Rize'den 'gastro' atak
Rize'nin yöresel lezzetleri GastroRize Festivali" ile tanıtılacak. Rize Belediye Başkanı Metin, "Rize'de 1-3 Temmuz tarihlerinde ilk kez GastroRize Festivali gerçekleştireceğiz" dedi. Festivalin önümüzdeki yıllarda Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin yemek kültürlerinin buluşma noktası olması hedefleniyor.
11.06.2021 17:18:00
YENİ MESAJ / DETAY HABER
Doğası, tarihi kaleleri, evleri, şelalelerinin yanı sıra geniş kültürel çeşitliliği ve zengin gastronomi mutfağına sahip kent, GastroRize Festivali'ne ev sahipliği yapacak. GastroRize Festivali, 1-3 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivale ilişkin İstanbul'da düzenlenen toplantıda konuşan Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, etkinlikle doğal, kültürel ve tarihi güzellikleriyle öne çıkan Rize'nin bu avantajlarından yararlanarak gastronomi alanındaki zenginliklerini de gündeme taşımanın amaçlandığını söyledi. Ülkemizde benzer festivaller Gaziantep, Hatay, Afyon ve Adana'da düzenleniyor.
Rize her yönüyle zengin
Metin, Rize'nin Karadeniz Bölgesi'nin önde gelen turizm destinasyonlarından biri durumunda olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Doğası, yaylaları, kaleleri, kendine özgü mimarisi, evleri, şelaleleri, elbette çayının yanı sıra kültürel çeşitliliği ve zengin mutfağıyla pek çok değeri barındıran şehrimiz tüm dünyadan ziyaretçi alıyor. Yeşili maviyle buluşturan, eşsiz kültürel zenginliği ve yöresel lezzetleriyle ülkemizin yükselen değerleri arasında yer alan şehrimiz Rize'de 1-3 Temmuz tarihlerinde ilk kez GastroRize Festivali gerçekleştireceğiz. Festival ile doğal, kültürel ve tarihi güzellikleriyle öne çıkan Rize'nin bu avantajlarından yararlanarak gastronomi alanındaki zenginliklerini de gündeme taşımayı amaçlıyoruz."
Bu yıl ilk defa gerçekleştirilen organizasyonu ilerleyen yıllarda büyüterek daha geniş katılımlı bir etkinliğe çevirmeyi hedeflediklerini aktaran Metin, festivale Türkiye'den ve dünyadan katılacak önemli şefler, yatırımcılar ve işletmecilerle Rize'nin lokantalarını, saklı kalmış lezzetlerini, yerel ürünlerini, doğal güzelliklerini ve tarihini de yeniden gözler önüne sereceklerini ifade etti.
Turizm Bakanlığı da destekliyor
Başkan Metin, Yeni Mesaj'a yaptığı açıklamada, festivale destek için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na müracaatlarını yaptıklarını ifade etti. Rize'de yöresel ürün üretiminde artış yaşandığını dile getiren Metin, şunları söyledi: "Son 10-15 yıla göre üretimde artış var. Elbette 1970'li, 1980'li yıllara göre kötü ama o tarihlerden 2005-2010'a kadar devam eden düşüş durdu, süreç tersine döndü. Hem Rize, hem de Trabzon'da ve Artvin'de yaylalara çıktığımızda daha çok büyükbaş hayvan görebiliyoruz. Bu güzel bir şey... Gelen turistler ciddi miktarda yöresel ürün talep ediyor, talep olunca kırsaldaki insanların ekonomik beklentileri de karşılanıyor. Ürünlerin satışı bundan sonra üretimi daha fazla tetikleyecek. festival tarzı etkinliklerin bölgede yapılıyor olması, talebi artıracağı için üretimi de artıracaktır." Yılsonunda havalimanının açılmasıyla birlikte Rize'de turizmin canlanacağını söyleyen Metin, "Turizm ülkemizin birçok ilinde sadece yaz sezonunda yapılıyor. Karadeniz de böyle... Oysa iklim kış turizmine de müsait... Ekonomik durumu iyi olan yerli ve yabancı turistler, Rize'nin bakir dağlarında kayak sporu yapıyor. Bazı yaylalarımızda artık kış yürüyüşleri başlatıldı. Bunlar da kış turizminin de gelişeceğini gösteriyor. Biz sezonu Haziran'da değil de inşallah çay hasadıyla birlikte yani Nisan-Mayıs gibi başlatmak istiyoruz. Kış aylarına kadar giden bir sezon hedefliyoruz." Pandemi koşullarının kentte konaklama ve yeme-içme sektörlerini etkilediğine işaret eden Metin, "Şimdi hızla toparlanma yaşanıyor" dedi.
Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, basın toplantısının ardından Rize'nin yöresel lezzetlerinden mıhlama yaptı.