Tarım Bakanlığı'nın koyduğu yasağı Ticaret Bakanlığı kaldırdı
Ticaret Bakanlığı, gelen tepkiler üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı’nın domatese 14 Nisan'a kadar getirdiği ihraç yasağını kaldırdı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kararına en sert tepkiyi Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) Yönetim Kurulu göstermişti. Kuruldan 7 Mart'ta yapılan açıklamada, "Domates ihracatına getirilen yasak kaldırılmazsa tüketici domatesi seneye 100 liraya yiyemez. Domates ihracat yasağı kararı Türkiye’yi domates ithalatçısı yapar" denilmişti.
08.03.2023 15:19:00





MURAT ÇORBACI / İSTANBUL
Tarım ve Orman Bakanlığı'na domates başta olmak üzere bazı tarımsal ürünlerin ihracatında dönemsel düzenleme yapma yetkisi veren tebliğin yürürlükten kaldırılması kararlaştırıldı. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatına İlişkin Tebliğ'in Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğle, 27 Ocak 2022'de yayımlanan "Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatına İlişkin Tebliğ" yürürlükten kaldırıldı. Yürürlükten kalkan tebliğ, belirtilen bazı tarım ürünlerinin kati ihracatında gerektiğinde dönemsel düzenlemeler yapmaya Tarım ve Orman Bakanlığı'nı yetkili kılıyordu. Söz konusu tarım ürünleri arasında, domates (taze veya soğutulmuş) başta olmak üzere, büyükbaş ile koyun ve keçi etleri, sakatatlar, kümes hayvanlarının et ve sakatatları, tereyağı, tavuk yumurtaları, patates (taze veya soğutulmuş), kuru soğan, kuru sarımsak, hıyarlar ve kornişonlar, fasulye, patlıcan, sivri biber, zeytinler, bezelye, adi fasulye, kırmızı mercimek, portakal, mandarin, limon, karpuzlar, elma, pirinç, buğday ve mısır unu, buğday ve mısır irmiği, aşurelik buğday, soya yağı, zeytinyağı, ayçiçeği tohumu, aspir veya pamuk tohumu ve yağları, rep, kolza ve hardal yağı, mısır yağı, margarin, bulgur, karma yem ile süt ve krema yer alıyordu. Tebliğin yürürlükten kaldırılması, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın domates ihracatının kısıtlanmasına ilişkin kararının da kaldırılması anlamına geliyor.
TİM'den itiraz gelmişti
Söz konusu karar üzerine, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yaş Meyve ve Sebze Sektör Kurulu, Tarım ve Orman Bakanlığı'nca alınan domates ihracatının 14 Nisan'a kadar kısıtlanması kararının gözden geçirilmesini istemişti. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, domates ihracatına getirilen yasağın üreticilere zarar vereceği, büyük bir özveri ve emek harcanarak kazanılan ihracat pazarlarında kalıcı tahribata neden olacağı aktarılmıştı.
En sert açıklama Ege'den
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) Yönetim Kurulu ise 7 Mart'ta yaptığı yazılı açıklamayla, "Domates ihracatına getirilen yasak hem ihracatçılarımıza hem de üreticilerimize tamiri mümkün olmayan hasarlar verecektir. Tüketicilerimiz belki 1.5 ay göreceli olarak domatesi ucuza yiyebilir ancak vatandaşlarımız domatesi seneye 100 liraya yemek durumunda kalabilir" çıkışını yapmıştı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.




























































































