logo
19 HAZİRAN 2025

Sizin kıyasla ne işiniz vardır?

Hz. Ebu Abdullah (İmam Cafer Sadık) aleyhisselam'ın şöyle buyurduklarını duydum: "Kıyas ehli, kıyaslamalarla ilme ulaşmak istediler ama kıyaslamalar onlara, haktan uzaklaşmaktan başka bir şey sağlamadı. Aslında kıyaslamalarla Allah'ın dinine ulaşılamaz

24.04.2025 16:42:00
Haber Merkezi
Sizin kıyasla ne işiniz vardır?
Sizin kıyasla ne işiniz vardır?
Ebu Şeybetü'l-Horasani'den, dedi ki: Hz. Ebu Abdullah (İmam Cafer Sadık) aleyhisselam'ın şöyle buyurduklarını duydum: "Kıyas ehli, kıyaslamalarla ilme ulaşmak istediler ama kıyaslamalar onlara, haktan uzaklaşmaktan başka bir şey sağlamadı. Aslında kıyaslamalarla Allah'ın dinine ulaşılamaz."

Fazl bin Şazan merfu olarak rivayet eder ki: Hz. Ebu Cafer (İmam Muhammed Bâkır) aleyhisselam ve Hz. Abdullah (İmam Cafer Sadık) aleyhisselam şöyle buyurdular: "Her bidat sapıklıktır her sapıklığın varacağı ise ateştir."

Muhammed bin Hekim'den, dedi ki: Hz. Ebu'l-Hasan Musa (İmam Musa bin Cafer el-Kazım) aleyhisselam'a şöyle arz ettim: "Sana feda olayım; sayenizde dinde derin bir kavrayışa sahip olduk ve Allah, bizi başkalarına muhtaç etmedi.

Artık bizden birileri bir mecliste bulunduğunda, bir kimse arkadaşına bir soru yönelttiği zaman, Allah'ın sizin aracılığınızla bize bahşettiği bilgi sayesinde soruyu da cevabını da bilmektedir.

Ancak bununla birlikte bazen öyle şeylerle de karşılaşırız ki, o konuda ne sizden ne de babalarınızdan bize bir şey gelmiş değildir. Böylesi durumlarda bakıyor, zihnimize gelen en güzel görüşü ve sizden bize gelenlere en uygun olan düşünceyi esas alıyoruz."

Buyurdular ki: "Heyhat! Heyhat! Ey Hekim'in oğlu, Allah'a yemin ederim ki, işte bu hususta birçok kimse helak olmuştur."

İbn-i Hekim diyor: İmam daha sonra şöyle devam ettiler: "Allah lanet etsin… "O Ali böyle demiştir; ben de şöyle diyorum." derdi.

Bu arada Muhammed bin Hekim, Hişam bin Hakem'e dedi ki: "Allah'a andolsun ki, ben (bu soruyu sormakla) sırf kıyas yapmak için ruhsat almayı amaçlamıştım."

Yunus bin Abdurrahman'dan, dedi ki: Hz. Ebu'l-Hasan el-Evvel (İmam Musa bin Cafer el-Kazım) aleyhis-selam'a: "Allah'ı nasıl birleyeyim?" dedim.

Buyurdular ki: "Ey Yunus, sakın bidatçi olma! Kişisel görüşüne itimad eden helak olur. Peygamberi'nin Ehlibeyt'ini terk eden sapar. Allah'ın kitabını ve Peygamberi'nin sözünü terk eden ise kâfir olur."

Ebu Besir'den, dedi ki: Hz. Ebu Abdullah (İmam Cafer Sadık) aleyhisselam'a: "Öyle şeylerle karşılaşıyoruz ki, hallini ne Allah'ın kitabında bulabiliyoruz ne de sünnette. Böylesi yerlerde kendi görüşümüzü işletiyoruz?" dedim.

Buyurdular ki: "Hayır, çünkü isabet etsen sevap almazsın, yanılsan da Allah'a yalan bağlamış olursun."

Abdurrahim el-Kasir'den, dedi ki: Hz. Ebu Abdullah (İmam Cafer Sadık) aleyhisselam şöyle buyurdular: "Resulullah sallallahu aleyhi ve alih şöyle buyurmuşlardır: "Her bidat sapıklıktır, her sapıklık da ateştedir."

Semea bin Mihran'dan, dedi ki: Hz. Ebu'l-Hasan Musa (İmam Musa bin Cafer el-Kazım) aleyhisselam'a şöyle arz ettim: "Allah işlerinizi ıslah etsin. Bizler bir araya geliyor ve aramızda bilgilerimiz oranında müzakerede bulunuyoruz.

Karşımıza ne çıkarsa mutlaka onunla ilgili yanımızda yazılı bir şey vardır. Kuşkusuz bu, Allah'ın sizin aracılığınızla bize bahşettiği bir nimetidir.

Ama bununla birlikte bazen de karşımıza bazı küçük şeyler çıkıyor ki, o konuda yanımızda bir şey bulunmuyor. Bu durumda birbirimize bakakalıyoruz. Ama yanımızda ona benzer bilgiler bulunmaktadır, biz de onu bu bilgilerin en güzeline kıyaslıyoruz."

Buyurdular ki: "Sizin kıyasla ne işiniz vardır? Zaten sizden önce helak olanlar da kıyas yüzünden helak oldular."

Ardından eklediler: "Karşınıza hakkında bilgi sahibi olduğunuz bir şey çıkarsa, bildiğinizi söyleyin. Bilmediğiniz bir şeyle de karşılaşırsanız, -elini ağzına götürerek- susun işareti yaptı."

Sonra şöyle devam ettiler: "Allah… lanet etsin, Ali böyle demiştir, ben ise şöyle diyorum; ashabın görüşü bu idi, ben ise şu görüşteyim, derdi." Sonra da: "Onun sohbetine katılıyor muydun?" buyurdular.

"Hayır, ama onun sözü (görüşü) budur." dedim.

Bu arada dedim ki: "Allah işinizi ıslah etsin. Resulullah sallallahu aleyhi ve alih, kendi döneminde insanların yetineceği her şeyi getirmiş midir?"

Buyurdular ki: "Evet, kıyamete kadar ihtiyaç duyacakları her şeyi de getirmiştir."

Ben: "Bundan bir şey zayi olmuş mudur?" dedim.

İmam: "Hayır, bunlar ehlinin yanındadır." buyurdular."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Özgür Özel'den Dervişoğlu'na cevap
'İstenmeyen olaylar bütünü oldu'
Dervişoğlu ve Özdağ bir araya geldi
Talat Paşa'ya yapılan saldırıya tepki
İsrail ve ABD'ye İran'a İran uyarısı
Rusya'da dikkat çekici açıklama
Google'ın başı dertte
O para cezası uygun bulundu
Soykırımcı İsrail'e bir ortak daha!
O ülke İsrail'e silah verecek
Putin ve Şi'den İran mesajı
'Nükleer mesele güçle çözülemez'
Finlandiya'dan şok karar!
Putin buna çok kızacak
Merkez Bankası'ndan faiz kararı
Faiz yüzde 46'da sabit tutuldu
İsrail Türk hava sahasını kullandı mı?
MSB'den İran açıklaması
TBMM'de Talat Paşa tartışması
Meclis'te 'Ermeni soykırımı' dendi
Türklerin en çok ölüm nedeni belli oldu?
2024'te 489 bin 361 kişi öldü
20 milyon öğrenci için yaz tatili başlıyor
Yarın 'karne zili' çalacak
İran'dan İsrail'e 20'den fazla füze
İran'ın füzeleri İsrail'i vurdu
Gözler Merkez Bankasında
MB'nin faiz kararı ne olacak?
ABD'den öğrenci vizesi için 'sosyal medya' şartı
Kriterler tek tek sayıldı
Özgür Özel'den Dervişoğlu'na cevap
'İstenmeyen olaylar bütünü oldu'
Dervişoğlu ve Özdağ bir araya geldi
Talat Paşa'ya yapılan saldırıya tepki
İsrail ve ABD'ye İran'a İran uyarısı
Rusya'da dikkat çekici açıklama
Google'ın başı dertte
O para cezası uygun bulundu
Soykırımcı İsrail'e bir ortak daha!
O ülke İsrail'e silah verecek
Putin ve Şi'den İran mesajı
'Nükleer mesele güçle çözülemez'
Finlandiya'dan şok karar!
Putin buna çok kızacak
Merkez Bankası'ndan faiz kararı
Faiz yüzde 46'da sabit tutuldu
İsrail Türk hava sahasını kullandı mı?
MSB'den İran açıklaması
TBMM'de Talat Paşa tartışması
Meclis'te 'Ermeni soykırımı' dendi
Türklerin en çok ölüm nedeni belli oldu?
2024'te 489 bin 361 kişi öldü
20 milyon öğrenci için yaz tatili başlıyor
Yarın 'karne zili' çalacak
İran'dan İsrail'e 20'den fazla füze
İran'ın füzeleri İsrail'i vurdu
Gözler Merkez Bankasında
MB'nin faiz kararı ne olacak?
ABD'den öğrenci vizesi için 'sosyal medya' şartı
Kriterler tek tek sayıldı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.