Sarı susam Japonya yolunda
Türkiye’nin en kaliteli susamı Muğla’nın Gökova havzasında geleneksel yöntemlerle üretiliyor. Yağ oranı yüksek ve aroması çok lezzetli olan sarı susamın en büyük taliplisi ise Japonlar





Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Gökova'nın geleneksel yöntemlerle üretilen susamının son yıllardaki en büyük müşterisi Japonya.
Japonlar, geleneksel yemekleri şuşi yapımında ve yemeklerde dekoratif ürün olarak kullanıyor. Susam hasadının başlaması sonrası Japonya'dan ihracatçı firma ile Gökova'ya gelen Japon iş adamları susam tarlasında incelemelerde bulundu.
Gökova havzasında 9 bin dekarlık alanda sarı susam ekimi yapılıyor. Gübre kullanılmadan organik olarak yetiştirilen sarı susamın Haziran ayında ekimi yapılıyor.
Eylül ayında ürünlerin kesilmesi ve kurumaya bırakılmasının ardından 18-20 gün sonra geleneksel yöntemlerle ana ürün çırpılarak çıkarılıyor.
Havası ve toprağı nedeniyle Muğla bölgesinde sadece Gökova havzasında yetişen sarı susamdan bu yıl 100 ton rekolte bekleniyor. İhracatçı firma yetkilisi ve Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Moiz Hemsi, "Gökova'da yetişen susamları Japonya'ya ihraç ediyoruz. Bu sene ürünlerde bir sıkıntı beklenemiyor. Hava şartları gayet uygun gitti ve susam mahsulü bol gözüküyor.
Biz şirket olarak çalıştığımız her bölgeden alıyoruz. Tamamını Japonya'ya ihraç ediyoruz. Sarı Suma'ı daha çok dekorasyon için salatalarda ve geleneksel yemekleri Suşi'de kullanıyorlar" dedi.
Susamı satın alan Japon tüccar Masashi Tanugichi ise "Japonya'dan her yıl Türkiye'ye geliyoruz. Sezon Eylül ayı olduğu için Susam'ı görmeye ve almaya geliyoruz.
Susam'ı Japonya'da farklı alanlarda kullanıyoruz. Yemeklerde dekorasyon amaçlı kullanıyoruz. Suşi'de kullanıyoruz. Her sene Türkiye'ye gelerek ihracatçı kanalıyla ürünleri satın alıyoruz" şeklinde konuştu.
İHA