logo
20 OCAK 2025

Sayın hükümet, istifa edebilir misiniz!

13.04.2020 00:00:00
'Sayın hükümet, istifa edebilir misiniz!' seslendirme dosyası:

Mustafa Reşit Paşa, 3 Kasım 1839'da, sabahleyin evinden çıkarken hane halkı ile helalleşiyordu. O günün akşamı evine sağ salim döneceğinden emin değildi. Giriştiği işte gidip dönmeme ihtimali vardı. Paşa nereye gidiyordu? Uzak ve tehlikelerle dolu bir diyara mı? Yoksa kendisi hakkında verilecek bir idam hükmünü işitmeye mi? İkisi de değil. Sadece padişahın tebaasına lütfettiği, ihsan buyurduğu bir Hatt-ı Hümayunu, yani Tanzimat Fermanını okumaya gidiyordu. 

Yaptığı kolay bir iş değildi. Osmanlı tarihinde ilk kez, padişahın bile bağlılık yemini ettiği temel ilkeler ve kurallar belirleniyordu. Olumsuz bir durumda, kendisine suç ortağı oluşturmak için Gülhane'de, metinde imzası olan 38 devlet adamını da yanına alarak okumuştu. 

Mustafa Reşit Paşa'nın korktuğu başına gelmedi ancak Osmanlı toplumunu padişahın kulu olmaktan çıkarıp; can, mal ve namus emniyetini teminat altına alma, yargısız infazlara ve keyfi uygulamalara son verme amacını taşıyan Hatt-ı Hümayun toplumda karşılık bulmadı. Tepki ile karşılandı çünkü, o dönemde toplumun gelişmelerden haberdar olacağı, bilgileneceği basın yayın araçları yoktu. Olsa da okuma yazma bilen yoktu. Toplum, gelişmeleri; vaizlerden, hocalardan, tekke ve medreselerden ve de ayanlardan duyuyor ve öğreniyordu. Ulema sınıfı ve iltizam sahibi ayanlar Tanzimat'a karşı olduğu için onlardan bilgi alan halkın karşı çıkması da kaçınılmaz oldu.  

Ancak yine de Tanzimat; kurtuluştan sonra, kurulan devletin Cumhuriyet olmasının temellerini attığı gibi, Cumhuriyet'i kuran ve büyüten ekibi de yetiştirdi. 

Tanzimat'ın ilanının üzerinden tam 181 yıl geçti. Krallıklar dünyanın her tarafında yıkıldı. Her yerde anayasalar oluşturuldu, yasalar yapıldı. Düşünce ve ifade özgürlüğü tüm dünyada kabul edilen en temel hak ve özgürlük oldu. Ancak bazen bizleri yüzlerce yıl öncesine götüren olaylara tanıklık ediyoruz.  

Gözümü açan koronavirüsle; süper güç kabul edilen Batı devletlerinin kağıttan kaplan olduklarını gördük. 

Havuz ve yandaş medyasıyla kötü yönetimi gizlenen AKP iktidarının beceriksizliğini ve Türkiye ekonomisinin 'tam takır kuru bakır' olduğunu gördük. 

Birçok ülke, vatandaşlarının banka hesaplarına paralar yatırırken, bizimkilerin İBAN numarası verip yardım kampanyası başlattığını gördük. Yaklaşık bir aydır maske dağıtımının nasıl olacağını konuşuyoruz. 

Son olarak sokağa çıkma yasağının duyurulma şekli, aklı başında olan herkesi hayrete düşürdü. 

Sokağa çıkma yasağının başlamasına iki saat kala, kimlerin istisna tutulacağı açıklanmadan, insanların ekmek-su gibi en temel ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağına dair bir duyuru yapılmadan, gecenin onunda iki saat sonra sokağa çıkma yasağı başlayacağının duyurulması toplumda panik oluşturdu. 

Yaklaşık bir aydır evinde bekleyip izole olanlarla, bir aydır dışarıda olanlar, fırınların ve marketlerin önünde buluştu. Buluştu demek yetersiz, sarmaş dolaş oldu. 

Yaşanan panik ve hükümetin beceriksizliği sosyal medya üzerinden yayılınca, #hükümetistifa hashtagı açıldı. Gerçek olmayan hesaplar, düşüncelerini açıkça yazıyor. Ancak gerçek hesaplardan yapılan paylaşımlar ise ülkenin acı halini önümüze koydu.  İnsanların "hükümet İstifa" derken başına bir iş gelebileceği endişesini ne kadar yoğun yaşadıklarını gördük.  

Kimisi "yazıp yazıp sildiğini" ifade ediyor, kimisi "anladınız siz onu" diyor… Birçok kullanıcı hesabından ise, "Sayın hükümet! Eğer kızmaz, hesabımı askıya almaz ve de beni savcılığa çağırmazsanız bir diyeceğim var! Acaba istifa edebilir misiniz?" mealinde tweet'ler atıldı.

Dünyanın gelişmiş ülkelerinde, yıllar önce kabul edilip hayata geçirilen ve Padişah Abdülmecit tarafından da onaylanan fermanı okumaya giderken, evindekiler ile helalleşen M. Reşit Paşa fotoğrafı, o dönemin şartlarını göstermekte ve yargısız infazlara izin verilmeyeceği ilkesini duyuran Tanzimat'ın ne kadar gerekli olduğunu ortaya koymaktadır.  

Beceriksizliği her tarafından akan hükümete istifa et derken insanların çektiği ıstırapsa, bu hükümetin gitmesi için beceriksizlikten çok daha mühim sebeplerin var olduğunu göstermiştir.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Lütfullah Önder / diğer yazıları
Yeni hedef Batı Şeria
İsrail'den endişelendiren açıklama
Ekrem İmamoğlu’ndan hakkındaki soruşturmaya ilk tepki
‘Sözümün arkasındayım’
Atom bombası yemiş Hiroşima'dan bin kat beter
Sadece insanları değil, binaları da yok etmişler!
Haftada üç kez imza verecek
Cem Aydın adli kontrol şartıyla serbest
Haftaya soruşturmalarla başladık
Ekrem İmamoğlu hakkında da soruşturma başlatıldı
İYİ Parti'de bir istifa daha
Konya milletvekili Ünal Karaman istifa etti
471 gün sonra bombardımansız bir sabah
Çocuklar ilk kez korku olmadan uyudu
Merkez Bankası'ndan yeni karar
KKM'de vadeler kısıtlandı
CHP Gençlik Kolları Başkanı gözaltına alındı
CHP'den peş peşe tepki
Savcılarımız çok çalışıyor çok!
Ümit Özdağ hakkında Cumhurbaşkanı'na hakaret suçundan soruşturma
Sivas güne depremle başladı
Ulaş ilçesinde 3.9 büyüklüğünde deprem
Bir Rize efsanesi!
Şenliğin böylesi dünyada azdır
Araplar Getir'i ele geçirdi
Şirketini sattı, şimdi de ağlıyor!
471 gün sonra sapasağlamlar
Hamas esirlere iyi bakmış
Yeni hedef Batı Şeria
İsrail'den endişelendiren açıklama
Ekrem İmamoğlu’ndan hakkındaki soruşturmaya ilk tepki
‘Sözümün arkasındayım’
Atom bombası yemiş Hiroşima'dan bin kat beter
Sadece insanları değil, binaları da yok etmişler!
Haftada üç kez imza verecek
Cem Aydın adli kontrol şartıyla serbest
Haftaya soruşturmalarla başladık
Ekrem İmamoğlu hakkında da soruşturma başlatıldı
İYİ Parti'de bir istifa daha
Konya milletvekili Ünal Karaman istifa etti
471 gün sonra bombardımansız bir sabah
Çocuklar ilk kez korku olmadan uyudu
Merkez Bankası'ndan yeni karar
KKM'de vadeler kısıtlandı
CHP Gençlik Kolları Başkanı gözaltına alındı
CHP'den peş peşe tepki
Savcılarımız çok çalışıyor çok!
Ümit Özdağ hakkında Cumhurbaşkanı'na hakaret suçundan soruşturma
Sivas güne depremle başladı
Ulaş ilçesinde 3.9 büyüklüğünde deprem
Bir Rize efsanesi!
Şenliğin böylesi dünyada azdır
Araplar Getir'i ele geçirdi
Şirketini sattı, şimdi de ağlıyor!
471 gün sonra sapasağlamlar
Hamas esirlere iyi bakmış
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.