Tasarruf sahiplerine KKM baskısı artıyor
Bankalar, Merkez Bankası'nın aldığı ‘mevduatlardaki döviz payını düşürün’ şeklindeki karar çerçevesinde yabancı para hesabı olan tasarruf sahiplerini telefonla arayarak, Kur Korumalı Mevduat'a (KKM) geçmelerini talep ediyor. KKM'ye dahil olmak istemeyenler bankadaki dövizini çekiyor.
14.02.2023 16:49:00





MURAT ÇORBACI / İSTANBUL
Merkez Bankası, 1 Ocak 2023'te yürürlüğe giren uygulamayla bankalara mevduatın yüzde 60'ını TL, yüzde 40'ını döviz olarak tutma hedefi getirildi. Bu oranı tutturmayan bankaların, toplam mevduatın yarısını aşan dövizin yüzde 7'si kadar fazladan menkul kıymet tesis etmesi gerekiyor. Bu durumun bankaların kârlılığını olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor.
Bankalar telefona sarıldı
Bu nedenle bankalar, Merkez Bankası'nın aldığı 'mevduatlardaki döviz payını düşürün' şeklindeki karar çerçevesinde yabancı para hesabı olan tasarruf sahiplerini telefonla arayarak, Kur Korumalı Mevduat'a (KKM) geçmelerini talep ediyor. Özellikle yüksek döviz mevduatı oranına sahip katılım bankaları, mevduat sahiplerine tek tek ulaşarak, onlara "Döviz hesabınızdan dolayı Merkez Bankası'na komisyon ödüyoruz, dolayısıyla KKM'ye geçmenizi ya da fon hesabı açmanızı talep istiyoruz" teklifinde bulunuyor. Kuveyt Türk, Albaraka Türk, Ziraat Katılım gibi katılım bankalarında bu süreçte döviz hesaplarında çözülme olup olmadığı bilinmiyor. Bu konuda güncel veriler açıklanmıyor.
Para yastık altına gidiyor
Ancak bazı tasarruf sahipleri, Merkez Bankası'nın güncel kur oranlarıyla ve serbest piyasa arasında 'ciddi fark' oluşması, KKM'nin kazanç sağlamaması gibi nedenlerle bankalardan parasını çekip yastık altına koymak zorunda kalıyor. Kahramanmaraş depremlerinde görüldüğü gibi enkazdan yüksek miktarda döviz çıkmasının nedenlerinden birinin de bu durum olduğu öne sürülüyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.