Sincan'da altyapı tamam fakat...
Çin’in en büyük eyaletlerinden biri olan Sincan (Doğu Türkistan) Uygur Özerk Bölgesi, Çin'in küresel projesi Kuşak ve Yol inisiyatifi sayesinde ulaşım, alt yapı ve diğer alanlarda ciddi bir büyüme yaşadı. Bölgenin dünya ile bağlantısı 21 havalimanı ile sağlanıyor. Ancak bölgenin asıl halkı olan Uygur Türklerinin özgürlüklerini doyasıya yaşadıkları konusunda şüpheler var





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Çin Uluslararası Radyosu'nun verdiği bilgilere göre, Çin'in kuzeybatısından bulunan Sincan (Çince'de Şinciang diye okunuyor) Uygur Özerk Bölgesi, son yıllarda yapılan yatırımlarla ulaşım ve bağlantıda çok önemli mesafe aldı.
Moğolistan, Rusya, Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan dâhil olmak üzere sekiz ülkeyle komşu olan Sincan Uygur Özerk Bölgesi, 5 bin 700 kilometre uzunluğunda bir sınıra sahip.
Sincan, Çin'in yüz ölçümü ve komşularıyla olan sınır uzunluğu bakımından ülkenin en büyük eyalet düzeyindeki idari bölgesi durumunda. Son yıllarda, Çin'in etkili bir şekilde uyguladığı Kuşak ve Yol inisiyatifi sayesinde Sincan kendi bölgesel üstünlüğüyle dışa açılma sürecinde hızla gelişiyor.
Bölgede şu anda 111 adet uluslararası karayolu arteri Sincan ve 5 komşu ülkeyi birbirine bağlıyor. Son olarak Çin-Kırgızistan-Özbekistan uluslararası karayolu da hizmete girdi.
Demiryolu inşasında gelinen noktaya bakıldığında Sican'ın başkenti Urumçi, ulusal yüksek hızlı demiryolu ağına bağlandı.
Böylece 2014 yılında Doğu Türkistan'da hizmete giren 1320 kilometre uzunluğundaki demiryolu hattıyla bölgede toplam hizmete giren demiryolu hattı uzunluğu 6 bin 231 kilometreye ulaştı.
2019 yılının Mayıs ayı itibarıyla 21 adet sivil havaalanına sahip olan Sincan, 20 dış hat ve 80 iç hat olmak üzere 264 noktaya uçuş gerçekleştirebiliyor. Öte yandan Sincan'ı Pakistan, Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan'a bağlayan 17 sınır ötesi fiber optik kablo hattı bulunuyor.
Avrupa'ya tren seferleri hizmette
Sincan'dan geçen Çin-Avrupa kargo treni seferlerinin sayısı hızla artıyor. 2014-2019 yılları arasında, Sincan'dan geçerek Avrupa'ya giden kargo treni seferlerinin sayısı 2 bin 564'ü bulurken, tren seferlerinde yıllık ortalama artış yüzde 100'den fazla oldu.
Başta Sincan, Çongcing ve Çengdu olmak üzere 13 eyalet arasında Çin-Avrupa kargo treni seferlerine dair istişare mekanizması kuruldu. Şu ana kadar Orta Asya ve Avrupa'daki 25 destinasyona günlük kullanım eşyaları, giyim ve mekanik ekipman gibi 200 yüzden fazla ürün taşıyan kargo treni seferleri Sincan'dan geçiş yapıyor.
Yabancı öğrenciler de eğitim alıyor
Sincan, Kuşak ve Yol güzergâhındaki ülkelerle eğitim temasını ve iş birliğini sürekli olarak yoğunlaştırıyor. 2015'ten Mayıs 2019'a dek, 12 bin 500 yabancı öğrenci Sincan'da eğitim görmenin yanı sıra bölgeden 970 kişi eğitim amacıyla yurt dışına gönderildi. 2018'de Sincan'a giden yerli ve yabancı turistlerin sayısı geçen yıla göre yüzde 40 oranında artarak 150 milyon kişiyi buldu.
Bu yılda bölgede gerçekleştirilen toplam turizm tüketim tutarı ise yüzde 41.59 oranında yükselerek 257.9 milyar yuana ulaştı. Öte yandan Türkiye'de Doğu Türkistan olarak adlandırılan Sincan Özer Bölgesi'nde Çin Uluslararası Radyosu'nun bahsettiği çalışmaların kaymağını bölgeye yerleştirilen Çinliler yiyor. Bu çalışmalardan Uygur Türklerinin istifade ettiğini çıkarabilmek mümkün görünmüyor.
Uygur Türklerinin Türkiye'deki temsilcileri son dönemde çok sayıda Türk'ün gözaltına alındığını, toplama kamplarında beyin yıkama faaliyetlerine tabi tutulduğunu, camilerin gözlem altında tutulduğunu, kamuda çalışan Uygurların oruç tutmasına izin verilmediğini savunuyor.