MÜSİAD asgari ücrete zamma soğuk
MÜSİAD'ın yeni Genel Başkanı Burhan Özdemir, asgari ücrete ara zam talepleri konusunda "Böyle bir beklentimiz yok. Ekonomik sebeplerden ötürü sanayici 2-3 senedir kâr etmiyor" dedi. MÜSİAD'ın bir önceki başkanı Mahmut Asmalı da 24 Aralık 2024'te yaptığı açıklamada, "Bana göre yüzde 25'in üzerinde bir asgari ücret artışı doğru değil" demişti.
31.05.2025 01:11:00
ÖNDER YILMAZ
ÖNDER YILMAZ





Hukuken olmasa da fiilen AK Parti'nin alt kuruluşu olarak çalışmalarını yürüten Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) yeni Genel Başkanı Burhan Özdemir, BBC Türkçe'nin sorularını cevapladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Türkiye için şans olduğunu" belirten Özdemir, Şimşek'le özdeşleşen Orta Vadeli Program'ın (OVP) da sonuç verdiğini savundu. Özdemir, iki yıldır uygulanan ekonomi politikalarının 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremler ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme gibi maliyetlerle birlikte düşünülmesi gerektiğini savundu.
Her şeyin güllük gülistanlık olduğunu söylemediğini, sanayicilerin zorluklar yaşadığını ve kâr edemediklerini belirten Özdemir, bununla birlikte tünelin ucunda ışığı görebildiğini söyledi. TÜSİAD'ın Şubat ayındaki eleştirileri sonucu derneğin bazı yöneticileri hakkında soruşturma açılmasında usulen sorun görmediğini belirten Özdemir; TÜSİAD'a negatif bir yaklaşımının olmadığını, "TÜSİAD'lı iş adamlarıyla daha fazla bir araya gelmeye ihtiyaçları olduğunu" belirtti.
48 yaşındaki Özdemir, 9 Mayıs'ta MÜSİAD'ın yeni genel başkanı seçilmişti. Seçimde yarış olmamıştı. Benzer bir durum TÜSİAD seçimlerinde de yaşanıyor.
Sanayici zor durumda
Özdemir, "Sanayicimiz zor durumda, kâr etmiyor" diyor, bununla birlikte Türkiye'de üretimin devam ettiğinin altını çiziyor. Muhalefet partileri, görevden uzaklaştırılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklandığı 19 Mart sürecinin, ekonomiye önemli zarar verdiğini savunuyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, eski ekonomi bakanı Nihat Zeybekçi de "19 Mart süreci tabii ki ekonomiye zarar verdi" dedi. Özdemir de "Ekonomi ekseninde hiç etkisi olmadı demek belki yanlış olur. Ama Türkiye ekonomisi artık o kadar büyük ki insan vücuduyla örneklemek gerekecek olursa bunun hıçkırık ya da öksürük kadar etkisi olmuştur. Bir nevi hızlı şekilde üzerinizden atabildiğiniz bir etkisi olmuştur" dedi. Asgari ücrete ara zam talepleri konusunda ise Özdemir, zam beklentisi içinde olmadığını belirterek, "Biraz önce bahsetmiş olduğumuz ekonomik sebeplerden ötürü sanayici 2-3 senedir kâr etmiyor" dedi.

"Müslümanım" diyen böyle düşünürse...
MÜSİAD'ın bir önceki başkanı Mahmut Asmalı da 24 Aralık 2024'te yaptığı açıklamada, "Bana göre yüzde 25'in üzerinde bir asgari ücret artışı doğru değil" demişti. Asmalı, asgari ücrette enflasyon hedeflerine zarar getirecek bir artışı doğru bulmadığını belirtmişti. Türk-İş'in 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın Mayıs 2025 sonuçlarına göre dört kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden 'açlık sınırı' 25 bin 92 lira... Asgari ücret 22 bin 104 lira... Resmi enflasyon yüzde 37, mutfak enflasyonu yüzde 45... İslami hassasiyeti olduğunu iddia eden bir dernek, mevcut şartlarda mevcut asgari ücreti savunuyorsa, pes doğrusu!
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.