logo
10 OCAK 2026

Neden başımız ağrıyor?

Bir hastanın bir ayda ikiden fazla atağı oluyorsa mutlaka düzenli bir tedaviye alınmalı önerisinde bulunan uzmanlar uyarıyor “Her gün ilaç alınarak migren ortadan kaldırılmaya çalışılmalı. Bir ayda iki defadan daha az ağrı çekenler de doktora gitmeli”

15.03.2013 00:00:00
Baş ağrısının en çok yaşandığı durumlar; migren ve gerilim tipi baş ağrıları. Gerilim tipi baş ağrıları daha çok sinirsel nedenlerle oluyor ve hafif geçiyor. Sıkıştırıcı bir ağrı olmuyor, zonklamıyor, bulantı yapmıyor, başı oynatmakla artış göstermiyor, çok şiddetli geçmiyor. Bu tip ağrılar aslında doğrudan doğruya stresle bağlantılı. Sadece gerilim tipi baş ağrısı yaşayanların oranı migren ağrısı yaşayanlara göre çok daha az. Baş ağrısı çekenlerde akla ilk gelen migren olmalı. Türkiye’de her dört kadından biri migren ağrıları yaşıyorken erkeklerde bu oran 12 erkekte bire düşüyor. Hiç migreni olmayıp sadece stres baş ağrılarından yakınan hastaların oranı ise yüzde 5 dolayında. Migren fiziksel bir hastalık. Migreni herhangi bir şey tetiklediğinde beyin zarında iltihaplanma, damarlarda şişme ve ağrı oluyor.

Migren kadınları daha çok vuruyor
Soğuk baş ağrılarını tetikleyebilir ama lodos kadar değil. Sadece gerilim tipi ve stresten baş ağrısı çekenler için soğuk bir tetikleyici değildir ama migren için tetikleyici olabilir. Bir migren atağı sırasında atağı durdurmanın hızlı ve etkili yollarından birinin başa çok soğuk uygulamak olduğunu unutmamak lazım. Başın üzerine buz konabilir ya da soğuk suyla yıkanabilir.
Soğuk hava migrende tetikleyici de olabilir. Lodos ise migrende özellikle tetikleyicidir. Hava değişim dönemleri yani mevsim dönümleri daha çok tetikleyicidir. Kadınlarda çok daha fazla migren görülüyor ve hastaların önemli bir kısmı ev hanımı. Migrenli ev hanımları lodoslu günlerde dışarıyla temastan kaçınmalı. Migren tetikleyicisi olarak hava değişimi erkeklerde ilk sırayı, kadınlarda ise ikinci sırayı alıyor. Lodosla taşınan havanın üzerindeki bazı mikropartiküller migren için tetikleyici olabilir, iltihabi duruma sürükleyebilir. Hava durumu raporlarında da artık “Sahra çöl tozları yağmuru var” diye söylüyorlar. Diğer rüzgârlarla taşınan tozların böyle bir etki yapmadığı biliniyor ama lodosun böyle bir etkisi var. Bu yüzden pek çok migren hastası havanın lodoslu olduğunu baş ağrısından anlayabilir.

Bazı ağrılar günlük hayattan kopartır
Yineleyici veya rahatsız edici baş ağrısı olanlar doktora gitmeli. Bu ağrı sık oluyorsa mutlaka gidilmeli. Kadınlar erkeklerden 3 kat daha fazla migren ağrısı çekiyor. Ve kadınlarda ağrı erkeklere göre daha uzun sürüyor. Kadınlarda ortalama süre bir buçuk gün, erkeklerde ise bir gün. Bulantı ve kusma kadınlarda daha sık görülüyor. Kadınların daha şiddetli migren atakları olabilir. Hastaların çoğu genellikle ağrılarının çok şiddetli olduğundan yakınır. Ve genellikle günlük hayata devam edemeyecek, iş bile yaptırmayacak ağrılar çekerler.

Felç riski artıyor
Bir hastanın bir ayda ikiden fazla atağı oluyorsa mutlaka düzenli bir tedaviye alınmalı. Her gün ilaç alınarak migren ortadan kaldırılmaya çalışılmalı. Bir ayda iki defadan daha az ağrı çekenler de doktora gitmeli. Migren hastalarının beşte birinden auralı diye tabir edilen baş ağrısı görülüyor. Bu hastalarda bir tarafı görememe, gözünde ışık çakma, çizgiler görme gibi belirtiler oluyor. Ve bu belirtilere sahip olanların doğum kontrol hapı, östrojen içeren ilaçlar kullanması ya da sigara içmesi durumunda topluma göre 15 kat daha fazla felç riski ortaya çıkıyor. Auralı migreni olan bir kadın hem doğum kontrol hapı kullanır hem de sigara içerse bu risk 30 katına kadar çıkabiliyor. Bu yüzden migrenin tipinin ayırt edilmesi önemli. Özellikle auralı migrene sahip olanlar ayda bir ya da iki ayda bir ağrı çekiyorlar. Sık ağrı çekmedikleri için “Doktora gitmeme gerek yok” diye düşünmemeliler. Bu hastalığın tespiti için doktora başvurmak şart.
(HABER MERKEZİ)

Bu kurallara uyun, ağrıdan kurtulun
• Soğuk ve rüzgarlı havalarda başınızı bere, atkı gibi koruyucu bir şeyler örtün.
• Sabah banyo yapıp sokağa çıkmayın. Gece banyo yapıp saçınızı iyice kurutun. Banyo yapıp dışarı çıkarsanız başınız, soğuğu esintiyi daha çok hissedecektir.
• Rüzgarda durmayın. Başa doğrudan gelen rüzgarı önlemek çok önemli.
• Ev veya araçta klimayı doğrudan yüzünüze üfletmeyin. Çok şiddetli çalıştırmayın.
• Migreninizi lodos tetikliyorsa o gün dışarı çıkmamaya çalışın. Kapıyı bile açıp o havayı içeri aldığınızda evinizde lodosun etkisini yaşama şansınız var.
• Araba yolculuğunda pencereyi esintiyi hissedeceğiniz şekilde açmayın. Kapalı ortam migren için tetikleyici olabilir. Sigara gibi mesela. Ama yine de arabada içeri hava girsin diye doğrudan yüzünüze esecek şekilde camı açmayın.
• Saç kurutma makinesini ılık ayarda kullanın. Ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı. Vücut ısısına yakın olmalı ve hızlı üflememeli.
• Jöle sürmeyin. Çünkü jöle iletkenliği artırıyor. Aslında anneler çocuklara kızmakta çok haklı. Genç migrenli hastalarla büyük bir sıkıntımız bu. 

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Şirketler patır patır dökülüyor
Konkordato başvuruları patladı
Trump: 'Uluslararası hukuka ihtiyacım yok'
'Xi, ben başkanken Tayvan'ı ele geçirmez'
Simide Şubatta gelecek zamla o da alınamayacak
En düşük emekli maaşına 58 simit zam!
2026 yılı daha kötü geçecek
Gıda fiyatları dünyada yeniden yükselişe geçti
Yeni Madeni Paralar Çıkıyor
Gözler Merkez Bankası’nda
İran'dan protestoculara ilişkin açıklama
'Sabotajcılara müsamaha gösterilmeyecek'
Yarından itibaren geçerli olacak
Motorine indirim geliyor
BTP lideri Hüseyin Baş gündemi değerlendirdi
"Bu, dalga geçer gibi bir şeydir. Böyle emekli aylığı olmaz"
Erdoğan'ın onayına sunuldu
En düşük emekli maaşı 20 bin TL oldu
Halep'te çatışmalar gece boyu sürdü
SDG Fırat'ın doğusuna tahliye edilecek
'2025 yılı kadar kötüsünü görmedim'
35 yıllık işadamından acı gerçek
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack'tan Suriye açıklaması
'ABD yaşanan gelişmeleri derin bir endişeyle yakından takip etmektedir'
Güç savaşları Kuzey Atlantik'e de sıçradı
ABD el koyduğu Rus tankerinin görüntüsünü paylaştı
Halep'te çatışmalar devam ediyor
SDG militanlarının bir kısmı kaçtı
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
İman ve amel
Şirketler patır patır dökülüyor
Konkordato başvuruları patladı
Trump: 'Uluslararası hukuka ihtiyacım yok'
'Xi, ben başkanken Tayvan'ı ele geçirmez'
Simide Şubatta gelecek zamla o da alınamayacak
En düşük emekli maaşına 58 simit zam!
2026 yılı daha kötü geçecek
Gıda fiyatları dünyada yeniden yükselişe geçti
Yeni Madeni Paralar Çıkıyor
Gözler Merkez Bankası’nda
İran'dan protestoculara ilişkin açıklama
'Sabotajcılara müsamaha gösterilmeyecek'
Yarından itibaren geçerli olacak
Motorine indirim geliyor
BTP lideri Hüseyin Baş gündemi değerlendirdi
"Bu, dalga geçer gibi bir şeydir. Böyle emekli aylığı olmaz"
Erdoğan'ın onayına sunuldu
En düşük emekli maaşı 20 bin TL oldu
Halep'te çatışmalar gece boyu sürdü
SDG Fırat'ın doğusuna tahliye edilecek
'2025 yılı kadar kötüsünü görmedim'
35 yıllık işadamından acı gerçek
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack'tan Suriye açıklaması
'ABD yaşanan gelişmeleri derin bir endişeyle yakından takip etmektedir'
Güç savaşları Kuzey Atlantik'e de sıçradı
ABD el koyduğu Rus tankerinin görüntüsünü paylaştı
Halep'te çatışmalar devam ediyor
SDG militanlarının bir kısmı kaçtı
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
İman ve amel
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.