Tarladan rafa fiyatlar katlandı
Ocak ayında üretici ile market arasındaki fiyat artışlarını açıklayan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, elmanın 3.5 kat, kırmızı mercimek ve pırasanın 3.2 kat, marulun 3.1 kat, limon 3 kat, kuru üzüm ve ıspanak 2.9 kat, portakal 2.8 kat fazlaya tüketiciye satıldığını söyledi





Markette 42 üründe fiyat arttı
Ocak ayında markette 42 ürünün 36'sında fiyat artışı, 6'sında ise fiyat azalışı görüldüğünü kaydeden Bayraktar, "Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 79.8 ile patlıcan oldu. Patlıcandaki fiyat artışını yüzde 46.6 ile yeşil fasulye, yüzde 44 ile kabak, yüzde 42.1 ile salatalık, yüzde 29.1 ile domates takip etti. Markette fiyatı en fazla azalan ürün ise yüzde 43.4 ile lahana oldu. Lahanadaki fiyat düşüşünü yüzde 11.7 ile pırasa, yüzde 2.4 ile maydanoz, yüzde 1.4 ile ayçiçek yağı izledi" şeklinde konuştu.
Üretici fiyatları da yükseldi
Ocak ayında üreticide 34 ürünün 21'inde fiyat artışı olurken, 5 üründe ise fiyat düşüşü görüldüğünü, 8 üründe ise fiyat değişimi yaşanmadığını kaydeden TZOB Başkanı Bayraktar, şöyle konuştu: "Ocak ayında üreticide fiyatı en fazla düşen ürün yüzde 17 ile pırasa oldu. Pırasadaki fiyat düşüşünü yüzde 14.8 ile karnabahar, yüzde 14.3 ile limon, yüzde 8.7 ile mandalina, yüzde 0.3 ile beyaz lahana izledi. Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 96.4 ile kabakta görüldü. Kabaktaki fiyat artışını yüzde 53.6 ile salatalık, yüzde 47.2 ile domates ve patlıcan, yüzde 34.3 ile yeşil soğan, yüzde 33.3 ile havuç, yüzde 32.1 ile marul takip etti."
Tüketicilere 'fiyatları sorgulayın' tavsiyesi
Tüketicilerin girdikleri marketlerdeki fiyatları sorgulamaları gerektiğinin altını çizen Bayraktar, "Daha önce de ifade ettiğimiz gibi aynı ürünün değişik marketlerde çok farklı fiyatlardan satıldığına şahit oluyoruz. Marketleri dolaştığımızda bu durumu gördüğümüz gibi, oturduğumuz yerden de internet ortamında bile bu bilgilere ulaşabiliyoruz. Tüketicilerimiz fahiş fiyattan ürün sattığını tespit ettikleri marketlerden alışveriş yapmamalı, ürün fiyatlarına bu yolla müdahale ederek bu marketleri cezalandırmalıdır. Tüketicilerimizin ayak alışkanlığı ile girdikleri marketlerde fiyatları sorgulamayarak alışveriş yapmaları aile bütçelerine zarar veriyor. Kaldı ki normal fiyatların bile tüketicilerimizi zorladığını düşündüğümüzde fahiş fiyatlara dayanma gücünün olmadığını da görüyoruz. Yine tüketicilerimiz semt pazarlarından özellikle meyve ve sebzesini daha uygun fiyatlardan temin edebilir" dedi.

















































































