Tarımda dev açık
Türkiye'de taze soğan, taze fasulye, marul, dut, çay, kuru sarımsak, ceviz, kuru fasulye, badem, mısır, bezelye ve yeşil mercimek gibi 20 tarımsal üründe ülke ihtiyacının altında üretim yapılıyor
25.07.2013 00:00:00
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Türkiye'de soya, ayçiçeği, kolza ve mısır gibi yağlı tohumlarda önemli üretim açığı görüldüğünü bildirdi. Türkiye'nin sulama altyapısının yetersiz olduğunun vurgulandığı açıklamada, 8,5 milyon hektar sulanabilir alanın, kalan 2,89 milyon hektarının da en kısa zamanda altyapısı kurularak sulamaya açılmasının, yağlı tohumların ithaline ödenen milyarlarca dolarlık dövizin Türkiye'de kalmasını, çiftçinin kazanmasını sağlayacağı ifade edildi. Türkiye'de sulamaya açılmamış tarıma elverişli alan, Çukurova'nın 5-6 katı büyüklüğünde bir alana denk geliyor. Çukurova'nın tarımsal üretim boyutu düşünüldüğünde, sulamaya açılacak bu alanlarda tarımsal potansiyelinin ne kadar önemli olduğu anlaşılabiliyor. İthalat artıyorTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 20 tarımsal üründe yeterlilik derecesi yüzde 100'ün altında kalıyor. Bu rakam kolzada yüzde 49,6'ya, muzda yüzde 47,5'e, ayçiçeğinde yüzde 42,2'ye, soyada ise yüzde 5,4'e kadar düşüyor. Kolza, muz, ayçiçeğinde Türkiye'nin ihtiyacının yarısından az, soyada ise 20'de biri kadar üretim yapılabiliyor. Türkiye'de taze soğan, diğer buğday, taze fasulye, marul, dut, çay, çavdar, yulaf, kuru sarımsak, ceviz, kuru fasulye, badem, mısır, bezelye ve yeşil mercimek gibi ürünlerde ülke ihtiyacının altında üretim yapılıyor. Bu ürünlerde üretimle karşılanamayan açıklar maalesef ithalatla karşılanıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.