Seferihisar sağlam çıktı
'Yavaş şehir' olarak dünyada ünlenen Seferihisar, 6.6 büyüklüğündeki depremin merkez üssüne en yakın yerleşim yeri olmasına rağmen hiç hasar almadı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Seferihisar'da hamdolsun ne yıkık, ne ağır ne de orta hasarlı binamız var" dedi. Tsunaminin kısmen etkilediği Seferihisar'ın sırrı ise az katlı yapılaşmada ve taş evlerde saklı.
01.11.2020 22:25:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Cuma günü İzmir'i etkileyen depremde can kaybı dün sürekli artış gösterdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Samsun'da can kaybının 58'e yükseldiğini açıkladı. Akabinde AFAD sayıyı 60'a çıkardı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında çok sayıda bakan merkez üssü İzmir'in Seferihisar ilçesi açıkları olan 6.6 büyüklüğündeki deprem nedeniyle İzmir'deydi. Fuat Oktay, İzmir AFAD Koordinasyon Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, depremin gerçekleştiği andan itibaren çalışmaların, İzmir Valiliği ve AFAD'ın koordinasyonunda 26 farklı grupta sürdüğünü belirtti.
En sağlamı Seferihisar
Hasar tespit çalışmalarına değinen Oktay, şunları kaydetti: "Toplam 1238 binada çalışmalarımızı tamamlamış durumdayız. Bağımsız bölüm olarak baktığımızda toplam 23 bin 807 bağımsız bölümümüz, dairemiz var. Bunlardan 1238 binadan 26'sı acil yıkılacak, ağır hasarlı ve yıkık bina. Bağımsız bölüm olarak baktığımızda bu sayı 365'tir. Bornova'da 4 ağır hasarlı binamız,1 orta hasarlı binamız, 111 az hasarlı binamız ve 251 hasarsız binamız var. Hasarın en yoğun olduğu ilçemiz Bayraklı'da 6 binamız yıkık durumda, 7 binamız acil yıkılacak durumda, yine 9 binamız ağır hasarlı, 3 binamız orta hasarlı ve 260 binamız da az hasarlı olarak tespit edilmiş durumda. 586 binamızda hasar olmadığını tespit etmiş durumdayız. Seferihisar'da hamdolsun ne yıkık, ne ağır ne de orta hasarlı binamız var. Toplamda şu ana kadar tespit edilen rakamları sizlerle paylaşıyorum. 6 yıkık, 7 acil yıkılacak ve 13 ağır hasarlı, 4 orta hasarlı ve 371 de az hasarlı binamız var. 837 de toplamda hasarsız bina tespit edilmiş."
Oktay, yoğun şekilde devam eden hasar tespit çalışmalarını 10 günden daha erken sürede tamamlamaya çalışacaklarını belirterek, "Özellikle hasarlı binalara, orta hasarlı da olsa, ağır hasarlı binalara kesinlikle zaten müsaade etmiyoruz, hiçbir vatandaşımızın şu anda o binalara girmelerini önermiyoruz" dedi. Oktay, Seferihisar'da oluşan kısmi tsunami nedeniyle 19 teknenin battığını, 23 tekne ve 1 kara aracının da ekipler tarafından kurtarıldığını kaydetti.
Buse taburcu olacak
Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli'nin enkaz altındayken telefonla görüştüğü Buse Hasyılmaz sağlığına kavuştuğunu, Pazartesi ya da Salı günü taburcu olacağını açıkladı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının depremden hemen sonra soruşturma başlattığına işaret ederek, "Bir başsavcıvekilimiz başkanlığında 3 savcıyla birlikte bir heyet teşekkül ettirdi, bilirkişi heyetleri isimlerini belirledi" dedi.
İnşaat Mühendisleri Odası'ndan eleştiri
Öte yandan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, depremle ilgili hasar tespit çalışmalarında yer almak için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvurduklarını ancak bu taleplerinin kabul görmediğini açıkladı. Açıklamaya göre, meslek odası depremin ilk saatlerinden itibaren hasar tespit çalışmalarında yer almak için çabaladı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, diğer illerden kalabalık bir ekibin katılım sağladığı ve oda ile ilgili organizasyon yapılamayacağını bildirerek, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin talebini geri çevirdi.
Validen soygun uyarısı
Öte yandan depremin ardından kent sakinlerini uyaran Vali Yavuz Selim Köşger, hasar tespiti için evlerine yetkili ekipler dışında kimsenin girmesine izin vermemelerini istedi. Köşger, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından 910 kişiden oluşan 450 ekibin sahada olduğunu belirtti. Köşger, "Yetkili ekipler dışında kimsenin konutlarınıza girmesine izin vermeyin. Böyle gerekçelerle evlere girilip soygun yapılmasına karşı uyanık olalım" ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.