Sağlık kaynağı ıhlamur
Kış aylarında vazgeçilmemesi gereken ıhlamur, kullananlara sağlık açısından sayılamayacak kadar çok yönden fayda sağlıyor
25.01.2020 17:21:00





Avrupa'ya özgü yaklaşık 80 türden oluşan ve kuzey ılıman bölgelerde bulunan Tiliaceae familyasına ait olan ıhlamur, küçük yapraklı Avrupa ıhlamuru (tilia cordata) ve büyük yapraklı yaz ıhlamuru (tilia platyphyllos) olarak biliniyor. Bir bitki çayı olan ıhlamur çiçek, yaprak ve kabuğundan oluşuyor. Bu yaprak, çiçek ve kabuğu insan vücudunda birçok yönden fayda sağlayabiliyor.
Yapılan araştırmalara göre; ıhlamur kaygıları ortadan kaldırırken sakinleştirici etkisi ile uyku kalitesini artırır. Stresi hafifletir, kronik hastalıkları önler, kalp sağlığını destekler, öksürüğe iyi gelirken grip gibi rahatsız edici hastalıklara fayda eder. Ihlamur aynında vücudun direncini artırır, sindirim sistemini iyileştirir, iltihap gidericidir. Ihlamur yapraklarında bulunan antioksidan cilt için de çok faydalıdır. Kaşıntı gibi cilt problemlerinin giderilmesine yardımcı olabilirler. Ayrıca, yaşlanmayı yavaşlatarak cildin genç kalmasını sağlar. Ihlamur soğuk algınlığı ve enfeksiyonlar için terlemeyi teşvik etmek, burun tıkanıklığını gidermek, boğaz tahrişini için de çok kullanılır. Ihlamurun yatıştırıcı etkileri vardır ve kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyon tedavisinde kullanılır.
Ihlamur nasıl kullanılmalı?
Uzmanlar, ıhlamurun kullanılmasıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Ihlamur kaynatma üslü ile kullanılır. Ihlamurdan en iyi şekilde yararlanmak için ocakta uzun uzun kaynatmak gerekiyor. Ihlamurun mutlaka kapaklı bir kapta demlenmesi bir diğer önemli husustur. Üzerine kaynar su dökülen ıhlamurun demlenmesi için 15 dakika beklenmeli. Bizzat fokur fokur kaynaması beklenmeli. Çünkü kaynadıkça demi çıkar. Dolaysıyla ıhlamuru diğer bitki çaylar gibi hemen demlenmiyor. Ateşe konulur ve uzun süre kaynatılır. Aynı ıhlamurun bir veya iki sefer suyu değiştirilip kullanılabilir. Yanında ilaveten zencefil, limon, kabuk tarçın, bal kullanılabilir. Bunlar kullanılırsa etken maddesi yükselir. En azından zencefili kesinlikle kullanılmalıdır." İHA
Yapılan araştırmalara göre; ıhlamur kaygıları ortadan kaldırırken sakinleştirici etkisi ile uyku kalitesini artırır. Stresi hafifletir, kronik hastalıkları önler, kalp sağlığını destekler, öksürüğe iyi gelirken grip gibi rahatsız edici hastalıklara fayda eder. Ihlamur aynında vücudun direncini artırır, sindirim sistemini iyileştirir, iltihap gidericidir. Ihlamur yapraklarında bulunan antioksidan cilt için de çok faydalıdır. Kaşıntı gibi cilt problemlerinin giderilmesine yardımcı olabilirler. Ayrıca, yaşlanmayı yavaşlatarak cildin genç kalmasını sağlar. Ihlamur soğuk algınlığı ve enfeksiyonlar için terlemeyi teşvik etmek, burun tıkanıklığını gidermek, boğaz tahrişini için de çok kullanılır. Ihlamurun yatıştırıcı etkileri vardır ve kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyon tedavisinde kullanılır.
Ihlamur nasıl kullanılmalı?
Uzmanlar, ıhlamurun kullanılmasıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Ihlamur kaynatma üslü ile kullanılır. Ihlamurdan en iyi şekilde yararlanmak için ocakta uzun uzun kaynatmak gerekiyor. Ihlamurun mutlaka kapaklı bir kapta demlenmesi bir diğer önemli husustur. Üzerine kaynar su dökülen ıhlamurun demlenmesi için 15 dakika beklenmeli. Bizzat fokur fokur kaynaması beklenmeli. Çünkü kaynadıkça demi çıkar. Dolaysıyla ıhlamuru diğer bitki çaylar gibi hemen demlenmiyor. Ateşe konulur ve uzun süre kaynatılır. Aynı ıhlamurun bir veya iki sefer suyu değiştirilip kullanılabilir. Yanında ilaveten zencefil, limon, kabuk tarçın, bal kullanılabilir. Bunlar kullanılırsa etken maddesi yükselir. En azından zencefili kesinlikle kullanılmalıdır." İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.