YENİ MESAJ/LONDRADünyada şeker tüketiminin son 30 yıllık süreçte azaldığı, buna karşın obezitenin artış gösterdiği açıklandı. Londra'da gerçekleştirilen iki ayrı toplantıda 3 gün boyunca şeker sektörünün geleceğinin masaya yatırıldı. Uluslararası Şeker Örgütü (ISO) ile Dünya Pancar ve Kamış Üreticileri Birliği (WABCG) toplantıları 24-26 Kasım tarihleri arasında Londra'da gerçekleştirildi. Şeker pancarı ve şeker kamışı üretici örgütlerinin yanı sıra şeker sanayicilerinin de yer aldığı toplantılarda Türkiye'yi Pankobirlik temsil etti. Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk'un da İcra Kurulu'nda yer aldığı WABCG'nin Yıllık Olağan Genel Kurulu da Londra'da toplandı.Obezitenin sorumlusu NBŞİngiltere'nin 150 yıllık istatistik kuruluşu Czarnikow Group'un Uzman Analisti Stephan Geldart; İngiltere, Avustralya ve ABD'de 1980'li yıllara göre kişi başına şeker tüketiminin üçte iki oranında azalmasına rağmen obezitede artış yaşandığına dikkat çekti. Nişasta Bazlı Şeker'in (NBŞ) 1960'lı yıllarda şekerli mamuller sanayinde kullanılmaya başlandığını vurgulayan Geldart, ABD'de NBŞ kullanımındaki artışla paralel pancar ve kamış şekeri tüketiminin azaldığını, obezitenin de 60'lı yıllardan başlayarak artan bir oranla sorun haline geldiğini söyledi. Geldart, 30 yıl öncesine göre toplam şeker tüketiminin ABD'de yüzde 17 oranında azalmasına rağmen obezitenin yüzde 42-62 oranında arttığını vurguladı. Geldart, benzer şekilde son 30 yılda Avustralya'da şeker tüketimi yüzde 20 azalırken obezitenin yüzde 30 arttığını, İngiltere'de de şeker tüketimi üçte iki azalırken obezitenin yüzde 20 artış gösterdiğini belirtti. Toplantılarda Türkiye'yi temsil eden Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Türk çiftçisinin ve Pankobirlik'in Türk insanını kimyasal şekere mahkum etmeyeceğini belirterek, "Bizim pancar şekeri sektörümüz büyük kaynaklar harcayarak reform gerçekleştiren ve dünyaya meydan okumaya hazırlanan AB şeker sektörü ile hem fiyatta hem de verimlilik de her şeye rağmen rekabet edebilecek durumdadır" dedi.