle tartışılması için İstanbul Ticaret Borsası tarafından düzenlenen Borsa Meydanı toplantılarında bu ay kırmızı et masaya yatırıldı. Güvenilir Ürün Platformunun desteğiyle "Kırmızı Ette Sorun ve Çözümler" başlığı altında online gerçekleştirilen etkinliğe katılım yüksek oldu.
Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince, yetkinlikte yaptığı konuşmada, sanayiye tahsis edilen arazilerin yüzde 80'inin meralardan oluştuğunu belirterek, "Bu büyük sorunlar doğurabilecek bir durum. Hayvan yetiştiriciliğinde kapalı sistem bizim için çözüm değil. Hayvancılığın gelişmesi için aile işletmelerinin zarar etmeyeceklerine inanmaları gerekir" dedi.
İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz ise Türkiye'de 11 ay boyunca yem kullanılmadan hayvan beslenebilecek meralar olduğuna işaret ederek, "Bu nedenle küçükbaş hayvancılığın ülkemiz için çok büyük potansiyel barındırdığına inanıyorum. Özellikle yem fiyatlarının ve üretim maliyetlerinin yükseldiği dönemlerde bu sistemin önemi daha iyi anlaşılıyor. Sanayide büyük başın, evlerde ise besin değeri de yüksek olan küçükbaş etinin tüketilmesinin yaygınlaştırılması lazım" şeklinde konuştu.
Et ve Süt Kurumu Genel Müdür Vekili Mustafa Kayhan ise et sektöründe tedarik zincirini ıslah edecek bir sisteme ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Kayhan, "Bunu temin etmek için sözleşmeli besicilik konusunda çalışmalarımız var. Üretimden itibaren her aşamaya dahil olacağımız bir sistem öngörüyoruz" dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Burhan Demirok da süt ve et üretiminin ayrı düşünülmemesi gerektiğini belirterek, "Süt üreticileri para kazanamazsa et üretimi de aksar. Süt, et üretiminin giderlerinin karşılanması için önemli. Küçükbaş üreticiliği ve tüketimiyle ilgili de güzel gelişmeler var. Son üç yılda küçükbaş hayvan sayısı 20 milyonlardan 26 milyon 800 bin başa ulaştı. Küçükbaş hayvan eti tüketimi de yüzde 25'lere çıktı" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkan Vekili Saruhan Yağmur da "Biz kasaplar olarak deterjan ile etin bir arada satılmasına karşıyız. Marketlerde hazır kıyma satışı yasak olduğu halde bu yasak deliniyor. Engellenmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.