Pakistan'ın üçte biri sular altında!
Yakın tarihinin en büyük sel felaketini yaşayan Pakistan'a uluslararası yardım ulaşmaya başladı ama evinden olan milyonlarca insan hala en temel ihtiyaçlarına ulaşamıyor. Ülkenin üçte biri ise sular altında.
03.09.2022 15:02:00





Yakın tarihinin en büyük sel felaketini yaşayan Pakistan'a uluslararası yardım ulaşmaya başladı ama evinden olan milyonlarca insan hala en temel ihtiyaçlarına ulaşamıyor. Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Har, durumu 'kıyamet krizi' diye tanımladı. Har "Yoksulun da en yoksulu olan, karbon ayak izi sıfır olanlar bu iklim krizinin bedelini ödüyor" dedi. Pakistan'ın üçte biri sular altında. Pakistan'da 14 Haziran'dan bu yana etkili olan muson yağmurları sebebiyle ölenlerin sayısı 3 Eylül itibariyle 1265'e ulaştı.
Yetkililer sellerin yol açtığı zararın muhtemelen 10 milyar doları bulacağını söylüyor. Muhammad Üveys Tarık, 20 yaşında bir tıp öğrencisi ve İslamabad'ın 490 kilometre güney batısındaki Taunsa Şerif kentinde yaşıyor. Sellerden ciddi şekilde etkilenen bu bölgenin önemli bir kısmı sular altında. Gönüllü olarak kurtarma ekiplerine katılan Tariq, bölgede çok ölen olduğunu, sulardan 15'den fazla ceset çıkardıklarını söylüyor. Ama mezarlıklar da sular altında kalmış! Tarık selzedelerin bir kısmının hiç yardım görmedikleri için çok yalnız bırakılmış hissettiklerini söylüyor.
Tarık, "Mezarlıkta hiç kuru yer kalmamıştı. Onun için ölüleri evlerine gömmeye karar verdik. Kasabamıza yakın bir köyde çamurların içinden beş yaşında bir çocuk çıkardık. Köylüler yalnızca bir kaç saat önce gelen ani bir selin her şeyi yıkıp götürdüğünü, çocuğun da babasıyla birlikte sular altında kaldığını söylediler" diyor. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.