logo
27 AĞUSTOS 2025


Tandır ekmeği: Geleneksel bir lezzet

Tandır ekmeği, yüzyıllardır Anadolu'nun geleneksel mutfak kültüründe önemli bir yere sahip, köklü bir lezzettir

09.01.2025 13:12:00
Ahmet Haydar Tarhanlı
Tandır ekmeği: Geleneksel bir lezzet
Tandır ekmeği: Geleneksel bir lezzet
Tandır ekmeği, geleneksel bir yöntemle hazırlanan ve benzersiz bir lezzete sahip bir ekmek türüdür. Doğru malzemelerin kullanımı, hamurun doğru şekilde yoğurulması ve tandırın uygun şekilde ısıtılması, lezzetli ve kaliteli bir tandır ekmeği elde edilmesinde önemli rol oynar.

Malzemeler



Un: Tandır ekmeği için genellikle yüksek proteinli buğday unu kullanılır. Unun kalitesi, ekmeğin dokusu ve kabarıklığı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
Su: Hamurun kıvamını ayarlamak için su kullanılır. Suyun miktarı, unun türüne ve ortamın nemine bağlı olarak değişebilir.
Maya: Tandır ekmeği için genellikle taze maya kullanılır. Maya, hamurun kabarmasını ve ekmeğe karakteristik bir aroma kazandırmasını sağlar.
Tuz: Tuz, hamurun lezzetini dengeler ve mayanın aktivitesini düzenler.
Yağ: Tandır ekmeği için genellikle sıvı yağ kullanılır. Yağ, ekmeğe nemlilik ve yumuşaklık kazandırır.

Hazırlık



Hamurun hazırlanması: Bir kapta un, maya ve tuz iyice karıştırılır. Ardından, yavaş yavaş su eklenir ve hamur yoğrulmaya başlanır. Hamur, elle veya mikser yardımıyla yoğurulabilir. Hamur yoğrulurken, yağ da yavaş yavaş eklenir. Hamur, elastik ve pürüzsüz bir kıvama gelene kadar yoğrulmaya devam edilir.

Hamurun dinlendirilmesi: Yoğrulan hamur, üzeri kapatılarak ılık bir yerde dinlendirilir. Hamurun dinlenme süresi, mayanın türüne ve ortam sıcaklığına bağlı olarak değişebilir. Genellikle 1-2 saat dinlendirilmesi yeterlidir.

Tandırın hazırlanması: Tandır, odun veya kömür ile ısıtılır. Tandırın içi tamamen ısındığında, ekmek pişirme işlemine geçilebilir.

Ekmeğin pişirilmesi: Dinlenmiş hamur, yuvarlak veya oval şekilde şekillendirilir ve tandırın içine yerleştirilir. Ekmek, tandırın sıcaklığına göre 15-20 dakika içinde pişer.

Ekmeğin servis edilmesi: Pişmiş ekmek, tandırdan çıkarılıp soğumaya bırakılır. Soğuyan ekmek, tereyağı, peynir, reçel gibi çeşitli malzemelerle servis edilebilir.


Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Trump destekçisi kadın, Kuran’ı Kerim’i yaktı
Cumhuriyetçi Valentina Gomez: 'Teksas'ta İslam'ı bitireceğim'
Güney Kore'de akıllı telefonları yasaklıyor
Türkiye'de gündemde değil
Topçular-Eskihisar hattında intihar girişimi
Kadın yolcu feribottan kendini denize böyle attı
Mozaik taşların çalındığı iddia edildi
Süleymaniye Camii'nde hırsızlık
Gazze'de açlık öldürüyor
10 kişi daha açlıktan öldü
Çok sayıda gözaltı var
Kapalıçarşı'da büyük operasyon
Memur-Sen ve Kamu-Sen masadan kalkmıştı
Zam oranı Resmi Gazete'de
Bugün baro başkanları dinlenecek
Komisyon 6. kez toplanıyor
İsrail bu kez Suriye'ye İHA'larla saldırdı
6 Suriye askeri öldü, Şara suskun
Tom Barrack'tan büyük küstahlık
Özrü Barrack değil Lübnan hükümeti diledi
Hakem Kurulu zam kararını açıkladı
Memur-Sen, Hakem Kurulu’ndan çekildi
Barrack, Suriye'nin 'yönetim modelini' açıkladı
ABD, Suriye'ye uygulanan yaptırımları kaldırdı
Yargının hızı bu kez şaşırttı
Mücahit Birinci hakkında jet karar
Madde 66 devleti ilgilendiriyor
Bu işin finali anayasa değişikliği
Tüm Emlak Danışmanları Birliği Başkanı Hakan Akçam:
"Öğrenciler için kira alarmı veriyoruz"
Trump destekçisi kadın, Kuran’ı Kerim’i yaktı
Cumhuriyetçi Valentina Gomez: 'Teksas'ta İslam'ı bitireceğim'
Güney Kore'de akıllı telefonları yasaklıyor
Türkiye'de gündemde değil
Topçular-Eskihisar hattında intihar girişimi
Kadın yolcu feribottan kendini denize böyle attı
Mozaik taşların çalındığı iddia edildi
Süleymaniye Camii'nde hırsızlık
Gazze'de açlık öldürüyor
10 kişi daha açlıktan öldü
Çok sayıda gözaltı var
Kapalıçarşı'da büyük operasyon
Memur-Sen ve Kamu-Sen masadan kalkmıştı
Zam oranı Resmi Gazete'de
Bugün baro başkanları dinlenecek
Komisyon 6. kez toplanıyor
İsrail bu kez Suriye'ye İHA'larla saldırdı
6 Suriye askeri öldü, Şara suskun
Tom Barrack'tan büyük küstahlık
Özrü Barrack değil Lübnan hükümeti diledi
Hakem Kurulu zam kararını açıkladı
Memur-Sen, Hakem Kurulu’ndan çekildi
Barrack, Suriye'nin 'yönetim modelini' açıkladı
ABD, Suriye'ye uygulanan yaptırımları kaldırdı
Yargının hızı bu kez şaşırttı
Mücahit Birinci hakkında jet karar
Madde 66 devleti ilgilendiriyor
Bu işin finali anayasa değişikliği
Tüm Emlak Danışmanları Birliği Başkanı Hakan Akçam:
"Öğrenciler için kira alarmı veriyoruz"
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.