Tarladan markete makas büyüyor
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Haziranda üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 338.4 ile elmada görüldüğüne işaret ederek, "Elmadaki fiyat artışını yüzde 257.8 ile kuru üzüm takip etti" dedi.
06.07.2023 08:12:00 / Güncelleme: 06.07.2023 08:16:25
Haber Merkezi
Haber Merkezi





Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Haziranda üreticiyle market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 338.4 ile elmada görüldüğünü bildirdi. Bayraktar, elmadaki fiyat artışını yüzde 257.8 ile kuru üzümün, yüzde 256.2 ile patlıcanın, yüzde 231.9 ile havucun, yüzde 222.3 ile kuru incirin ve yüzde 212.3 ile maydanozun takip ettiğini belirtti. Üreticide 5 lira olan elmanın markette 21 lira 92 kuruşa, 25 lira olan kuru üzümün 89 lira 44 kuruşa, 6 lira 90 kuruş olan patlıcanın 24 lira 58 kuruşa, 11 lira olan havucun 36 lira 51 kuruşa, 55 lira olan kuru incirin 177 lira 24 kuruşa, 1 lira 99 kuruş olan maydanozun 6 lira 20 kuruşa tüketiciye satıldığını ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti: "Haziranda markette 39 ürünün 23'ünde fiyat artışı, 16'sında fiyat düşüşü görüldü. Markette fiyatı en fazla artan ürün, yüzde 47 ile patlıcan oldu. Patlıcandaki fiyat artışını yüzde 27.6 ile sivri biber izledi." Bayraktar, üreticide fiyatı en çok düşen ürünün yüzde 63.3 ile havuç olduğunu vurguladı.
Fiyatlarda neden oynak?
Üretici fiyatlarındaki değişimin sebeplerine de değinen Bayraktar, şu ifadeleri kullandı: "Haziran ayında havuç, karpuz, yeşil fasulye salatalık ve kabak arzında oluşan artış, fiyatların gerilemesine sebep oldu. Çilekte ise talepte görülen daralma fiyatı düşürdü. Sivri biberde görülen fiyat artışı baz etkisinden kaynaklandı. Mayıs ayında sivri biber fiyatları oldukça gerilemişti. Yeşil soğan, zeytinyağı, ıspanak ve marulda fiyatlar daha çok artan talep nedeniyle yükseldi." EKONOMİ SERVİSİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.