Şifa kaynağı dereotu
Uzmanlara göre, salata, çorba, sos, balık ve et yemeklerinde kullanılan dereotu tam bir şifa kaynağı
25.12.2015 00:00:00
Bitki uzmanlarına göre, gaz söktürücü, yatıştırıcı ve hazmettirici özellikleri bulunan dereotunun nefes açmak ve kötü ağız kokulardan arınmak için yarım ya da bir çay kaşığı tohumunun çiğnenmesi yeterli oluyor. Dereotu mide krampları ve spazmlarında da oldukça etkili. Tohumları kusma, hıçkırık ve karın şişmesi gibi rahatsızlıklara da iyi geliyor. Dereotu tohumunun bal ile şerbet yapılarak içilirse kusmayı kolaylaştırıyor. Tohumlarından yapılan çay, bağırsak yanmaları, karın ağrıları ve idrar yapamama gibi durumlarda fayda sağlamakta. Dereotu çayı yapmak için, ezilmiş 2 çay kaşığı dereotu tohumunu, kaynamakta olan suya atarak 2-3 dakika kaynatılması yeterli. On dakika kadar çayın demlenmesi beklendikten sonra, her yudumda nefesin açıldığı hissediliyor.
Anne sütünü artırıyor
Dereotunun aynı zamanda sindirime yardımcı ve idrar söktürücü özelliği de bulunuyor. Düzenli tüketilmesi durumunda, emzikli kadınların sütünü arttırma gibi özellikleri ile de halk reçetelerine girmiş vaziyette. Çürüme, ezilme, sancı, öksürük, uykusuzluk, sarılık, iskorbüt, ağrılı yerler, karaciğer, safra ve bağırsak problemleri, böcek sokmaları gibi rahatsızlıklarda kullanılıyor.
Kolesterolü azaltıyor
Tohumları, sindirim sisteminde ishale neden olan birçok bakteriye karşı vücudu koruyor. Lapası rahimdeki enfeksiyonları temizliyor. Hayvanlar üzerindeki denemelerde, damarlarda genişlemeyi arttırdığı ve kan basıncını düşürdüğü, solunumu teşvik ettiği ve kalp atış hızını azalttığı belirlenmiş. Yine fareler üzerinde yapılan deneylerde, dereotu yapraklarından çıkarılan coumarin 14 günlük kürü ile farelerin kan serumunda trigliserit seviyesinde yüzde 50, toplam kolesterol seviyesinde ise yüzde 20 azalma sağladığı belirlenmiş.
Anne sütünü artırıyor
Dereotunun aynı zamanda sindirime yardımcı ve idrar söktürücü özelliği de bulunuyor. Düzenli tüketilmesi durumunda, emzikli kadınların sütünü arttırma gibi özellikleri ile de halk reçetelerine girmiş vaziyette. Çürüme, ezilme, sancı, öksürük, uykusuzluk, sarılık, iskorbüt, ağrılı yerler, karaciğer, safra ve bağırsak problemleri, böcek sokmaları gibi rahatsızlıklarda kullanılıyor.
Kolesterolü azaltıyor
Tohumları, sindirim sisteminde ishale neden olan birçok bakteriye karşı vücudu koruyor. Lapası rahimdeki enfeksiyonları temizliyor. Hayvanlar üzerindeki denemelerde, damarlarda genişlemeyi arttırdığı ve kan basıncını düşürdüğü, solunumu teşvik ettiği ve kalp atış hızını azalttığı belirlenmiş. Yine fareler üzerinde yapılan deneylerde, dereotu yapraklarından çıkarılan coumarin 14 günlük kürü ile farelerin kan serumunda trigliserit seviyesinde yüzde 50, toplam kolesterol seviyesinde ise yüzde 20 azalma sağladığı belirlenmiş.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.