Salgın et tüketimini de vurdu
Koronavirüs salgını et tüketimini de olumsuz etkiledi. Bu yıl Türkiye'de et tüketiminin yüzde 30 azalması bekleniyor. Düşüşte turizmin dibe vurması etkili oldu.
17.11.2020 17:27:00





M. YASİN ERKOL / DETAY HABER
Dünya genelinde geçen yıl kişi başına ortalama 14.4 kilogram dana ve sığır eti tüketilirken, Türkiye'de bu miktar 9.4 kilogramda kaldı. Sektörde yer alan bir şirketin yönetim kurulu başkanı olan Hakan Akkoyun, bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle et tüketiminde yüzde 30 daralma öngördüklerini dile getirerek, et tüketiminin yüzde 20'sini karşılayan turizm sektörünün salgından etkilenmesinin bu daralmada büyük paya sahip olduğunu belirtti. Akkoyun, şunları söyledi: "Turizmin pandemiden ciddi oranda etkilenmesinin yanı sıra toplu yemek üretimi yapan noktaların, catering ve restoranların kapanması ya da kapanmasalar bile mevcut kapasitelerini yüzde 80 oranında azaltmaları nedeniyle ev dışı tüketim satış kanalı sektörel bazda ciddi anlamda zarar gördü. Türkiye'de dana ve sığır eti tüketiminde ön görülen 9.6 kilogramlık ortalamayı yakalayabilmemiz için et tüketimini teşvik edici kolektif çaba ve sektörün sürdürülebilir kalıcı hayvancılık politikaları ile desteklenmesi gerekiyor."
Maliyetler çok arttı
Döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak hayvancılık sektöründe maliyetin arttığına işaret eden Akkoyun, "Maliyetler geçen ay ciddi şekilde yükseldi. Ortalama 50 ton işlenen kırmızı etin katma değer yaratacak ürün potansiyeli 35 tona düşüyor, bizim gibi üreticilerin sadece geçici teşvikler ile değil sürdürülebilir kalıcı hayvancılık politikaları ile desteklenmesi zorunluluğu ortadan kalkmadıkça ideal seviyede tüketimden söz etmek romantik bir bakış açısı olur" diye konuştu.
Arjantin tüketimde dünya lideri
OECD verilerine göre 2020'nin son çeyreğinde kırmızı et tüketiminin en yüksek olduğu 3 ülke Arjantin (36.8 kg), ABD (26.1 kg) ve Brezilya (24.4 kg). Bu ülkelerde bir önceki yıla kıyasla kişi başı et tüketimi ortalamasında düşüş söz konusu. Et tüketiminin en fazla olduğu Arjantin'in 2019 yılında kişi başı dana ve sığır eti tüketimi ortalama 37.9 kilogramdı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.