logo
23 TEMMUZ 2026

Tarihi kale sahip bekliyor

16.10.2006 00:00:00
 
Gaziantep'in Araban İlçesi'nde bulunan tarihi Araban Kalesi'nin turizme kazandırılması için girişimlerde bulunulması istendi Araban Umum Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Maho Aydın, Esnaf Sanatkarlar ve Kredi Kooperatifi Başkanı Mehmet Bazlama, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan ve Şoförler Odası Başkan Vekili Mehmet Dağdeviren, tarihi Araban Kalesi'nin restore edilerek turizme kazandırılması gerektiğini belirtti. Kültür Bakanlığı ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün konuyla ilgili bir çalışmada bulunmasını isteyen oda ve dernek temsilcileri, Büyükşehir Belediyesinin tarihi Araban Kalesi'ne gelerek gezi ve incelemede bulunmasını istedi.  Oda ve dernek temsilcileri, bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle yok olmaya yüz tutmuş tarihi kalenin kurtarılmasını beklediklerini ifade ederek, şunları söyledi:  "Bakımsızlıktan ve ilgisizlikten yok olmaya yüz tutmuş tarihi Araban Kalesi'ni bir turizm merkezi haline getirebiliriz. Bu konuda bizler üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bu konuda çalışma yapacak yetkili kurum ve kişileri göreve davet ediyoruz"

Gençler, dikkat! Uykusuzluk kanser yapıyor


 
Amerikan Klinik Onkoloji Derneği toplantısında paylaşılan veriler, modern yaşamın bozduğu uyku düzeninin erken yaşta görülen bazı kanserlerle ilişkili olabileceğine işaret ediyor.

22.07.2026 23:56:00 / Güncelleme: 23.07.2026 00:01:50
MURAT ÇORBACI
 
Gençler, dikkat! Uykusuzluk kanser yapıyor
Gençler, dikkat! Uykusuzluk kanser yapıyor

Son yıllarda dünya genelinde 'erken başlangıçlı' ya da bir başka ifadeyle  '50 yaş altı' kolorektal, meme ve rahim kanserlerinde ciddi artışlar görülüyor. Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nin (ASCO) yürüttüğü çalışmaya dair açıklanan son veriler, modern hayatın getirdiği uyku düzensizliklerinin (mavi ışık, gece mesaileri, stres) bu artışta ana tetikleyici olabileceğini gösteriyor. Sonuçları değerlendiren İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Daryuş Heydari, kaliteli uykunun yalnızca dinlenmek anlamına gelmediğini belirterek, şunları söyledi: "Bilimsel veriler artık uykunun hücresel düzeyde çalışan doğal bir onarım mekanizması olduğunu gösteriyor. Özellikle derin uyku sırasında beyin, gün boyunca biriken zararlı atıkları temizliyor ve bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasına katkı sağlıyor."



Uykuda beyin kendini temizliyor!

Dr. Öğr. Üyesi Heydari, 2012 yılında Rochester Üniversitesi araştırmacıları tarafından tanımlanan Glimfatik Sistem'in yalnızca derin uyku sırasında tam kapasiteyle çalıştığını belirterek, şu bilgileri verdi: "Derin uyku sırasında beyin hücreleri küçülür, hücreler arasındaki boşluk genişler ve beyin omurilik sıvısı bu alanlardan geçerek gün içinde biriken toksik atıkları temizler. Bu süreç, beynin adeta her gece kendini yıkaması demek. Beyin yeterince temizlenemediğinde ise beta-amiloid gibi toksik proteinler birikmeye başlar. Bu durum uzun vadede Alzheimer, Parkinson ve demans gibi nörodejeneratif hastalıkların riskini artırabilir. Aynı zamanda hücresel stres yükselir, bağışıklık sistemi zayıflar ve vücudun kanserli hücreleri erken dönemde tanıyıp yok etmesini sağlayan immün gözetim mekanizması da olumsuz etkilenebilir. ASCO'da paylaşılan bulgular da bu olası ilişkiye dikkat çekiyor." Dr. Öğr. Üyesi Heydari'ye göre yetişkinlerde ideal uyku süresi 7-9 saat olsa da, yalnızca süre yeterli değil. Asıl önemli olan kesintisiz ve kaliteli uyku. Hücresel yenilenme ve bağışıklık sisteminin en etkin çalıştığı dönem derin uyku evresi. Gece boyunca sık sık bölünen bir uyku, yeterli süre uyunmuş olsa bile bu koruyucu süreçleri sekteye uğratabilir. Özellikle saat 23.00-03.00 arasında melatonin salgısı en yüksek seviyeye ulaşıyor. Bu saatlerde uykuda olmak, sağlıklı uyku düzeni açısından oldukça önemli.


Derin uyku evresi önemli

Eğer uyku bozukluğu yapısal bir hastalıktan ziyade yaşam tarzı, stres veya kötü uyku hijyeninden kaynaklanıyorsa, doğru yaklaşımlarla tamamen iyileştirilebilir. Yetişkin bir insan için ideal uyku süresi ortalama 7 ilâ 9 saat arasıdır. Hücresel yenilenme ve kansere karşı koruyucu mekanizmalar özellikle derin uyku evresinde aktifleşiyor. Gece sık sık bölünmeyen, blok halinde uyunan uyku kalitelidir. Saat 23.00 ile 03.00 arası, melatonin hormonunun en zirve yaptığı saatlerdir. Bu saatlerde uykuda olmak kritik öneme sahip.

Güzel uyku için 4 kural

Dr. Öğr. Üyesi Daryuş Heydari'nin son olarak sağlıklı bir uyku düzeni için 4 öneride bulunuyor:
• Ritim Oluşturun: Hafta sonu dâhil her gün aynı saatte yatıp aynı saatte uyanmaya özen gösterin.
• Dijital Detoks Yapın: Uykudan en az 1 saat önce tüm ekranlarla (telefon, TV, bilgisayar) bağınızı koparın.
• Karanlık ve Serin Yerleri Tercih Edin: Melatonin sadece zifiri karanlıkta salgılanır. Yatak odanızda hiç ışık (gece lambası veya cihaz ışığı dâhil) olmamasına dikkat edin. Ayrıca oda sıcaklığının yaklaşık 18-20°C olması uykuya geçişi kolaylaştırır.
• Sınır Koyun: Öğleden sonra (saat 14:00-15:00'ten sonra) kafein tüketimini kesin.

‘Bilseydim asla katılmazdım!’

Ahbap soruşturması kapsamında ifadesine başvurulan sunucu Ece Üner, "Haluk Levent'in toplanan yardım paralarını bu şekilde kullanacağını bilseydim en başından böyle bir açıklamada veya yayında bulunmazdım. Haluk Levent'in eylemlerini lanetliyorum" dedi

22.07.2026 22:40:00
İhlas Haber Ajansı
 
‘Bilseydim asla katılmazdım!’
‘Bilseydim asla katılmazdım!’
Ahbap soruşturması kapsamında ifadesine başvurulan sunucu Ece Üner, "Haluk Levent'in toplanan yardım paralarını bu şekilde kullanacağını bilseydim en başından böyle bir açıklamada veya yayında bulunmazdım. Haluk Levent'in eylemlerini lanetliyorum" dedi.

Ahbap soruşturması kapsamında sunucu Ece Üner'in verdiği ifade ortaya çıktı. Üner ifadesinde, "Haluk Levent adlı şahsı sanatçı kişiliğinin yanı sıra Ahbap Derneğinin yöneticisi olarak tanırım. Kendisiyle ilk defa ülkemizde yaşanan büyük deprem sonrası Oğuzhan Uğur tarafından düzenlenen Babala TV adlı Youtube kanalı yayınında gerçekleştirilen programda yüz yüze karşılaştık. O zamana kadar kendisiyle hiçbir şekilde yüz yüze veya telefonla görüşmüşlüğümüz yoktur.

Sonraki süreçte de aynı şekilde görüşmedik. Bu husus gerekli görülmesi halinde arama kayıtlarından da anlaşılacaktır. Bana sormuş olduğunuz Ahbap Derneğine yönelik eleştirilere karşılık olarak söylediğim ifadelerin yer aldığı canlı yayındaki ifadelerde kastettiğim husus Ahbap Derneğinin lehine yapılmış açıklamalar değildir. Ben o dönemde AFAD da bizim Ahbap da bizim şeklinde paylaşımda da bulunmuştum. Bu açıklamadaki amacım ülke olarak içinde bulunduğumuz durumda birlik ve beraberlik mesajı vermekti. Şahsen Ahbap Derneğine bir bağışta bulunmadım. Aynı şekilde gerekli görülmesi halinde banka hesap hareketlerim incelenebilir" dedi.



İfadesinin devamında Üner, "Geldiğimiz noktada ben de diğer insanlar gibi yapılan bağışların kaynağının sorgulanması konusunda yine aynı şekilde sosyal medya hesabımdan sürecin şeffaflıkla yürütülmesi gerektiği yönünde paylaşımlarda bulundum. Yine basından öğrendiğimiz kadarıyla eğer Haluk Levent tarafından yardım paralarının bu şekilde kullanılması sebebiyle ben de kendimi kandırılmış hissediyorum.

Haluk Levent'in toplanan yardım paralarını bu şekilde kullanacağını bilseydim en başından böyle bir açıklamada veya yayında bulunmazdım. İfademin başında da söylediğim gibi o dönemde Haluk Levent'e devlet büyükleri tarafından da çeşitli teşekkürlerde ve ödüllerde bulunulduğu için ben de o amaçla böyle bir açıklamada bulunmuştum. O dönemde böyle bir paylaşımda bulunduğum için pişmanım.

Ahbapla ilgili kendimi kandırılmış hissediyorum. Haluk Levent'in ifadesinde de gördüğümüz kadarıyla yaptığı savunmanın hiçbir geçerliliği bulunmamaktadır. Nitekim bu savunmasının ve yaptıklarının kamu vicdanına sığmadığını düşünüyorum. Bu yönde görüşlerimi belirten altı gün önce de bir tweet atmıştım. Orada da belirttiğim şekilde Haluk Levent'in eylemlerini lanetliyorum" dedi.

Ece Üner adliyede verdiği ifadesinin ardından ayrıldı.

Alican Uludağ serbest bırakıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan gazeteci Alican Uludağ, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

22.07.2026 18:11:00
İhlas Haber Ajansı
 
Alican Uludağ serbest bırakıldı
Alican Uludağ serbest bırakıldı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan gazeteci Alican Uludağ, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Alican Uludağ'ın; sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar ile bazı kullanıcıların paylaşımlarının, Türk Ceza Kanunu'nun 216'ncı maddesinde düzenlenen "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" ile 217/A maddesinde düzenlenen "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlarını oluşturduğu değerlendirilerek hakkında soruşturma başlatılmıştı. Gözaltına alınan Uludağ, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Ankara Adliyesi'ne sevk edildi.

Cumhuriyet savcısı tarafından ifadesi alınan Uludağ, "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan adli kontrol talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Hakimlik, Uludağ'ın haftada 4 gün imza atması ve yurt dışına çıkış yasağı uygulanması şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.

Kayseri'de feci kaza: 2 ölü, 9 yaralı

Kayseri'nin Bünyan ilçesinde 2 otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen kazada 2 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi de yaralandı

22.07.2026 15:41:00
İhlas Haber Ajansı
 
Kayseri'de feci kaza: 2 ölü, 9 yaralı
Kayseri'de feci kaza: 2 ölü, 9 yaralı
Kayseri-Malatya karayolu Köprübaşı Mevkii'nde meydana gelen trafik kazasında, 34 CSH 456 plakalı otomobil ile 44 AHT 507 plakalı otomobil çarpıştı. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda ambulans, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi.

Yapılan incelemede kazada isimleri öğrenilemeyen 2 kişinin hayatını kaybettiği belirlenirken, 1'i ağır 9 kişi de yaralandı. Yaralılar ambulanslar ile hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Kazanın meydana geldiği yolda geniş güvenlik önlemi alan polis ekipleri de inceleme yaptı. Kazaya karışan araçlarda çekici ile kaldırıldı.

Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

SSB "Dron Avcısı" teknolojileri için resmi çağrıya çıktı

Küresel ölçekte İHA ve kamikaze dron tehditlerinin artması üzerine Türkiye, hava savunma ekosistemine yeni nesil yerli çözümler entegre etmek için düğmeye bastı. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından yayımlanan Bilgi İstek Dokümanı ile tehditleri havada fiziksel ya da ağla yakalayarak imha edecek yerli "Dron Avcısı" sistemleri için başvuru süreci resmen başladı

22.07.2026 15:10:00
Eyüp Kabil
 
SSB "Dron Avcısı" teknolojileri için resmi çağrıya çıktı
SSB "Dron Avcısı" teknolojileri için resmi çağrıya çıktı
Asimetrik savaş senaryolarının en kritik unsuru haline gelen insansız hava aracı (İHA) tehditlerine karşı, Türkiye savunma sanayisinde yerlilik oranını ve teknolojik kabiliyetlerini bir üst faza taşıyor. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), mikro ve mini İHA tehditlerini çarpma, parça tesirli imha veya ağ fırlatarak yakalama gibi fiziksel yöntemlerle etkisiz hale getirecek yerli sistemleri envantere katmak için resmi olarak çağrıya çıktı.

31 Temmuz'a kadar başvurular kabul edilecek

Yayımlanan dokümana göre, projeye dahil olmak isteyen şirketler, üniversiteler, araştırma merkezleri ve teknoparkların geliştirdiği sistemlerin teknoloji hazırlık seviyesinin en az 6 olması şartı aranıyor.

Sektör paydaşlarının mevcut imkân ve kabiliyetlerini belirlemeyi amaçlayan bu stratejik hamle kapsamında, gerekli dokümanlar 31 Temmuz 2026 saat 16.00'ya kadar elektronik kopya halinde SSB'nin Ankara'daki ilgili birimlerine teslim edilebilecek.

Üç yerli savunma sistemi ön plana çıkıyor

Sektör kaynaklarından edinilen bilgilere göre, SSB'nin bu hamlesine yurt içinden şimdiden somut yanıtlar verilmiş durumda. Türkiye'nin öne çıkan avcı ve önleyici İHA çözümleri arasında üç farklı yerli mimari rekabet ediyor:

STM – TUNGA-X: Kamikaze İHA'lara karşı özel olarak geliştirilen bu sistem, çok rotorlu mimarisi sayesinde dar alanlardan veya hareket halindeki askeri araçlardan dikey dikey kalkış yapabiliyor.

Skydagger – Avcı Dron: Tehdit unsurlarını havada takip ederek fiziksel çarpma ya da parça tesirli yöntemlerle etkisiz kılmak için kurgulandı.

Han Robotics – TAYGAN: Mobil ağ fırlatma mekanizması ve otonom takip yeteneğiyle hassas altyapıların korunmasında stratejik bir kalkan görevi üstleniyor.

Tedarik zinciri KOBİ'lere yayılıyor

SSB'nin bu son çağrısı, Türkiye'nin savunma sanayiini sadece belirli büyük firmaların tekelinden çıkarıp 81 ile yayma vizyonunun da bir parçası olarak değerlendiriliyor. Savunma Sanayii Başkanlığı, kritik savunma teknolojilerinin kesintisiz üretimi için KOBİ'leri, yerel girişimleri ve üniversitelerin Ar-Ge laboratuvarlarını kapsayan geniş tabanlı bir yerli tedarik zinciri kurmayı hedefliyor.

Ankara'da 7-8 Temmuz'da düzenlenen NATO Zirvesi öncesinde tutuklanan TEMA gönüllüleri dahil çok sayıda kişi tahliye edildi

Ankara'da 7-8 Temmuz'da düzenlenen NATO Zirvesi öncesinde tutuklanan TEMA gönüllüleri dahil çok sayıda kişi tahliye edildi

22.07.2026 14:35:00
Haber Merkezi
 
Ankara'da 7-8 Temmuz'da düzenlenen NATO Zirvesi öncesinde tutuklanan TEMA gönüllüleri dahil çok sayıda kişi tahliye edildi
Ankara'da 7-8 Temmuz'da düzenlenen NATO Zirvesi öncesinde tutuklanan TEMA gönüllüleri dahil çok sayıda kişi tahliye edildi
TEMA Vakfı, 22 Temmuz'da tutuklanan tüm TEMA Vakfı gönüllülerinin tahliye edildiğini duyurdu. Vakfa göre bazı kişiler için ev hapsi şeklinde adli kontrol şartı uygulanacak.

Vakıf daha önce 14 gönüllüsünün tutuklandığını, 16 kişinin de konutu terk etmeme ve adli kontrol şartıyla tahliye edildiğini açıklamıştı.

Tahliye edilenler arasında Doç. Dr. Emel Memiş, Umut-Sen Sözcüsü Burcu Arıkan ve KAOS GL Yayın Yönetmeni Yıldız Tar da var.

Ne olmuştu?
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, TKP/ML örgütü ile "bağlantılı olduklarına dair istihbari bulgular elde edilen" şüpheliler hakkında tutuklama talebinde bulunuldu.

Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği 25 Haziran'da 103 kişi hakkında tutuklama kararı verdi.

Başsavcılık tarafından 25 Haziran'da yapılan yazılı açıklamaya göre, gözaltına alınan 225 şüpheliden 135'inin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

Tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edilen 129 kişiden 103'ü tutuklandı, 26'sı hakkında adli kontrol kararı verildi. Altı kişi serbest bırakıldı.

Ahbap soruşturması kapsamında Gökhan Özoğuz, Ece Üner, Fatih Portakal ve Feyza Altun gibi ünlü isimler bilgi sahibi olabilecekleri gerekçesiyle ifadeye çağrıldı

Rock yıldızı Gökhan Özoğuz, gazeteciler Ece Üner ve Fatih Portakal, hukukçu Feyza Altun ve program yapımcısı Öykü Serter'e ifade çağrısı yapıldı

22.07.2026 14:00:00
Haber Merkezi
 
Ahbap soruşturması kapsamında Gökhan Özoğuz, Ece Üner, Fatih Portakal ve Feyza Altun gibi ünlü isimler bilgi sahibi olabilecekleri gerekçesiyle ifadeye çağrıldı
Ahbap soruşturması kapsamında Gökhan Özoğuz, Ece Üner, Fatih Portakal ve Feyza Altun gibi ünlü isimler bilgi sahibi olabilecekleri gerekçesiyle ifadeye çağrıldı
Ahbap soruşturması kapsamında bazı yeni isimler bilgi sahibi olabilecekleri gerekçesiyle ifadeye çağrıldı.

Rock yıldızı Gökhan Özoğuz, gazeteciler Ece Üner ve Fatih Portakal, hukukçu Feyza Altun ve program yapımcısı Öykü Serter'e ifade çağrısı yapıldı.

Soruşturma kapsamında şu ana kadar Haluk Levent ve Oğuzhan Uğur dahil 23 kişi tutuklandı.

Tutuklananlar arasında Ekrem İmamoğlu'na yakın avukat Ece Güner de yer alıyor.

Soruşturma, "Dernekler Kanunu'na muhalefet", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" ve "örgüt üyeliği" suçlamaları üzerinden yürütülüyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 Temmuz'da konuyla ilgili yazılı açıklamasında, "Ahbap Derneği adına toplanan bağışların bazı şüphelilerin hesaplarına yüksek tutarlarda aktarıldığı" yönündeki iddialar üzerine başlatılan soruşturmanın "titizlikle" sürdüğünü belirtmişti.

Açıklamada, Ahbap Derneği tarafından 6 Şubat 2023 tarihli depremlerde toplanan bağışların, şüpheliler tarafından şahsi hesaplara aktarıldığı, bahis oynandığı, üçüncü kişilere aktarıldığı iddiaları yer alıyor.

Haluk Levent soruşturma sürecindeki savunmasında, "Kişisel borç-alacak ilişkilerimde Ahbap tamamen konu dışıdır" demişti.

Soruşturma kapsamında tutuklanan Oğuzhan Uğur da ifadesinde suçlamaları reddetti ve özel olarak Ahbap Derneğine bağış yatırılmasını istemediğini söyledi.

Avukat Ece Güner de emniyetteki ifadesinde, Ahbap'a son 5-6 yıldır bağış yaptığını fakat Haluk Levent'in avukatlığını ve danışmanlığını yapmadığını söyledi.

Güner, Levent'e bir milyon dolar borç verdiğini fakat sonrasında bu borcu geri almakta çok zorlandığını belirtti.

Kılıçdaroğlu'ndan yeni partiyle ilgili talimat iddiası: Hedef iktidar, ayrılanlarla ilgili olumsuz yorum yapmayacağız

CHP lideri Özgür Özel, dünkü grup toplantısında 34 yıllık partisinden ayrılarak yeni parti kuracağını açıkladı

22.07.2026 13:51:00
Haber Merkezi
 
Kılıçdaroğlu'ndan yeni partiyle ilgili talimat iddiası: Hedef iktidar, ayrılanlarla ilgili olumsuz yorum yapmayacağız
Kılıçdaroğlu'ndan yeni partiyle ilgili talimat iddiası: Hedef iktidar, ayrılanlarla ilgili olumsuz yorum yapmayacağız
CHP lideri Özgür Özel, dünkü grup toplantısında 34 yıllık partisinden ayrılarak yeni parti kuracağını açıkladı. Mutlak butlan kararı ardından CHP Genel Başkanı olarak atanan Kemal Kılıçdaroğlu'nun yeni partiye ilişkin ilk talimatı verdiği iddia edildi. Kulislere yansıyan bilgilere göre; Kılıçdaroğlu, hedeflerinin iktidar olduğunu belirterek "Bundan sonra hedefimiz iktidardır. Muhalefete muhalefet etmeyeceğiz. İktidar yönelik eleştirilerimizi yapacağız. Ayrılanlara yönelik hiçbir olumsuz açıklama yapmayacağız" dedi.

Bu yıl kaydını güncelleyen ve ön kayıt yaptıran 1 milyon 878 bin 46 kişinin katıldığı hac kuraları çekildi. Hacı adayları, sonuçları saat 20.00'den itibaren e-Devlet'ten öğrenebilecek

Bu yıl kaydını güncelleyen ve ön kayıt yaptıran 1 milyon 878 bin 46 kişinin katıldığı hac kuraları çekildi. Hacı adayları, sonuçları saat 20.00'den itibaren e-Devlet'ten öğrenebilecek
 

22.07.2026 13:27:00
AA
 
Bu yıl kaydını güncelleyen ve ön kayıt yaptıran 1 milyon 878 bin 46 kişinin katıldığı hac kuraları çekildi. Hacı adayları, sonuçları saat 20.00'den itibaren e-Devlet'ten öğrenebilecek
Bu yıl kaydını güncelleyen ve ön kayıt yaptıran 1 milyon 878 bin 46 kişinin katıldığı hac kuraları çekildi. Hacı adayları, sonuçları saat 20.00'den itibaren e-Devlet'ten öğrenebilecek
Diyanet İşleri Başkanı Safi Arpaguş ve hacı adaylarının katılımıyla Başkanlık Konferans Salonu'nda 2027 yılı hac kuraları çekildi.

Bilgisayar ortamında ve noter huzurunda gerçekleştirilen kura çekimine, bu yıl ilk kez ön kayıt yaptıran 252 bin 708, önceki yıllardan kaydı bulunup bu yıl kayıt yenileme işlemini gerçekleştiren 1 milyon 625 bin 338 olmak üzere toplam 1 milyon 878 bin 46 hacı adayı dahil oldu.

Kurayı salondan takip eden ve isimlerinin çıktığını gören hacı adayları ve yakınları, duygusal anlar yaşadı.

Kura sonuçları, saat 20.00'den itibaren e-Devlet'ten öğrenilebilecek.

Kurada kesin kayıt hakkı elde eden vatandaşlar, kayıt işlemlerini 30 Temmuz Perşembe günü saat 08.30'dan 18 Ağustos'a kadar e-Devlet'ten gerçekleştirebilecek.

"Hac, müstesna bir ibadet"
Hac kurası öncesi konuşan Diyanet İşleri Başkanı Safi Arpaguş, kura sonuçlarının hayırlara vesile olmasını diledi.

İslam'ın temel şartlarından biri olan hac ibadetinin, zaman ve mekan sınırı olan bir ibadet olduğuna işaret eden Arpaguş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hac, insanın Rabbine verdiği sözünü tazelemesidir, ahdini yenilemesidir. Dünyanın geçici heveslerinden sıyrılarak bütün benliğiyle Allah'a yönelmesini ifade eder. İhrama bürünerek tüm dünyevi makam ve mevkileri geride bırakması, süfli arzulardan arınmasıdır. Arafat'ta mahşeri hatırlaması, tavaf ile hayatının merkezine yeniden Allah'ın rızasını yerleştirmesidir. Hac, aynı zamanda bir tevhit ve vahdet mektebidir. İslam kardeşliğinin ve ümmet olma bilincinin en güçlü şekilde yaşandığı büyük bir kardeşlik buluşmasıdır. Irkı, dili, rengi ve ülkesi farklı milyonlarca Müslüman, aynı inanç ve heyecanla Kabe-i Muazzama etrafında buluşmakta ve yüce Allah'ın huzurunda omuz omuza huşuyla kıyama durmaktadır."

Arpaguş, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak her yıl büyük bir aşk ve heyecanla gerçekleşen bu büyük buluşmada, millete rehberlik etmenin onurunu yaşadıklarını belirterek, bu konuda Başkanlığın yarım asırlık büyük bir tecrübeye ve güçlü bir organizasyon kabiliyetine sahip olduğunu dile getirdi.

"Hac yolculuğu çalışmalarımızı müminin izzet ve şerefine vurgu yaparak sürdürüyoruz"
Rahman'ın misafiri olan her bir hacı adayını uhdelerinde bir emanet olarak gördüklerini, onlara hizmeti en büyük şeref kabul ettiklerini söyleyen Arpaguş, şöyle devam etti:

"Bizler, hac yolculuğuyla ilgili tüm çalışmalarımızı bu anlayışla sürdürüyoruz, müminin izzet ve şerefine vurgu yaparak. Ülkemizdeki hazırlık sürecinden kutsal topraklara intikale, oradaki iaşe temininden konaklama imkanlarına, irşat faaliyetlerinden sağlık hizmetlerine kadar her alanda büyük bir özveri ve titizlikle çalışıyoruz. Hacılarımızın bu büyük ibadeti en güzel şekilde eda edebilmeleri için bütün imkanlarımızla seferberlik halindeyiz."

Arpaguş, hac hizmetlerinde temel gayelerinin, vatandaşların bu mukaddes yolculuğunu güven ve huzur içerisinde, her anından azami istifade ederek, şuurlu ve verimli bir şekilde tamamlamalarını sağlamak olduğunu vurgulayarak, "Hac yolculuğu, önce gönüllerde başlar. Aslolan yüreğimizde hissettiğimiz duygu ve heyecanımızdır. Kurada adı çıkanların sevinci de bu umudu seneye taşıyanların hüznü de Allah katında çok kıymetli duygulardır. Çünkü yaptığımız ve yapacağımız bütün ibadetlerde önemli olan imanımız, niyetimiz ve samimiyetimizdir." dedi.

Gönüllerinin hac için başvuran her vatandaşı kutsal beldelere uğurlayabilmeyi istediğini ancak hac ibadetinin zaman ve mekan bakımından belirli sınırlara sahip bir ibadet olduğunu belirten Arpaguş, ibadetin gerçekleştirildiği mekanların kapasitesi sebebiyle bütün ülkeler için nüfuslarıyla orantılı bir kota uygulandığını ve bu kapsamda Türkiye'ye 84 bin 942 kişilik kontenjan hakkı verildiğini söyledi.

Tokat'ta 10 kişi KKKA hastalığı teşhisiyle tedavi görüyor

KKKA hastalığı teşhisi konulan 10 kişi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi ediliyor

 

22.07.2026 10:50:00
Anadolu Ajansı
 
Tokat'ta 10 kişi KKKA hastalığı teşhisiyle tedavi görüyor
Tokat'ta 10 kişi KKKA hastalığı teşhisiyle tedavi görüyor

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı teşhisi konulan 10 kişi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Hastanesi'nde tedavi ediliyor.

Vücutlarına yapışan kene nedeniyle farklı zamanlarda rahatsızlanan 10 kişi, TOGÜ Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'ne başvurdu.

KKKA hastalığı tanısıyla tedavi altına alınan hastaların genel sağlık durumunun iyiye gittiği belirtildi. 

logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.