Rus bilim insanları ‘yapay et’ üretti
Hollanda’da, laboratuvar ortamında kök hücre çoğaltılarak elde edilen 'sentetik' kırmızı etin beş yıl içinde market raflarında yerini alacağı, kilogram maliyetinin 5 dolara düşürüleceği haberleri gündemdeyken bir flaş haber de Rusya’dan geldi





Rusya'nın önde gelen et ürünleri üreticisi şirketlerinden "Oçkaovskaya", laboratuvar ortamında yapay et ürettimini başardığını, şimdilik 40 gramlık etin 900 bin rubleye mal olduğunu, ancak 2023 yılına kadar marketlerde satışa çıkarıldığında fiyatının 800 ruble civarına ineceğini duyurdu.
Bu tutar yaklaşık 70 TL'ye tekabül ediyor.
İki yıl süren çalışmalarla laboratuvar ortamında üretilen etin, İngiltere'den getirilen "Aberdeen Angus" danalarının yavrularından henüz 3 günlükken alınan kas dokusu hücrelerinin bölünerek büyüyebildikleri bir ortamda kontrol altında geliştirilmeleri ile elde edildikleri ve insan sağlığına uygun olduğu savunuldu.
Şirket yetkilileri birkaç yıl önce Batı'da deney aşamasında 300 bin dolara kadar çıkan yapay etin kilo maliyetinin henüz 90 doları altına düşürülemediğini, ama beş yıl içinde "piyasa koşullarına uygun makul maliyete düşürülüleceğini" ve normal etten iki, kat daha raf ömrüne sahip olacağını belirttiler.
İBRAHİM E. YIĞ / İSTANBUL