Plastik şişe ve teneke kutuların yapımında kullanılan "Bisfenol A" adlı kimyasalın insan sağlığına zararlı olduğu ifade ediliyor.
Plastik şişe ve teneke kutuların yapımında kullanılan "Bisfenol A" adlı kimyasal insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açıyor. İngiltere Exeter Üniversitesi'nde yaklaşık 1500 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, Bisfenol A (BPA) adlı maddenin çok uzun süreli kullanımı sonucunda kanda normal seviyenin üzerinde bulunması, kalp ve şeker hastalığı riskini artırıyor.Kalp riskini artırıyorAncak, uzmanlar "çok uzun süreli" tanımına vurgu yapıyor ve bu tip ambalajların tamamen yasaklanması gerekmediğini belirtiyorlar... İngiltere'de yapılan araştırmada, kalp ya da şeker hastası olan deneklerin vücudunda yüksek miktarda, şişelerin ve kutuların kaplamasında kullanılan Bisfenol A (BPA) kimyasalına rastlandı. Buna göre, oran arttıkça kalp hastalıklarına yakalanma riski 3, şeker hastalığına yakalanma riskiyse 2,5 kat artıyor.
Kanserojen tehlikesiPlastik çatal-bıçaklarda, CD kaplarında ve diş dolgularında da kullanılan "Bisfenol-A"nın, karaciğer enzimlerinin yükselmesine yol açtığı da gözlendi. Vücutta kadınlık hormonu östrojen biçimine girebilen BPA'yla ilgili hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, bu maddenin meme kanseri, karaciğerde hasar, obezite, şeker hastalığı, erkeklerde kısırlık, gençlerde ise gelişme sorunlarına yol açabildiği görülmüştü.Journal of American Medical Association dergisinde yayımlanan araştırma, 18 ila 74 yaşlarındaki 1455 yetişkin arasında yapıldı.
Diyabet ve kalp riskini nasıl tetikliyor?Bilim adamları, BPA'nın kalp ve diyabet riskini nasıl artırdığını bilmiyorlar, ancak bu kimyasalın damarlarda daha çok yağ birikmesine yol açtığı ve insülinin işlenmesi sürecine müdahale edebildiği tahmininde bulunuyorlar.Bazı üreticiler BPA içeren paketleme ürünlerini kullanmaktan yavaş yavaş vazgeçiyor. Kanada yetkilileri de BPA'nın zararlı olduğu kanaatine varmıştı.
Plastik şişe ve teneke kutuların yapımında kullanılan "Bisfenol A" adlı kimyasal insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açıyor. İngiltere Exeter Üniversitesi'nde yaklaşık 1500 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, Bisfenol A (BPA) adlı maddenin çok uzun süreli kullanımı sonucunda kanda normal seviyenin üzerinde bulunması, kalp ve şeker hastalığı riskini artırıyor.Kalp riskini artırıyorAncak, uzmanlar "çok uzun süreli" tanımına vurgu yapıyor ve bu tip ambalajların tamamen yasaklanması gerekmediğini belirtiyorlar... İngiltere'de yapılan araştırmada, kalp ya da şeker hastası olan deneklerin vücudunda yüksek miktarda, şişelerin ve kutuların kaplamasında kullanılan Bisfenol A (BPA) kimyasalına rastlandı. Buna göre, oran arttıkça kalp hastalıklarına yakalanma riski 3, şeker hastalığına yakalanma riskiyse 2,5 kat artıyor.
Kanserojen tehlikesiPlastik çatal-bıçaklarda, CD kaplarında ve diş dolgularında da kullanılan "Bisfenol-A"nın, karaciğer enzimlerinin yükselmesine yol açtığı da gözlendi. Vücutta kadınlık hormonu östrojen biçimine girebilen BPA'yla ilgili hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, bu maddenin meme kanseri, karaciğerde hasar, obezite, şeker hastalığı, erkeklerde kısırlık, gençlerde ise gelişme sorunlarına yol açabildiği görülmüştü.Journal of American Medical Association dergisinde yayımlanan araştırma, 18 ila 74 yaşlarındaki 1455 yetişkin arasında yapıldı.
Diyabet ve kalp riskini nasıl tetikliyor?Bilim adamları, BPA'nın kalp ve diyabet riskini nasıl artırdığını bilmiyorlar, ancak bu kimyasalın damarlarda daha çok yağ birikmesine yol açtığı ve insülinin işlenmesi sürecine müdahale edebildiği tahmininde bulunuyorlar.Bazı üreticiler BPA içeren paketleme ürünlerini kullanmaktan yavaş yavaş vazgeçiyor. Kanada yetkilileri de BPA'nın zararlı olduğu kanaatine varmıştı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.