Rakamlar 'Delta çok tehlikeli' diyor
Türkiye'de koronavirüs salgınında Delta varyantının etkisiyle her gün yüksek sayıda vatandaşımız hayatını yitiriyor. Ağustos ayının geride kalan 28 günlük bölümünde 4 bin 626 vatandaşımızı kaybettik. Uzmanlar, salgının aşısızlar yoluyla yayıldığını kaydediyor. Sağlık Bakanı Koca da, Covid-19 geçirenlerin de aşı olması gerektiğini kaydetti.
29.08.2021 17:08:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Türkiye'de son günlerde vaka sayısı 18-20 bin bandında seyrederken, 19 Ağustos'tan bu yana her gün 200'den fazla vatandaşımızı dar-ı bekaya uğurluyoruz. Ağustos ayının geride kalan 28 günlük bölümünde 602 bin 504 yeni vaka saptanırken, bu süre içinde 4 bin 626 vatandaşımız hayatını kaybetti. Böylece her 130 vatandaşımızdan biri yaşamını yitirdi. Ancak 19 Ağustos'tan sonraki dönemde ölümler hızla artmaya başladı. Öyle ki, 18-28 Ağustos arasındaki 10 günlük sürede 191 bin 97 yeni vakaya karşılık 2 bin 283 vefat yaşandı. Böylece her 84 vakadan biri ölümle sonuçlandı. Oysa salgının başından bu yana her 113 vakadan birinin ölümle sonuçlandığı dikkate alındığında Delta varyantının ne kadar tehlikeli olduğu ortaya çıkmaktadır. Türkiye'de çift dozda yüzde 50'yi aşan aşılama olmasaydı, ortaya çıkacak tablo kuşkusuz ürkütücü olacaktı. Muhtemelen uzun süreli tam kapanma kararı alınacaktı.
Hastalığı aşısızlar yayıyor
Vaziyet bu olunca, uzmanlardan gelen uyarılar sıklaştı. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, Covid-19'un aşsızlar arasında yayıldığını belirterek, "Önümüzdeki zamanlarda hastalık toplumda yayılmaya devam ederse yeni varyantların da olması çok da şaşırtıcı olmayacak" dedi. Türkiye'de vakaların artmasının ardından tam kapanma süreci yaşandığını anımsatan Gündüz, "Bu süreçte de aşılamalar hızla devam etti. Kapanma sonrasında vakaların azalması bekleniyordu. Bu arada da toplumun belli bir kesimi aşılandı ancak henüz aşılanmada hedeflenen noktaya gelemedik" diye konuştu.
Gündüz, aşılıların Covid-19'a karşı daha korunaklı olduğunu, aşısızların da risk altında bulunduğunu belirterek, "Aşısızların oranı çok düşük değil ne yazık ki. Bu nedenle aşısızlar arasında bu hastalığın devam ettiğini görüyoruz" ifadelerini kullandı.
Hastaneye aşısızlar yatıyor
Aşının önemini vurgulayan Gündüz, "Bu salgın artık aşısızlar arasında gidiyor ne yazık ki. Aşılılar bir miktar korunaklı, en azından hastaneye yatışı önlediğini görüyoruz. Hastaneye yatan hastalarımızın çok önemli kısmı aşısız… Bu dikkat çekici... O nedenle aşısızlar yakalanırsa ağırlaşabiliyorlar, bunu artık toplumumuz biliyor" ifadelerini kullandı.
Bakan Koca'dan önemli uyarı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Covid-19 geçirip antikor düzeyi yüksek olanların da aşı olması gerektiğini ifade etti. Bakan Koca, sosyal medya hesabından sanatçı Nilgün Belgün'ün kendisine yönelttiği, "Ben Covid geçirdim ve üzerinden 7 ay geçmesine rağmen antikorum 3168... Doktorum aşı olmam için düşmesini beklememi önerdi, 'yüklenmeyelim' dedi, 'Aşı zaten antikor için yapılıyor sizin bağışıklığınız var' diye ekledi. Bu durumda bizim gibiler ne yapmalı?" sorusunu cevapladı. Koca, şunları kaydetti: "Sn. Nilgün hanım, sorunuz önemli. Covid-19 geçirip antikor düzeyi yüksek olanlar aşı olmalı mı? Dünyada yaygın uygulamaya göre evet. Salgında olduğu gibi, toplum ölçekli aşılamalarda rutin antikor bakılması önerilmiyor, kesin koruyuculuğu konusundaysa bilgiler henüz yetersiz."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.