Salgın kontrol edilemiyor
Dünya genelinde 1 milyon 170 bin kişinin ölümüne neden olan koranavirüs salgını hız kesmiyor. İngiltere'de can kaybı 100 bin eşiğini geçerken, ABD'de yeni yönetim aşı seferberliği başlatma kararı aldı
27.01.2021 16:29:00





Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) vaka sayısı 101 milyonu aştı. Koronavirüs nedeniyle şu ana kadar 2 milyon 170 bin kişi hayatını kaybetti. ABD vaka sayısı bakımından dünyada ilk sırada yer alırken, onu Hindistan, Brezilya, Rusya, İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya, Türkiye, Almanya, Kolombiya, Arjantin, Meksika, Polonya, Güney Afrika ve İran izliyor. Can kaybı bakımından da ABD'nin ardından Brezilya, Hindistan, Meksika, İngiltere, İtalya ve Fransa geliyor. Mutasyonla birlikte artış eğilimine geçen salgında bazı ülkelerde durum vahim boyurlara ulaştı. İngiltere'de Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 100 bini geçmesi ülkedeki durumu gözler önüne serdi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, yaşanan can kayıplarıyla ilgili önceki günkü konuşmasında 'hükümetin atılan adımların sorumluluğunu üstlendiğini' belirtip "Gerçekten yapabileceğimiz her şeyi yaptık. Kaybedilen her can için çok ama çok üzgünüm" dedi.
ABD'de aşı çalışmaları hızlandı
İngiltere'de durum böyleyken en çok vaka ve can kaybı görülen ABD'de ise yeni yönetim tüm vatandaşları aşılamak için çalışmalarını hızlandırdı. Bu kapsamda ABD Başkanı Joe Biden, Covid-19 salgını yüzünden zor günler geçiren eyaletlere aşı tedarikinin önümüzdeki günlerde hızlandırılacağını belirterek, en geç sonbahar başına kadar 300 milyon Amerikalıya yetecek aşı stokuna sahip olacağı vaadinde bulundu.
Seçim döneminde ilk 100 gün için 100 milyon aşı hedefini koyduklarını anımsatan Biden, "Biz işleri yoluna koymak için elimizden geleni yapacağız ancak bu süreçte birçok şey yanlış gidebilir" uyarısında bulundu.
Şu anki mevcut aşı stokuna bakarak eyaletlere ve ABD'ye bağlı topraklara aşı gönderimini hızlandıracaklarını belirten Biden, "Şu anki mevcut haftalık aşı dağıtımını 8,6 milyon dozdan 10 milyon doza çıkaracağız. Aşılar, eyaletlere ve bölgelere nüfusuna göre dağıtılacak. Bu da daha çok Amerikalının beklenenden daha kısa sürede aşı olmasını sağlayacak" ifadesini kullandı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.