Şehirler iyotlu tuza alıştı
Türkiye genelinde yüzde 85'e kadar çıkan iyotlu tuz kullanımının kentlerde yüzde 90 kırsalda ise yüzde 70 düzeyinde olduğu belirlendi
01.04.2014 00:00:00
HABER MERKEZİBebek ve çocuklarda büyüme, gelişme, öğrenme ve zeka geriliği, gebelerde düşük ve ölü doğum riski gibi sorunlara yol açan iyot yetersizliğinin ortadan kaldırılması için alınan önlemler meyvesini vermeye başladı. Türkiye genelinde yüzde 85'e kadar çıkan iyotlu tuz kullanımı, kentlerde yüzde 90, kırsalda ise yüzde 70 düzeyinde. Batı ve kuzeyde iyotlu tuz kullanımı artarken doğuya doğru gidildikçe oranlarda düşme görülüyor. İyot yetersizliği en fazla doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocukları etkiliyor, bebek ve çocuklarda büyüme, gelişme, öğrenme ve zeka geriliği, gebelerde düşük ve ölü doğum riski ve her yaşta guatr gibi sorunlara yol açıyor. Geçen yıl ağustos ayında çıkarılan Türk Gıda Kodeksi Tuz Tebliği ile sofra tuzuna 25-40 mg/kg oranında potasyum iyodat katılması zorunlu hale getirildi. Tebliğde ayrıca iyot için belirlenmiş üst limitin artı 3 mg/kg farklılık gösterebileceği, iyot tüketmemesi gereken kişiler için iyotsuz sofra tuzu üretimi yapılabileceği hükmü de yer aldı.İyotlu tuz kullanımı artıyor 1995 yılında Türkiye genelinde yüzde 18.2 olan iyotlu tuz kullanım oranı, yüzde 85.4'e yükseldi. Bu oran kentlerde kırsala göre daha yüksek. Kentlerde yüzde 90 olan iyotlu tuz kullanım oranı kırsalda yüzde 71.5 düzeyinde. Batı ve kuzeyde bu oran artarken doğuya doğru gidildikçe düşme görülüyor. İyotlu tuz kullanımı oranı İstanbul'da yüzde 97.4, batıda yüzde 93.5, kuzeyde yüzde 90.5, Orta Anadolu'da yüzde 85.3, güneyde yüzde 78.6, doğuda yüzde 61.4, GAP bölgesinde ise yüzde 57.8 düzeyinde.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.