logo
02 HAZİRAN 2025

Putin'den Çin'de enerji vurgusu

16.10.2009 00:00:00
Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) üye ülkelerin başbakanlar düzeyindeki 8. toplantısı Çin'in başkenti Pekin'de yapıldı. Toplantıda konuşan Rusya Başbakan'ı Putin, örgütün enerji konusunda ağırlığını koymasını istedi.

 

Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) üye ülkelerin başbakanlar düzeyindeki 8. toplantısı, Çin'in başkenti Pekin'de yapıldı. Çin Başbakanı Wen Jiabao'un başkanlık ettiği ve Çin Büyük Halk Toplantı Sarayı'ndaki toplantının ana gündemini, üye ülkeler arasındaki ekonomik ve kültürel işbirliğinin güçlendirilmesi için yapılması gerekenler oluşturdu. Toplantıya Moğolistan, Pakistan, İran ve Hindistan gözlemci ülke statüsünde katıldı. Afganistan'dan bir temsilci de Çin'in özel konuğu olarak toplantıda yerini aldı. Haziran 2001'de Çin'in Şanghay şehrinde kurulan ŞİÖ'nün üyeleri arasında Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan olmak üzere 6 ülke bulunuyor. Toplantıda esas olarak, global finans krizi gibi küresel ve bölgesel sorunların arttığı koşullarda, ŞİÖ çatısı altında ekonomik ve kültürel işbirliğini nasıl derinliğine geliştirebileceği, örgütün sağlıklı ve istikrarlı şekilde gelişmesinin nasıl sağlanabileceği sorularına yanıt arandı. Üye ülkelerin güvenlik alanındaki işbirliğini sürdürmesi gerektiği vurgulanan toplantıda terörizmle ortaklaşa mücadele etme konusunda görüş birliğine varıldı.

Çalışmalar gözden geçirildiToplantıda geçen yılın ekim ayında Kazakistan'ın başkenti Astana'da 7.'si yapılan üye ülkelerin liderlerinin katıldığı toplantıdan bugüne kadar olan ve örgütün bünyesinde yaşanan ekonomik ve kültürel işbirliğine dair gelişmeleri de değerlendirildi. Toplantıda ayrıca ŞİÖ'nün Haziran 2009'da Rusya'nın Yekaterinburg kentinde düzenlenen zirvesinde ekonomi, ticaret, yatırım ve kültürel işbirliği ile ilgili alınan kararlardan ne kadarının hayata geçirildiği görüşüldü ve örgütün geleceğine dair belirlenen önceliklerin planlanması yapıldı. Toplantıda Çin Başbakanı Wen, küresel finans krizinin bölgedeki ekonomilerin büyümesine olumsuz etki yaptığını ve ŞİÖ çerçevesinde çeşitli alanlarda ortak işbirliğini derinleştirme ve birlikte ekonomik sorunların giderilmesi için önemli fikir birliği sağlandığını söyledi.

Çin üyelere bağrını açtıÇin Başbakanı Wen Jiabao, ŞİÖ üye ülkelerinin Shanghai Dünya Fuarı'na katılmalarına parasal destek sağlayacaklarını açıkladı. Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Wen Jiabao, Çin'in parasal desteğiyle ŞİÖ'nün başarılarını, kurulduğu yerden tüm dünyaya tanıtılacağını kaydetti. "Komşularla dost ve ortak olma" ilkesi doğrultusunda bölge ülkeleriyle işbirliğini derinleştirerek karşılıklı yarar ve ortak kazanç sağlayacaklarını kaydeden Wen, başbakanlar toplantısında mali ve finansal işbirliğinin yoğunlaştırılması, ticaret ve yatırımın kolaylaştırılması, ekonomik ve teknolojik işbirliğinin geliştirilmesi projelerine hız verilerek işbirliği kanallarının genişletilmesi önerilerinde bulunduğunu anlattı.

Putin Enerji Forumu İstedi Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü bünyesinde Enerji Forumu'nun kurulmasını istedi. ŞİÖ üyesi ülkeler, gözlemci ülkelerle birlikte dünya doğalgaz rezervlerinin yarısını ve petrol rezervlerinin de yüzde 17,5'unu elinde bulunduruyor. Toplantıda konuşma yapan Putin, "Enerji konusu geleneksel olarak küresel gündemin başında yer alır. Bu yüzden size Rusya'nın teklifi olan bu konuda daimi diyalog için mekanizması kurulmasını, yani ŞİÖ bünyesinde Enerji Forumu'nun kurulması gerektiğini hatırlatmak isterim" dedi. En kısa sürede ŞİÖ bünyesinde uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele mekanizmasının da kurulmasını öneren Putin, ŞİÖ anti-terör çalışmalarının da verimli çalışması gerektiğini aktardı. Rusya Başbakanı bu bağlamada kara para aklamasına karşı önleyici yaptırımların oluşturulmasını istedi. Putin, "Bu projelerin hayata geçirilmesi için finansal destek mekanizmalarının geliştirilmesini da hızlandırmak gerekecek. Rusya ŞİÖ çerçevesinde işbirliğinin geliştirilmesini dış politika önceliği olarak görüyor" diye konuştu. Bu arada Kırgızistan Başbakanı İgor Çudinov, 2010 ŞİÖ başbakanları toplantısının Kırgızistan'da düzenleneceğini açıkladı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
İstanbul'da 3. esir takası anlaşması
25 yaş altı genç esirler takas edilecek
Türkiye-Rusya-Ukrayna toplantısı başladı
Fidan: 'Somut adım bekliyoruz'
Dervişoğlu'ndan komisyon itirazı
'İtirazımızı Meclis Başkanımıza ifade ettim'
41 milyar 56 milyon dolar
İşte yılın ilk 5 ayındaki açık
Türkiye-Rusya-Ukrayna
Üçlü toplantı saat 13.00'te başlayacak
Zelenskiy Rusya'ya yapılan saldırıyı değerlendirdi
'En uzun menzilli operasyonumuz'
İşte kurban piyasası
Kurbanlık fiyatları ne kadar?
Sinop'ta acil serviste patlama
1 hemşire yaralandı
Rusya heyeti görüşmeler için İstanbul'a geldi
Görüşme Çırağan'da planlanıyor
İsrail, suçunu örtbas etmeye çalışıyor
Saldırıdan 15 saat sonra sahte video
Suudi Arabistan'dan sert 'Hac' önlemleri
75 bin kişi geri gönderildi
Süper Lig'de 2024-2025 sezonu sona erdi
İşte Avrupa kupalarına katılacak takımlar
Vahşeti genişletme talimatı
'Tüm araçları kullanın'
İstanbul'un enflasyonu açıklandı
Enflasyon Mayıs ayında yüzde 46,57 oldu
Bingöl'de deprem
4,4 büyüklüğündeki deprem paniğe neden oldu
İstanbul'da 3. esir takası anlaşması
25 yaş altı genç esirler takas edilecek
Türkiye-Rusya-Ukrayna toplantısı başladı
Fidan: 'Somut adım bekliyoruz'
Dervişoğlu'ndan komisyon itirazı
'İtirazımızı Meclis Başkanımıza ifade ettim'
41 milyar 56 milyon dolar
İşte yılın ilk 5 ayındaki açık
Türkiye-Rusya-Ukrayna
Üçlü toplantı saat 13.00'te başlayacak
Zelenskiy Rusya'ya yapılan saldırıyı değerlendirdi
'En uzun menzilli operasyonumuz'
İşte kurban piyasası
Kurbanlık fiyatları ne kadar?
Sinop'ta acil serviste patlama
1 hemşire yaralandı
Rusya heyeti görüşmeler için İstanbul'a geldi
Görüşme Çırağan'da planlanıyor
İsrail, suçunu örtbas etmeye çalışıyor
Saldırıdan 15 saat sonra sahte video
Suudi Arabistan'dan sert 'Hac' önlemleri
75 bin kişi geri gönderildi
Süper Lig'de 2024-2025 sezonu sona erdi
İşte Avrupa kupalarına katılacak takımlar
Vahşeti genişletme talimatı
'Tüm araçları kullanın'
İstanbul'un enflasyonu açıklandı
Enflasyon Mayıs ayında yüzde 46,57 oldu
Bingöl'de deprem
4,4 büyüklüğündeki deprem paniğe neden oldu
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.