ÖZEL HABER - TÜBİTAK'tan bilime darbe
TÜBİTAK, 2014 yılından bu yana özellikle üniversitelerin Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik bölümlerini tercih edecek sayısal puan türünde ilk 25 bine giren öğrencilere Bilim İnsanı Destekleme Bursu veriyor. Ancak enflasyonun rekor üstüne rekor kırdığı bir ortamda TÜBİTAK’ın verdiği burs miktarı 7 yıldır bir kuruş bile artmadı. Durum bu olunca TÜBİTAK, Türkiye’de bilimin köküne kibrit suyu döküyor.
17.09.2020 19:50:00





SELİM AYANOĞLU / DETAY HABER
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 2014 yılından bu yana üniversite sınavına girecek öğrencileri temel bilimlere yönlendirmek için ülkenin bilimsel altyapısını güçlendirecek kritik önemi haiz bir burs programı başlattı: Bilim İnsanı Destekleme Bursu. Program gereği Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS, daha önce Lisans Yerleştirme Sınavı) sayısal puan türünde ilk 5000 bine girenlere 2 bin TL, 5001-10000 arasına 1500 TL, 10001-20000 arasına 1000 TL, 20001-25000 arasına ise 750 TL aylık burs ödenmeye başladı. Benzer bir uygulama TYT'de ilk 25 bine giren ve Tarih, Felsefe, Sosyoloji gibi sosyal bilimleri tercih edenlere de veriliyor. Sayısal öğrencilerin yüksek başarı düzeyi nedeniyle TYT'de ilk 25 bine girmek kolay değil! TÜBİTAK'ın burs programının etkisiyle Türkiye'de çok rahatlıkla tıp ve mühendislik gibi bölümlere yerleşebilecek başarılı öğrenciler, üniversitelerin Fen-Edebiyat fakültelerine bağlı Fizik, Kimya, Matematik, Biyoloji bölümlerini tercih etmeye başladı. Astronomi ve Uzay Bilimleri'ne de burs veriliyor ancak bu bölümü tercih edenlerin burs alacak puana ulaşıp ulaşamadığını tespit edemedik.
Düşen puanlar çıkışa geçti
Yeni Mesaj'a konuşan öğretim üyelerine göre, TÜBİTAK'ın başlattığı temel bilimler programı Türkiye'nin bilimsel geleceği açısından çok önemli. Adının yayında kullanılmasını istemeyen bir öğretim üyesi şunları söyledi: "Temel bilimler, tıp ve mühendislik alanlarının da özünü oluşturuyor. Tıp ve mühendislikte de ilk 2 yıl ağırlıklı olarak temel bilim öğretilir. TÜBİTAK bursu sayesinde son yıllarda başarılı öğrenciler Fizik, Matematik, Kimya gibi dalları seçmeye başladı. Ancak burs miktarı 7 yıldır değişmediğinden aynı ilginin devam edip etmeyeceğini kestirmek zor. Örneğin ilk 5 bine giren öğrencilerin 2014'ten bu yana kaçının temel bilimleri tercih ettiğini bilmiyoruz. TÜBİTAK bursunu kazanmayı hak edenler de Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ, Bilkent, Koç üniversitelerini tercih ediyor."
Sayısalda 487 puan üstüne burs
Yeni Mesaj'ın tespitlerine göre bu yıl YKS Sayısal puan sonuçlarına göre yaklaşık 487 puan üstü alanlar TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Bursundan yararlanabildi. Sayısal puanı 487'nin altında kalanlar bu burstan yararlanamadı. Puanlar analiz edildiğinde Boğaziçi Üniversitesi Fizik ve Matematik; Koç Üniversitesi'nin Fizik, Kimya ve Matematik (Burslu); Bilkent Üniversitesi'nin Fizik (Burslu) bölümlerine giren öğrencilerin tamamı bursa hak kazandı. Koç Üniversitesi Kimya ile Boğaziçi Üniversitesi Fizik bölümlerine giren birer öğrenci 550 puanı aşarak, sayısal puanda Türkiye genelinde ilk 150 öğrenci arasına girdi. İlk 3 binde yer alan çok sayıda öğrenci temel bilimleri tercih etti. Elbette bu tercihlerde TÜBİTAK bursu etkili oluyor. Biyoloji alanında ise ODTÜ'de birkaç öğrenci bursa hak kazandı.
Burs miktarı hiç artmadı!
Ancak TÜBİTAK bursunun miktarı başlangıç tarihi olan 2014'ten bu yana değişmedi. Oysa aynı dönemde Kredi Yurtlar Kurumu(KYK) bursu 300 liradan 550 liraya, YKS'de puan türlerinde ilk 100'e girenlere verilen başarı bursu da 900 liradan 1650 liraya çıktı. 2014 yılında TÜBİTAK'ın verdiği en yüksek burs olan 2000 TL yaklaşık 900 dolara karşılık gelirken, şimdi 266 dolara denk geliyor. O zaman bir öğrenci aldığı bursla ev kirası ya da yurt ücreti ile birlikte tüm yaşam masraflarını karşılarken, şimdi en yüksek orandaki burs ancak barınmaya gidiyor. Özetle TÜBİTAK da, verdiği burs da yerinde sayıyor.
Sosyal bilimlerde burs almak zor!
TÜBİTAK ayrıca YKS TYT puan türünde ilk 25 bine girenlere Türk Dili ve Edebiyatı, Felsefe, Tarih, Coğrafya, Sosyoloji, Antropoloji, Arkeoloji, Sanat Tarihi, Arkeoloji ve Sanat Tarihi, İlahiyat alanlarını tercih etmeleri halinde de burs veriyor. TYT'de ilk 25 bine girmek kolay değil.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.