logo
29 MART 2024

Tarihi Hazır Baba Türbesi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Bitlis’in Güroymak ilçesine bağlı Gölbaşı beldesinde bulunan tescilli ‘Hazır Baba Türbesi’ bakımsızlık ve tahribatlar nedeniyle yok olma tehlikesi yaşıyor
13.05.2022 10:38:00 /
Bitlis’in Güroymak ilçesine bağlı Gölbaşı beldesinde bulunan tescilli ‘Hazır Baba Türbesi’ bakımsızlık ve tahribatlar nedeniyle yok olma tehlikesi yaşıyor.
 
Gölbaşı beldesinde tarihi mezarlığın batı tarafında yer alan ve Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün 24.09.2008/24 sayılı kararı ile tescil edilen tarihi türbe yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Gerek definecilerin yaptıkları kaçak kazılar ve gerekse bakımsızlıktan tahrip olan “Hazır Baba Türbesi”nin tarihiyle ilgili net bir bilgiye ulaşılamazken, söz konusu türbenin tarihinin 500 yılı aşkın olduğu yönünde rivayetler bulunuyor.
 
Gölbaşı beldesinin Şenkaya Mahallesi 191 ada 24 parselinde bulunan tarihi türbe Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün kararı ile tescil edilmişse de Gölbaşı Belediyesi'ne ait mülkiyet içerisinde yer alıyor.
 
Konuyla ilgili yetkili kurumlardan yapılan açıklamada ise, söz konusu yapının tarihi tescilli bir yapı olduğu, bulunduğu yerin mülkiyetinin Gölbaşı Belediyesi'ne ait olduğu, tahrip edilen yapı ile ilgili gerekli kontrollerin yapılarak raporlar tutulduğu ifade edildi.
 
Belediye yetkilileri de tarihi yapının yeniden ayağa kaldırılması için bir girişim başlatacaklarını dile getirdiler.
 
Öte yandan, sadece belirli bilgilerin bulunduğu tarihi türbe ile ilgili bazı akademik araştırmalar da bulunuyor. Yapılan akademik araştırmalarda türbenin tarihiyle ilgili bilgilere yer verilmezken, Hazır Baba ile ilgili şu ifadelere yer verildi:
 
“Güroymak ilçesine bağlı Gölbaşı beldesinde halkın içine düştüğü zor durumdan bahsetmektedir. Rivayete göre Gölbaşı, düşman askerleri tarafından kuşatılır. Düşman askerleri Müslüman halkı ortadan kaldırmak üzereyken Hazır Baba olarak adlandırılan kişi ve yedi kardeşi ortaya çıkarak düşmanlarla savaşmaya başlar.
 
Savaşın sonunda düşman askerleri püskürtülür, ancak Hazır Baba ve kardeşleri aldıkları yaralarla şehit olurlar. Bölgede günümüzde Hazır Baba’ya ait olduğu düşünülen türbe belirli zamanlarda ziyaret edilmektedir. İnsanlar genel olarak zor durumda kaldıklarında adı geçen yere gelerek sıkıntılarından kurtulmaya çalışmaktadır.” İHA
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.